Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με ποια κριτήρια αποφασίζει ο Κ. Σημίτης

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, αναχώρησε για το δεύτερο μέρος των διακοπών του χωρίς να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών και χωρίς να "καθαρίσει τους λογαριασμούς" του με την εκλογολογία. Επίμονα, σκόπιμα και συνειδητά απέφυγε να τοποθετηθεί επίσημα, γεγονός που αν μη τι άλλο, αποδεικνύει ότι τον απασχολεί σοβαρά το ζήτημα. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο γραμματέας της ΚΕ Κ. Σκανδαλίδης, όταν μετά τη συνάντησή του την περασμένη Τρίτη με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι συζήτησε μαζί του και το θέμα των πρόωρων εκλογών. Εξάλλου, το θέμα αυτό συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης και με όλους σχεδόν τους υπουργούς που είδε το τελευταίο διάστημα.

Φυσικά, πρόκειται για μύθο ότι κατά τη διάρκεια των διακοπών του ο Κ. Σημίτης "θα πάρει τις αποφάσεις του" για την πρόωρη ή μη προσφυγή στις κάλπες και θα τις ανακοινώσει μετά την επιστροφή του.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προκήρυξη ή μη πρόωρων εκλογών δεν είναι υπόθεση που λύνεται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό, πολύ περισσότερο σήμερα που έχουν περάσει στην εποχή των "ηγετών - διαχειριστών μιας χρήσης". Τον αποφασιστικό λόγο έχουν τα "μεγάλα αφεντικά" και αυτό που θα κάνει ο Κ. Σημίτης είναι να αποφασίσει με βάση τις επιθυμίες τους και τα συμφέροντά τους.Εννοείται, τα "γενικότερα συμφέροντα" της οικονομικής ολιγαρχίας και του πολιτικού συστήματος.

Το ερώτημα, λοιπόν, που πρωταρχικά τίθεται είναι αν τα "μεγάλα αφεντικά"- και βέβαια και το Διευθυντήριο των Βρυξελλών - επιθυμούν πρόωρες εκλογές ή παράταση της θητείας της κυβέρνησης Σημίτη μέχρι το τέλος της τετραετίας.Το βέβαιο είναι ότι η οικονομική ολιγαρχία ζητάει άμεσα τη λήψη νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία, αυτή τη φορά, δε θα περιοριστούν στον περιορισμό των κρατικών δαπανών, τη διατήρηση της σταθεροποιητικής πολιτικής, της λιτότητας, αλλά θα επεκταθούν στην "αγορά εργασίας". Εχουν φροντίσει, μάλιστα, να γίνουν κάτι περισσότερο από κατανοητοί, τι εννοούν με αυτό τον όρο. "Απλούστατα" ασυδοσία στις απολύσεις, περιορισμό του βασικού μισθού, μείωση ή κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, απασχόληση με το κομμάτι, κοκ.

Επίσης, έχουν καταστήσει σαφές, μέσω του ΣΕΒ, ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να παρθούν τώρα οι "πολιτικές αποφάσεις", που θα σημάνουν το "πράσινο φως" για αυτή τη νεοφιλελεύθερη επέλαση κατά των εργαζομένων.

Η "διακριτική ευχέρεια"

Στο πλαίσιο αυτό, αφήνουν στη "διακριτική ευχέρεια" της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να αποφασίσει, αν θα το κάνει πριν τις πρόωρες εκλογές, οι οποίες πάντως δεν πρέπει να καθυστερήσουν ή αμέσως μετά από αυτές. Οι εκπρόσωποι της οικονομικής ολιγαρχίας έχουν ξεκαθαρίσει επίσης ότι δεν επιθυμούν μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία θα δημιουργήσει "ενοχλητικές παρενέργειες" στην κυβερνητική πολιτική και θα βάλει την κυβέρνηση στον πειρασμό να προχωρήσει σε "φιλολαϊκές παροχές".

Είναι φανερό ότι μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια ο Κ. Σημίτης δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογής. Η θα πάρει τα αντιλαϊκά μέτρα άμεσα, πιθανότατα το Σεπτέμβρη, ή θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές και μάλιστα όσο το δυνατόν συντομότερα.

Από κει και πέρα ο Κ. Σημίτης μπορεί να αποφασίσει το πλαίσιο της προεκλογικής τακτικής του, τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και ισορροπίες και ίσως, την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού.

Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο Κ. Σημίτης θα επιδιώξει μια γρήγορη προεκλογική περίοδο, για να αποφύγει δεσμεύσεις απέναντι στα λαϊκά στρώματα, κυρίως αυτά που παραδοσιακά στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα στις ομιλίες του θα υπογραμμίζει την ανάγκη σύγκλισης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ισως αυτός είναι ένας λόγος που ο Κ. Σημίτης "αδιαφορεί" για την εκλογολογία. Ακριβώς γιατί τον βολεύει να μη γίνεται συζήτηση επί της ουσίας της κυβερνητικής πολιτικής μέχρι την τελευταία στιγμή.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο, όμως, ότι θα το αποφύγει...

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ