ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προς "εκλογικό αιφνιδιασμό"

Κλειστά εξακολουθεί να κρατάει τα χαρτιά του ο Κ. Σημίτης, αποσκοπώντας προφανώς σε εκλογικό αιφνιδιασμό

Με προφανή στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, την οποία θα χρησιμοποιήσει αργότερα για να στραφεί ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, η κυβέρνηση Σημίτη μεθοδεύει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο.

Ολες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση για διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και αυτό που τώρα απασχολεί τον ίδιο και το επιτελείο του είναι με ποια μεθόδευση θα υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο και θα εξουσιοδοτηθεί "εν λευκώ" για να εφαρμόσει μια αντιλαϊκή πολιτική πρωτοφανή σε έκταση και σε βάθος.Χαρακτηριστική για την αντίληψη που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο σχετικά με την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει είναι η πληροφορία ότι ο Κ. Σημίτης επιδιώκει να "ξεμπερδέψει" με την προεκλογική περίοδο όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προφανώς για να μη χαλάσει το ευνοϊκό για αυτόν κλίμα που καλλιεργούν τα αφεντικά των ΜΜΕ αλλά και για να αποφύγει "φιλολαϊκές" δεσμεύσεις και αντιπαράθεση επί της ουσίας της πολιτικής του.

Η σπουδή των επιτελών του πρωθυπουργικού γραφείου για πρόωρες εκλογές είναι τέτοια, ώστε έχουν αρχίσει να διαρρέουν και "πιθανές" ημερομηνίες διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών. Ως τέτοιες αναφέρονται η 20ή Οκτωβρίου και η 3η Νοεμβρίου. Δε λείπουν ωστόσο και εκείνοι που πιέζουν να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές, με το σκεπτικό ότι "όσο συντομότερα τόσο καλύτερα για το κυβερνών κόμμα".

Πάντως ο ίδιος ο Κ. Σημίτης έχει αποφύγει σκόπιμα και συστηματικά να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, επιδιώκοντας προφανώς να κρατήσει ως "κρυφό χαρτί" έναν ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό.

Κανένας "κατά"

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ενισχύονται οι φωνές στο κυβερνών κόμμα που έμμεσα πλην σαφώς τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, ενώ πρόβλημα δε φαίνεται να δημιουργείται από τη μη τήρηση από την πλευρά του πρωθυπουργού της γνωστής συμφωνίας κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, του "2 +4", την οποία όλοι δείχνουν πρόθυμοι να "ξεχάσουν".

Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο εκτιμά ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία ενώ οι πρόωρες εκλογές και η εκλογική νίκη θα δώσουν την ευκαιρία για λήψη "ριζικών και διαρθρωτικών" μέτρων, εννοείται σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος μέχρι πρόσφατα φερόταν αντίθετος με την ιδέα των πρόωρων εκλογών, χτες όταν ρωτήθηκε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό: "σας προσάπτουν ότι εισηγείσθε πρόωρες εκλογές στον πρωθυπουργό", απάντησε: "Καμία δήλωση".

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε χτες διαδοχικές συνεργασίες με τους υπουργούς Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας, Μεταφορών, οι οποίοι όταν ρωτήθηκαν εξερχόμενοι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παρέπεμψαν στον πρωθυπουργό και απέφυγαν να επαναλάβουν τη γνωστή δήλωση ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σημίτη, ο γραμματέας της, Ν. Ακριτίδης δήλωσε ότι ρώτησαν τον πρωθυπουργό αν μπορούν οι βουλευτές να κάνουν ήσυχες διακοπές τον Αύγουστο και αυτός τους απάντησε "ναι, όπως και εγώ". Αγνωστο όμως είναι τι θα γίνει τον άλλο μήνα...

Προχτές ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης σε συνέντευξή του στην "ΚΕ", άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει αντίρρηση για πρόωρες εκλογές αν αυτό εκτιμήσει ο Κ. Σημίτης. Αν πάμε σε πρόωρες εκλογές θα τις κερδίσουμε, υποστήριξε και πρόσθεσε: "Αλλά την όποια απόφαση θα την πάρει ο πρωθυπουργός, συνεκτιμώντας και κάτι πράγματι σοβαρό για το κοινοβουλευτικό μας σύστημα, την εξάντληση της τετραετίας, αν αυτό δε βλάπτει τον τόπο... ".

Αλλά και ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης,ο οποίος συναντάται εκ νέου σήμερα με τον Κ. Σημίτη, δήλωσε στην "Καθημερινή" ότι αν και δεν έχει αλλάξει η πολιτική απόφαση για εξάντληση της τετραετίας ωστόσο "δεν πρέπει να κάνουμε τη στρουθοκάμηλο" και ομολόγησε ότι υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τις πρόωρες εκλογές.

Από μια άλλη σκοπιά, την εκτίμηση ότι "οι εκλογές είναι πολύ κοντά" επιβεβαιώνει η συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ,ο οποίος ενώ ζητούσε όλο το προηγούμενο διάστημα πρόωρες εκλογές, τώρα έχει σταματήσει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτές ακριβώς επειδή θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνουν αλλά ο ίδιος κάτι τέτοιο δεν επιθυμεί για προφανείς λόγους.

Π. Κ.

Μεθόδευση υφαρπαγής

Αν και ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά και αρνείται επίμονα και σκόπιμα να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, εντούτοις είναι φανερό και στον πλέον αδαή ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά.

Το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης αρνείται να ξεκαθαρίσει τη θέση του, προς δόξαν των "καθαρών εξηγήσεων και λύσεων" που επαγγέλλεται, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Συνδέεται ευθέως με τη μεθόδευση, που επιχειρεί για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου και τη χρησιμοποίησή της, για να "νομιμοποιηθεί" μια πρωτοφανής επίθεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, εναρμονισμένη πλήρως με τις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΟΟΣΑ.

Είναι φανερό, αν κρίνει κανείς από τις "διαρροές" των στενών συνεργατών του Κ. Σημίτη, οι οποίοι φέρονται να εισηγούνται πρόωρες εκλογές, γιατί απλά αυτό απαιτεί το κομματικό και προσωπικό συμφέρον του πρωθυπουργού, ότι αυτό που απασχολεί πλέον τον Κ. Σημίτη δεν είναι αν θα προσφύγει στις πρόωρες εκλογές, αλλά πώς θα οδηγηθεί σε αυτές.

Ορισμένες πλευρές αυτής της προεκλογικής τακτικής του κυβερνώντος κόμματος έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές:

Ο Κ. Σημίτης θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, με όσο το δυνατόν συντομότερη προεκλογική περίοδο. Αυτό για πολλούς λόγους. Δεν επιθυμεί να γίνει παρατεταμένη προεκλογική αντιπαράθεση, για να μη γίνει συζήτηση και "κλονιστεί", στη συνείδηση των λαϊκών μαζών, η "ορθότητα" και ο "μονόδρομος" της πολιτικής που εφαρμόζει.

Επίσης, σε μια σύντομη προεκλογική περίοδο, για... 20 μέρες κάνουν λόγο οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, θα αποφύγει, όσο είναι δυνατόν, τις υποσχέσεις και την παροχολογία, ώστε μετά τις εκλογές να μπορεί με ελεύθερα τα χέρια του να επιδοθεί στην καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων, χωρίς να πληγεί σοβαρά η "αξιοπιστία" του. Καμία δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, φαίνεται να είναι το σύνθημα του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προϊδεάσει την "κοινή γνώμη", για τα μέτρα που θα ληφθούν μετεκλογικά, χωρίς όμως να έχει το "πολιτικό θάρρος" να τα αναφέρει συγκεκριμένα, αναγορεύοντας σε εθνική ανάγκη τη σύγκλιση με την Ενωμένη Ευρώπη. Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση "δουλεύει" ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και οι υπόλοιποι οπαδοί του μονόδρομου της ΕΕ, που του δίνουν μπόλικη βοήθεια.

Από την πλευρά τους όμως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι άνεργοι και οι άλλες κοινωνικές κατηγορίες και στρώματα, δεν μπορούν να έχουν καμία αυταπάτη, για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά από ενδεχόμενη εκλογική νίκη του Κ. Σημίτη στις επόμενες, όποτε και αν διεξαχθούν, εκλογές.

Πρέπει να έχουν ξεκάθαρο ότι οι "κεραυνοί" της νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής θα πέσουν στα κεφάλια τους. Ηδη, στους έξι μήνες διακυβέρνησης Σημίτη έχουν πάρει μια καλή γεύση. Ομως πρόκειται για απλή γεύση...

Αρα, σε καμία περίπτωση οι λαϊκές μάζες δεν πρέπει, και με την ψήφο τους, να "νομιμοποιήσουν" μια τέτοια πολιτική. Δεν πρέπει να δώσουν στην κυβέρνηση Σημίτη την ευκαιρία να δηλώσει ότι "μας ψήφισε ο λαός για να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική". Αντίθετα, με κάθε τρόπο επιβάλλεται να την υπονομεύει καθημερινά και διαρκώς.

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Στην Ακρόπολη αύριο εκδήλωση τιμής και αγώνα

Εκδήλωση τιμής και μνήμης, αλλά και παράλληλα καταδίκης της "νέας τάξης", πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών από τους Αμερικανούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι,στις 6 και 9 Αυγούστου, αντίστοιχα, του 1945.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η οποία διοργανώνει την εκδήλωση, με σχετική ανακοίνωση καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά να πάρει μέρος στη συγκέντρωση, τονίζοντας ότι "ο σεβασμός και η μνήμη στην ατομική θηριωδία του 1945 δε συμβιβάζονται με την ύπαρξη ατομικών βομβών στη χώρα μας στον Αραξο".

Η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει ακόμα: "Σήμερα έχει πια αποκαλυφθεί το απάνθρωπο και βάρβαρο πρόσωπο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Οι υποκριτικές διακηρύξεις περί Διεθνούς Δικαίου, περί ειρηνευτικών συμφωνιών, δεν μπορούν να κρύψουν τα εγκλήματα που διαπράττονται και σχεδιάζονται από τους πρωταγωνιστές της "νέας τάξης", τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επιθετική τους πολιτική, ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα των αγορών, μεγαλώνουν τους κινδύνους για την ανθρωπότητα. Τα διάφορα προγράμματα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων πραγματοποιούνται απρόσκοπτα την ίδια στιγμή, που υποτίθεται ότι διεξάγονται συνομιλίες για τον περιορισμό τους. Αυτό φάνηκε από τις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας και την εντατική παραγωγή "έξυπνων" πυρηνικών από τις ΗΠΑ".

Στην αυριανή συγκέντρωση στην Ακρόπολη καλεί και η Παμπειραϊκή Επιτροπή Ειρήνης.

Ανακοίνωση για τη μαύρη επέτειο εξέδωσε η Επιτροπή Ειρήνης Βόλου.

Σε άλλες πόλεις

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΕΔΥΕΘ διοργανώνει την Πέμπτη 8 Αυγούστου πικετοφορία διαμαρτυρίας μπροστά στο Αμερικανικό Προξενείο.Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 8 μ.μ. από το Αμερικανικό Προξενείο και θα καταλήξει στο Γαλλικό Προξενείο, όπου οι διαδηλωτές θα καταγγείλουν τη γαλλική ηγεσία για την πραγματοποίηση του προγράμματος πυρηνικών δοκιμών στο Νότιο Ειρηνικό.

ΚΑΒΑΛΑ: Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καβάλας διοργανώνει σήμερα στις 8.30 μ.μ. η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας. Θα ακολουθήσει πορεία - πικετοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός πρέπει να σκεφτεί τα συμφέροντά του

Οποτε κι αν γίνουν εκλογές, ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί τα συμφέροντά του, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, σε δηλώσεις που έκανε από την Κόνιτσα.

Ολόκληρη η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα για το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχει ως εξής:

"Εκλογές στην Ελλάδα θα γίνουν, όταν το αποφασίσει ο ΣΕΒ και οι διάφοροι μηχανισμοί και παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οποτε κι αν γίνουν εκλογές, ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφτεί τα συμφέροντά του και την εμπειρία των τελευταίων χρόνων, τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που του έδωσαν βάσανα και δυστυχία".

Τζαμί η Αγία Σοφία;

Αλέκα Παπαρήγα: Πράξη ανεπίτρεπτη και παράνομη, με στόχο τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών μαζών από τα μεγάλα του προβλήματα

Το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, ως υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης Ερμπακάν, προκαλεί ήδη αντιδράσεις στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση με δήλωση του υπουργού τύπου, Δ. Ρέππα, την προηγούμενη βδομάδα, σημείωσε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Διεθνή Κοινότητα. Ανάλογη ήταν και η επισήμανση του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, ο οποίος χτες απαντώντας σε σχετική ερώτηση υπογράμμισε πως η εκκλησία της Αγίας Σοφίας, αποτελεί μνημείο, κτήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το θέμα αυτό μίλησε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην περιοχή της Κόνιτσας. "Η κυβέρνηση Ερμπακάν, υπογράμμισε η Αλέκα Παπαρήγα, προσπαθεί να "ταϊσει" την οργή των λαϊκών μαζών για τα προβλήματά τους με άρτον και θεάματα. Αυτό γίνεται συνήθως. Ενα από αυτά είναι και Αγία Σοφία. Βεβαίως, συμπλήρωσε η Αλέκα Παπαρήγα, θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο είναι και ανεπίτρεπτο και παράνομο, αλλά πρέπει ο ελληνικός λαός να καταλάβει ότι όταν έχει αντιλαϊκές κυβερνήσεις θα ψάχνουν να βρίσκουν κάτι για να τον αποκοιμίζουν".

Για το ίδιο θέμα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Βαρβιτσιώτης, σε δηλώσεις του μίλησε για Πρόκληση έναντι ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου" και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφορία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ