Τρίτη 6 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεθόδευση υφαρπαγής

Αν και ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά και αρνείται επίμονα και σκόπιμα να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο, εντούτοις είναι φανερό και στον πλέον αδαή ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική τροχιά.

Το γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης αρνείται να ξεκαθαρίσει τη θέση του, προς δόξαν των "καθαρών εξηγήσεων και λύσεων" που επαγγέλλεται, δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο. Συνδέεται ευθέως με τη μεθόδευση, που επιχειρεί για την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου και τη χρησιμοποίησή της, για να "νομιμοποιηθεί" μια πρωτοφανής επίθεση στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, εναρμονισμένη πλήρως με τις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΟΟΣΑ.

Είναι φανερό, αν κρίνει κανείς από τις "διαρροές" των στενών συνεργατών του Κ. Σημίτη, οι οποίοι φέρονται να εισηγούνται πρόωρες εκλογές, γιατί απλά αυτό απαιτεί το κομματικό και προσωπικό συμφέρον του πρωθυπουργού, ότι αυτό που απασχολεί πλέον τον Κ. Σημίτη δεν είναι αν θα προσφύγει στις πρόωρες εκλογές, αλλά πώς θα οδηγηθεί σε αυτές.

Ορισμένες πλευρές αυτής της προεκλογικής τακτικής του κυβερνώντος κόμματος έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές:

Ο Κ. Σημίτης θέλει να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, με όσο το δυνατόν συντομότερη προεκλογική περίοδο. Αυτό για πολλούς λόγους. Δεν επιθυμεί να γίνει παρατεταμένη προεκλογική αντιπαράθεση, για να μη γίνει συζήτηση και "κλονιστεί", στη συνείδηση των λαϊκών μαζών, η "ορθότητα" και ο "μονόδρομος" της πολιτικής που εφαρμόζει.

Επίσης, σε μια σύντομη προεκλογική περίοδο, για... 20 μέρες κάνουν λόγο οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, θα αποφύγει, όσο είναι δυνατόν, τις υποσχέσεις και την παροχολογία, ώστε μετά τις εκλογές να μπορεί με ελεύθερα τα χέρια του να επιδοθεί στην καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων, χωρίς να πληγεί σοβαρά η "αξιοπιστία" του. Καμία δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, φαίνεται να είναι το σύνθημα του πρωθυπουργικού επιτελείου.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προϊδεάσει την "κοινή γνώμη", για τα μέτρα που θα ληφθούν μετεκλογικά, χωρίς όμως να έχει το "πολιτικό θάρρος" να τα αναφέρει συγκεκριμένα, αναγορεύοντας σε εθνική ανάγκη τη σύγκλιση με την Ενωμένη Ευρώπη. Αλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση "δουλεύει" ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και οι υπόλοιποι οπαδοί του μονόδρομου της ΕΕ, που του δίνουν μπόλικη βοήθεια.

Από την πλευρά τους όμως οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αγρότες, οι άνεργοι και οι άλλες κοινωνικές κατηγορίες και στρώματα, δεν μπορούν να έχουν καμία αυταπάτη, για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά από ενδεχόμενη εκλογική νίκη του Κ. Σημίτη στις επόμενες, όποτε και αν διεξαχθούν, εκλογές.

Πρέπει να έχουν ξεκάθαρο ότι οι "κεραυνοί" της νεοφιλελεύθερης και αντιλαϊκής πολιτικής θα πέσουν στα κεφάλια τους. Ηδη, στους έξι μήνες διακυβέρνησης Σημίτη έχουν πάρει μια καλή γεύση. Ομως πρόκειται για απλή γεύση...

Αρα, σε καμία περίπτωση οι λαϊκές μάζες δεν πρέπει, και με την ψήφο τους, να "νομιμοποιήσουν" μια τέτοια πολιτική. Δεν πρέπει να δώσουν στην κυβέρνηση Σημίτη την ευκαιρία να δηλώσει ότι "μας ψήφισε ο λαός για να εφαρμόσουμε αυτή την πολιτική". Αντίθετα, με κάθε τρόπο επιβάλλεται να την υπονομεύει καθημερινά και διαρκώς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ