Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προς μίμηση του ιταλικού εκλογικού συστήματος;

Πληροφορίες που άρχισαν να κυκλοφορούν στους πολιτικούς χώρους αναφέρουν ότι ενόψει των επικείμενων εκλογών και ανεξάρτητα του πότε θα διεξαχθούν ήδη διάφορα εκλογικά επιτελεία επεξεργάζονται νέο εκλογικό σύστημα. Πρόκειται - εάν τελικά οι πληροφορίες αποδειχτούν αληθείς - για μία καρικατούρα που ενώ θα δημιουργεί την ψευδαίσθηση της απλής αναλογικής με τη δημιουργία των δυνατοτήτων παρουσίας στο Κοινοβούλιο όλων ή των περισσότερων πολιτικών τάσεων και απόψεων, ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο πρώτο κόμμα, έστω και αν δεν έχει συγκεντρώσει τις αναγκαίες προς τούτο ψήφους, δηλαδή το 51% των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Στην ουσία θα πρόκειται για ένα ακόμα εκλογικό σύστημα που θα αναπαράγει τα εκβιαστικά διλήμματα ή ακόμα χειρότερα θα ενθαρρύνει, εάν δεν εξαναγκάζει σε πρόσκαιρες και αταίριαστες πολιτικές συμμαχίες, όπως έγινε πρόσφατα στις ιταλικές εκλογές. Η προφανής επιδίωξη είναι η σταδιακή ενσωμάτωση στο πολιτικό σύστημα και τελικός ο αφοπλισμός όσων πολιτικών δυνάμεων ακόμα αντιστέκονται, αφού είναι γνωστό ότι το ένα βήμα υποχώρησης, φέρνει το άλλο.

Δεν πρέπει, λοιπόν, διόλου να αποκλειστεί η πιθανότητα τελικά να εφαρμοστεί κάποιο αναλογικότερο εκλογικό σύστημα. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν σημειωθούν διασπάσεις στα δύο μεγάλα σημερινά κόμματα. Εξάλλου, αναλογικότερα συστήματα εφαρμόζονται σήμερα σε μια σειρά χωρών, χωρίς τούτο σε τίποτα να εμποδίσει τη λειτουργία του καπιταλισμού στις χώρες αυτές. Αλλωστε, στη λειτουργία, και πολύ περισσότερο στην ύπαρξη ενός πολιτικού συστήματος, ουσιαστικό ρόλο παίζουν και άλλα στοιχεία, πέραν του εκλογικού νόμου. Ιδιαίτερα σήμερα που οι κοινωνίες επηρεάζονται βαθύτατα από την επέμβαση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Οι Γάλλοι καθηγητές της Σχολής Πολιτικών Επιστημών της Σορβόνης Ζ. Μ. Κοτερέ και Κ. Εμερί στο βιβλίο τους "Εκλογικά συστήματα" που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Ποντίκι", αναφέρουν: "Οι κυβερνώντες διαθέτουν το μονοπώλιο σχεδόν των οπτικοακουστικών μέσων, για να εξηγήσουν την πολιτική τους. Οι κυβερνώμενοι βομβαρδίζονται με πληροφορίες σχεδόν μόνιμα. Η απάντησή τους δεν μπορεί να δοθεί παρά σποραδικά μόνο τη μέρα της εκλογής ". Προσθέτουν: "Η προεκλογική εκστρατεία, μέσω του ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης έχει αποκτήσει στις μέρες μας μεγάλη σπουδαιότητα. Σήμερα μιλάμε πια για "τηλε - εκλογές"". Ακολούθως επισημαίνουν: "Τα προγράμματα των κομμάτων αποφεύγουν να κάνουν αναφορές σε πολυσύνθετα δογματικά συστήματα. Η τηλεόραση μεταδίδει εικόνες και όχι ιδέες". Καταλήγοντας τονίζουν: "Παρακολουθούμε, λοιπόν, μία αποδιοργάνωση της δημοκρατικής αρχής στα πλουραλιστικά συστήματα, στα οποία ισχύει η παντοδυναμία των μέσων ενημέρωσης. Η ισότητα των υποψηφίων μπροστά στο δικαίωμα ψήφου καταλήγει ψευδαίσθηση και απατηλή αρχή, πράγμα που προσβάλλει το πολιτικό Δίκαιο και την πολιτική επιστήμη".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ «ΚΛΕΙΔΙΑ»... (2003-07-10 00:00:00.0)
Ο εκλογικός νόμος (2003-05-20 00:00:00.0)
Εκλογές και εκλογικά συστήματα (2001-08-05 00:00:00.0)
Να πάρει τέλος η κλοπή της ψήφου του ελληνικού λαού (2000-01-21 00:00:00.0)
Στις πολυεθνικές, προς ιδιοποίηση, η πληροφορία και η πληροφόρηση (1998-09-05 00:00:00.0)
Κι αν δεν υπήρχε, έπρεπε να εφευρεθεί (1996-08-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ