ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Πρόβλημα μετακίνησης των νεφροπαθών

Στο έλεος της τύχης τους έχει αφήσει η κυβέρνηση τους νεφροπαθείς ασθενείς των νησιών των Κυκλάδων. Συγκεκριμένα, οι νεφροπαθείς του Νομού Κυκλάδων ταλαιπωρούνται αφόρητα και συγχρόνως αιμορραγούν οικονομικά, εξαιτίας της έλλειψης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νομό.

Η έλλειψη της Μονάδας στον συγκεκριμένο νομό, αναγκάζει πολλούς νεφροπαθείς να εγκαταλείπουν τον τόπο τους και να μένουν στην Αθήνα, προκειμένου να μπορούν να υποβάλλονται στην απαραίτητη γι' αυτούς αιμοκάθαρση. Παράλληλα αρκετοί νεφροπαθείς, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα παραμονής στην πρωτεύουσα, αναγκάζονται να έρχονται από τα νησιά τους αρκετές φορές την βδομάδα στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη μετακίνηση, αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους ασθενείς, εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στις συγκοινωνίες και ειδικά στην αεροπορική, της οποίας μάλιστα το οικονομικό κόστος μετακίνησης είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σ' αυτό το σημείο πρέπει να επισημάνουμε ότι οι νεφροπαθείς ζητούν να έχουν έκπτωση 70% στα αεροπορικά εισιτήρια, προκειμένου να γίνει πιο οικονομική η μετακίνησή τους προς την Αθήνα.

Το μεγάλο αυτό πρόβλημα, το οποίο έχει σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία των νεφροπαθών των Κυκλάδων, αφού πολλές φορές δεν μπορούν να μεταβούν στα νοσοκομεία της Αθήνας, έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής.Συγκεκριμένα οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Αν. Πεπονή και Μεταφορών - Επικοινωνιών, Χαρ. Καστανίδη: "Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη διευκόλυνση της μετάβασής τους στην Αθήνα αεροπορικώς. Π. χ. έκπτωση στο εισιτήριο μέχρι 70%, όπως ζητούν οι ίδιοι οι νεφροπαθείς. Καθώς και αν προτίθεται η κυβέρνηση να λάβει μέτρα, ώστε να λειτουργήσει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στις Κυκλάδες".

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κίνδυνος για ανεξέλεγκτες καταστάσεις

Σήμερα πραγματοποιείται η αντικατοχική εκδήλωση των μοτοσικλετιστών και έντονη είναι η ανησυχία για έκτροπα. Ο Γ. Κληρίδης τους κάλεσε να αποφύγουν συγκρούσεις με τα Ηνωμένα Εθνη

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η αντικατοχική εκδήλωση των μοτοσικλετιστών, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία ότι η πορεία θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία κλίματος έντασης. Η ανησυχία στηρίζεται τόσο στις προκλητικές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ότι οποιοσδήποτε επιχειρήσει να περάσει τη γραμμή αντιπαράταξης θα πυροβολείται, όσο και από την κινητοποίηση της ακροδεξιάς οργάνωσης της Τουρκίας "Γκρίζοι Λύκοι", που απειλεί με δυναμική αντιπαράθεση τους μοτοσικλετιστές.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, προχτές το βράδυ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απηύθυνε έκκληση προς τους μοτοσικλετιστές που θα πάρουν μέρος στην αντικατοχική πορεία να αποφύγουν με κάθε τρόπο συγκρούσεις με τα Ηνωμένα Εθνη και να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη, ώστε η πορεία τους να έχει καλό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, σύμφωνα με το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, τόνισε ότι δεν προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις λόγω των τουρκικών απειλών, αλλά γιατί επισήμανε, σε περίπτωση που προκληθούν οποιαδήποτε επεισόδια, θα δημιουργηθεί η αντίθετη εντύπωση από εκείνη που επιδιώκουν οι μοτοσικλετιστές με την εκδήλωσή τους.

"Θα δοθεί η εντύπωση, είπε ο Πρόεδρος, ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συμβιώσουν, ενώ στην πραγματικότητα το "κακό αγκάθι" είναι η κατοχή και παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων".

Ο Γ. Κληρίδης κάλεσε τους μοτοσικλετιστές να ακολουθήσουν την κανονική τους πορεία και να επιδώσουν κανονικά το ψήφισμα καταδίκης τους στα Ηνωμένα Εθνη. Τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και τον καλύτερο διεθνή αντίκτυπο.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών επανέλαβε ότι η πορεία θα ακολουθήσει το αρχικό πρόγραμμα και θα μεταβούν στα κατεχόμενα από τους κύριους δρόμους που οδηγούν στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και τη Μόρφου.

Θα ακολουθήσουν επίσης τη βόρεια διαδρομή από τη Δερύνεια προς τη Λάρνακα, μέσω Βρυσουλών και Αχνας που εφάπτεται με τη γραμμή αντιπαράταξης και τα όρια της βάσης Δεκελείας.

Εντείνονται τα μέτρα

Με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου παραβίασης της νεκρής ζώνης οι αρχές ασφαλείας της Κύπρου εντείνουν τις τελευταίες μέρες τη λήψη μέτρων.

Η ηγεσία της Αστυνομίας επιθεώρησε και χτες για δεύτερη φορά ολόκληρη τη γραμμή αντιπαράταξης, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν όλα τα σημεία από όπου είναι δυνατό να επιχειρηθεί παραβίαση της νεκρής ζώνης.

Η Εθνική Φρουρά θα τεθεί σε επιφυλακή και οι μονάδες της στη γραμμή αντιπαράταξης θα ενισχυθούν με καταδρομείς, ενώ μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση πρόσθετων συρματοπλεγμάτων σε ευαίσθητες περιοχές. Η Αστυνομία θα παρατάξει μόνο στην περιοχή Λευκωσίας περίπου χίλια άτομα και συνολικά στη γραμμή αντιπαράταξης περίπου τέσσερις χιλιάδες άνδρες, ενώ στις ίδιες περιοχές επικεντρώνονται και οι ενισχύσεις των κατοχικών δυνάμεων.

Πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η πλατιά Πολιτική Εξόρμηση που πραγματοποιεί το ΚΚΕ, με στόχο την ολόπλευρη ενημέρωση του λαού για τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου.

Στα πλαίσια αυτής της Εξόρμησης έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ανοιχτές συγκεντρώσεις, που διοργανώνουν:

Σήμερα Κυριακή

  • Η ΝΕ Λάρισας: Ραψάνη,στις 11 π.μ. με ομιλητή τον Αντώνη Σκυλλάκο,μέλος της ΚΕ και βουλευτή. Βαρδικούσα,στις 11 π.μ.,με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ,γραμματέα της ΝΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας.
  • Η ΝΕ Μεσσηνίας: Λευκοχώρα Μεσσήνης,στις 8.30 μ.μ.,με ομιλητή τονΑνδρέα Παπαθεοδωρίδη,μέλος της ΕΠ Αν. Πελοποννήσου.
  • Η ΝΕ Εύβοιας: Πύργος,στις 9 μ.μ.,με ομιλητή τον Λουκά Γκούνη,μέλος της ΚΕ.

Δευτέρα 12 - 8

  • Κλιμάκιο της ΝΕ Ρεθύμνου στις 9 μ.μ. θα επισκεφθεί το χωριό Μαργαρίτες Μυλοποτάμου Ρεθύμνου και θα πραγματοποιηθεί ομιλία.

Την Τρίτη 13 - 8

  • Η ΝΕ Λάρισας: Αετόλοφο,στις 9 μ.μ. με ομιλήτρια τη Λίτσα Ούντρια,μέλος του ΝΓ Λάρισας και της ΕΠ Θεσσαλίας.
  • Την Παρασκευή 16 - 8

  • Η ΝΕ Λάρισας: Αναβρα,στις 9 μ.μ. με ομιλήτρια τη Λίτσα Ούντρια,μέλος του ΝΓ Λάρισας και της Ε. Περιοχής Θεσσαλίας.

Την Τετάρτη 14 - 8

  • Η ΝΕ Λέσβου: Μανταμάδο,στις 9 μ.μ.,με ομιλητή τον Μάκη Μαϊλη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.
  • Η ΝΕ Πιερίας: Λιτόχωρο,στις 8 μ.μ. στο προαύλιο του δημαρχείου με ομιλητή τον Χρήστο Κόφα,μέλος της ΚΕ.

Το Σάββατο 17 - 8

  • Η ΝΕ Φθιώτιδας: Μακρακώμη,στις 9 μ.μ.,με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ.

Την Κυριακή 18 - 8

  • Η ΝΕ Φθιώτιδας: Ομβριακή στις 9 μ.μ.,με ομιλητή τον Τάσο Χρονά,μέλος του Γραφείου της Ε. Περιοχής και γραμματέα της ΝΕ.
ΘΑΣΟΣ
Οι ψαράδες ζητούν άλλο λιμάνι

Ενα λιμανάκι κατασκευάστηκε πριν μερικά χρόνια, στη Σκάλα Ποταμιάς της Θάσου, για να καλύψει τις ανάγκες των αλιέων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια κατασκευαστική αθλιότητα, όπου δαπανήθηκαν για ένα άχρηστο στην ουσία έργο, αφού δεν τηρεί ούτε τους στοιχειώδες επιστημονικούς κανόνες, μεγάλα ποσά, γεγονός που θα έπρεπε να απασχολήσει τους αρμόδιους.

Οι ψαράδες της περιοχής επιμένουν να γίνει το λιμάνι σε άλλο σημείο, ώστε να πάρει τέλος και η ταλαιπωρία τους, αλλά και η καταστροφή του περιβάλλοντος που προκαλεί η σημερινή κατάσταση. Με αφορμή το γεγονός αυτό, οι βουλευτές του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος και Γιάννης Κατσαρός,απηύθυναν Ερώτηση στους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας, Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, σχετικά με το τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα των ψαράδων της Σκάλας Ποταμιάς.

Περιοδείες στα σταφιδοχώρια της Αιγιάλειας

Περιοδείες στα σταφιδοχώρια της Αιγιάλειας πραγματοποιεί αυτό το διάστημα η ΝΕ Αχαϊας.Στόχος των περιοδειών είναι η ενημέρωση των αγροτών για τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ και η συζήτηση γύρω από τα αγροτικά προβλήματα, με κυριότερο αυτό της σταφίδας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αύριο Δευτέρα ο Κ. Μπάτσικας,γραμματέας Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου, θα επισκεφθεί το Μαυρίκι.Την Τρίτη 13 - 8 ο Ν. Καραθανασόπουλος, γραμματέας της ΝΕ Αχαϊας, θα επισκεφθεί τα Κουνινά.

H Αλέκα Παπαρήγα στην Κεφαλονιά

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,θα μιλήσει σήμερα στις 9 μ.μ. σε συνεστίαση που διοργανώνει η ΝΕ Κεφαλονιάς στον Αγ. Δημήτριο Ληξουρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ