Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κίνδυνος για ανεξέλεγκτες καταστάσεις

Σήμερα πραγματοποιείται η αντικατοχική εκδήλωση των μοτοσικλετιστών και έντονη είναι η ανησυχία για έκτροπα. Ο Γ. Κληρίδης τους κάλεσε να αποφύγουν συγκρούσεις με τα Ηνωμένα Εθνη

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο η αντικατοχική εκδήλωση των μοτοσικλετιστών, ενώ διάχυτη είναι η ανησυχία ότι η πορεία θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία κλίματος έντασης. Η ανησυχία στηρίζεται τόσο στις προκλητικές δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, ότι οποιοσδήποτε επιχειρήσει να περάσει τη γραμμή αντιπαράταξης θα πυροβολείται, όσο και από την κινητοποίηση της ακροδεξιάς οργάνωσης της Τουρκίας "Γκρίζοι Λύκοι", που απειλεί με δυναμική αντιπαράθεση τους μοτοσικλετιστές.

Ενόψει αυτών των εξελίξεων, προχτές το βράδυ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απηύθυνε έκκληση προς τους μοτοσικλετιστές που θα πάρουν μέρος στην αντικατοχική πορεία να αποφύγουν με κάθε τρόπο συγκρούσεις με τα Ηνωμένα Εθνη και να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν στη νεκρή ζώνη, ώστε η πορεία τους να έχει καλό αποτέλεσμα.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, σύμφωνα με το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου, τόνισε ότι δεν προβαίνει σε αυτές τις δηλώσεις λόγω των τουρκικών απειλών, αλλά γιατί επισήμανε, σε περίπτωση που προκληθούν οποιαδήποτε επεισόδια, θα δημιουργηθεί η αντίθετη εντύπωση από εκείνη που επιδιώκουν οι μοτοσικλετιστές με την εκδήλωσή τους.

"Θα δοθεί η εντύπωση, είπε ο Πρόεδρος, ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να συμβιώσουν, ενώ στην πραγματικότητα το "κακό αγκάθι" είναι η κατοχή και παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων".

Ο Γ. Κληρίδης κάλεσε τους μοτοσικλετιστές να ακολουθήσουν την κανονική τους πορεία και να επιδώσουν κανονικά το ψήφισμα καταδίκης τους στα Ηνωμένα Εθνη. Τόνισε δε ότι κάτι τέτοιο θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα και τον καλύτερο διεθνή αντίκτυπο.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών επανέλαβε ότι η πορεία θα ακολουθήσει το αρχικό πρόγραμμα και θα μεταβούν στα κατεχόμενα από τους κύριους δρόμους που οδηγούν στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και τη Μόρφου.

Θα ακολουθήσουν επίσης τη βόρεια διαδρομή από τη Δερύνεια προς τη Λάρνακα, μέσω Βρυσουλών και Αχνας που εφάπτεται με τη γραμμή αντιπαράταξης και τα όρια της βάσης Δεκελείας.

Εντείνονται τα μέτρα

Με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου παραβίασης της νεκρής ζώνης οι αρχές ασφαλείας της Κύπρου εντείνουν τις τελευταίες μέρες τη λήψη μέτρων.

Η ηγεσία της Αστυνομίας επιθεώρησε και χτες για δεύτερη φορά ολόκληρη τη γραμμή αντιπαράταξης, σε μία προσπάθεια να εντοπιστούν όλα τα σημεία από όπου είναι δυνατό να επιχειρηθεί παραβίαση της νεκρής ζώνης.

Η Εθνική Φρουρά θα τεθεί σε επιφυλακή και οι μονάδες της στη γραμμή αντιπαράταξης θα ενισχυθούν με καταδρομείς, ενώ μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση πρόσθετων συρματοπλεγμάτων σε ευαίσθητες περιοχές. Η Αστυνομία θα παρατάξει μόνο στην περιοχή Λευκωσίας περίπου χίλια άτομα και συνολικά στη γραμμή αντιπαράταξης περίπου τέσσερις χιλιάδες άνδρες, ενώ στις ίδιες περιοχές επικεντρώνονται και οι ενισχύσεις των κατοχικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ