Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προς "εκλογικό αιφνιδιασμό"

Κλειστά εξακολουθεί να κρατάει τα χαρτιά του ο Κ. Σημίτης, αποσκοπώντας προφανώς σε εκλογικό αιφνιδιασμό

Με προφανή στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, την οποία θα χρησιμοποιήσει αργότερα για να στραφεί ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, η κυβέρνηση Σημίτη μεθοδεύει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο.

Ολες οι ενδείξεις και οι πληροφορίες συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός έχει λάβει την απόφαση για διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και αυτό που τώρα απασχολεί τον ίδιο και το επιτελείο του είναι με ποια μεθόδευση θα υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο και θα εξουσιοδοτηθεί "εν λευκώ" για να εφαρμόσει μια αντιλαϊκή πολιτική πρωτοφανή σε έκταση και σε βάθος.Χαρακτηριστική για την αντίληψη που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο σχετικά με την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει είναι η πληροφορία ότι ο Κ. Σημίτης επιδιώκει να "ξεμπερδέψει" με την προεκλογική περίοδο όσο το δυνατόν πιο σύντομα, προφανώς για να μη χαλάσει το ευνοϊκό για αυτόν κλίμα που καλλιεργούν τα αφεντικά των ΜΜΕ αλλά και για να αποφύγει "φιλολαϊκές" δεσμεύσεις και αντιπαράθεση επί της ουσίας της πολιτικής του.

Η σπουδή των επιτελών του πρωθυπουργικού γραφείου για πρόωρες εκλογές είναι τέτοια, ώστε έχουν αρχίσει να διαρρέουν και "πιθανές" ημερομηνίες διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών. Ως τέτοιες αναφέρονται η 20ή Οκτωβρίου και η 3η Νοεμβρίου. Δε λείπουν ωστόσο και εκείνοι που πιέζουν να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές, με το σκεπτικό ότι "όσο συντομότερα τόσο καλύτερα για το κυβερνών κόμμα".

Πάντως ο ίδιος ο Κ. Σημίτης έχει αποφύγει σκόπιμα και συστηματικά να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, επιδιώκοντας προφανώς να κρατήσει ως "κρυφό χαρτί" έναν ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό.

Κανένας "κατά"

Την ίδια στιγμή ωστόσο, ενισχύονται οι φωνές στο κυβερνών κόμμα που έμμεσα πλην σαφώς τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, ενώ πρόβλημα δε φαίνεται να δημιουργείται από τη μη τήρηση από την πλευρά του πρωθυπουργού της γνωστής συμφωνίας κορυφής στο ΠΑΣΟΚ, του "2 +4", την οποία όλοι δείχνουν πρόθυμοι να "ξεχάσουν".

Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο εκτιμά ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία ενώ οι πρόωρες εκλογές και η εκλογική νίκη θα δώσουν την ευκαιρία για λήψη "ριζικών και διαρθρωτικών" μέτρων, εννοείται σε νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση. Είναι ενδεικτικό ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,ο οποίος μέχρι πρόσφατα φερόταν αντίθετος με την ιδέα των πρόωρων εκλογών, χτες όταν ρωτήθηκε, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό: "σας προσάπτουν ότι εισηγείσθε πρόωρες εκλογές στον πρωθυπουργό", απάντησε: "Καμία δήλωση".

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είχε χτες διαδοχικές συνεργασίες με τους υπουργούς Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας, Μεταφορών, οι οποίοι όταν ρωτήθηκαν εξερχόμενοι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών παρέπεμψαν στον πρωθυπουργό και απέφυγαν να επαναλάβουν τη γνωστή δήλωση ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Μετά τη συνάντηση που είχε χτες το βράδυ το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σημίτη, ο γραμματέας της, Ν. Ακριτίδης δήλωσε ότι ρώτησαν τον πρωθυπουργό αν μπορούν οι βουλευτές να κάνουν ήσυχες διακοπές τον Αύγουστο και αυτός τους απάντησε "ναι, όπως και εγώ". Αγνωστο όμως είναι τι θα γίνει τον άλλο μήνα...

Προχτές ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης σε συνέντευξή του στην "ΚΕ", άφησε να εννοηθεί ότι δεν έχει αντίρρηση για πρόωρες εκλογές αν αυτό εκτιμήσει ο Κ. Σημίτης. Αν πάμε σε πρόωρες εκλογές θα τις κερδίσουμε, υποστήριξε και πρόσθεσε: "Αλλά την όποια απόφαση θα την πάρει ο πρωθυπουργός, συνεκτιμώντας και κάτι πράγματι σοβαρό για το κοινοβουλευτικό μας σύστημα, την εξάντληση της τετραετίας, αν αυτό δε βλάπτει τον τόπο... ".

Αλλά και ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης,ο οποίος συναντάται εκ νέου σήμερα με τον Κ. Σημίτη, δήλωσε στην "Καθημερινή" ότι αν και δεν έχει αλλάξει η πολιτική απόφαση για εξάντληση της τετραετίας ωστόσο "δεν πρέπει να κάνουμε τη στρουθοκάμηλο" και ομολόγησε ότι υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τις πρόωρες εκλογές.

Από μια άλλη σκοπιά, την εκτίμηση ότι "οι εκλογές είναι πολύ κοντά" επιβεβαιώνει η συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ Μ. Εβερτ,ο οποίος ενώ ζητούσε όλο το προηγούμενο διάστημα πρόωρες εκλογές, τώρα έχει σταματήσει οποιαδήποτε αναφορά σε αυτές ακριβώς επειδή θεωρεί βέβαιο ότι θα γίνουν αλλά ο ίδιος κάτι τέτοιο δεν επιθυμεί για προφανείς λόγους.

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ