Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Κι αν δεν υπήρχε, έπρεπε να εφευρεθεί

Η απλή αναλογική δεν είναι πανάκεια, μιας που δεν είναι δυνατόν στα πλαίσια του αστικού καθεστώτος να κατοχυρωθεί πλήρως η δημοκρατία και η ελεύθερη έκφραση του λαού στην επιλογή των εκπροσώπων του. Σε κάθε όμως περίπτωση, πέραν του ότι είναι σαφώς το δικαιότερο εκλογικό σύστημα από όσα μέχρι σήμερα έχουν εφαρμοστεί, επιτρέπει την αναλλοίωτη μεταφορά της καταγραφής της θέλησης του εκλογικού σώματος στο Κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα σαρώνει τα πλαστά διλήμματα του τύπου "χαμένη ψήφος", "θεωρία σκαλοπατιού" κλπ.

"Επιβάλλεται επιτακτικά και αν δεν είχε ευρεθεί και δεν είχε εφαρμοστεί πουθενά το αναλογικό εκλογικό σύστημα, να το ευρίσκαμεν ημείς και να το εφαρμόσωμεν τώρα εδώ εις την Ελλάδα", τόνιζε από το 1923 ακόμα ο Αλ. Παπαναστασίου, τον οποίο θεωρεί πολιτικό του πνευματικό πατέρα ο σημερινός πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Μόνο όμως το ΚΚΕ, σταθερά και με συνέπεια από το ιδρυτικό του ακόμα Συνέδριο, υποστηρίζει την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Ο Χ. Φλωράκης μιλώντας στη Βουλή το 1977, τόνισε ότι η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που δίνει σε κάθε κόμμα ό,τι πραγματικά του ανήκει και εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο όλες οι πολιτικές τάσεις και τάξεις της χώρας.Σχολιάζοντας ακολούθως το επιχείρημα των υποστηριχτών του ληστρικού συστήματος της λεγόμενης "ενισχυμένης αναλογικής", ότι έτσι εξασφαλίζονται ισχυρές κυβερνήσεις, υπογράμμισε: "Κατά τη γνώμη μας η σταθερότητα μιας κυβέρνησης δεν μπορεί να στηρίζεται, ούτε μπορεί να εξασφαλιστεί από το εκλογικό σύστημα. Οση πλειοψηφία και αν της δώσει το εκλογικό σύστημα. Και η πολιτική ιστορία αυτού του τόπου έχει χαρακτηριστικά παραδείγματα, που κυβερνήσεις με πολύ μεγάλη πλειοψηφία - που την όφειλαν κυρίως στο εκλογικό σύστημα - δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν ή να αποδείξουν σταθερότητα και δύναμη. Η σταθερότητα μιας κυβέρνησης εξαρτάται από την πολιτική της και από το κατά πόσο ανταποκρίνεται αυτή στους πόθους του λαού. Και μόνο τα κόμματα που ακολουθούν πολιτική, όχι αυτή που υπηρετεί το λαό, αλλά πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα ορισμένων κοινωνικών μερίδων της πλουτοκρατίας και των μονοπωλίων, μόνο τα κόμματα αυτά και οι κυβερνήσεις τους έχουν ανάγκη από παρόμοια "σταθερότητα"".

Οι αστοί πολιτικοί και η απλή αναλογική

Το ΠΑΣΟΚ ανέκαθεν αντιμετώπιζε το εκλογικό σύστημα από τη σκοπιά του στενού κομματικού του συμφέροντος. Από τη συζήτηση ακόμα στο Κοινοβούλιο του Συντάγματος του 1975 ο Α. Παπανδρέου έλεγε από του βήματος της Βουλής:"Δε ζητώ κι εγώ την απλή αναλογική, αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Θα πρέπει να υπάρξει στο Σύνταγμα μία αρχή, ότι η ιεράρχηση των κομμάτων, όπως αυτή βγαίνει από τις εκλογές, από τη λαϊκή ψήφο, να μην ανατρέπεται από το εκλογικό σύστημα". Δηλαδή από τότε το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει κάποια μορφή της ενισχυμένης αναλογικής, αρκούμενο στο να μην ανατρέπεται η σειρά των κομμάτων, όχι όμως και να αντιστοιχούν οι κοινοβουλευτικές τους έδρες στις ψήφους που πήραν.

Πιο ωμός ο Κ. Καραμανλής, έλεγε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το εκλογικό σύστημα των πρώτων μεταπολιτευτικών εκλογών: "Αλλο είναι το να αποκαταστήσουμε το ΚΚΕ και άλλο να θέλουμε να το βάλουμε εις τη β κατανομήν".

"Το εκλογικό σύστημα, σε όλες τις περιόδους της νεότερης ιστορίας μας και ιδιαίτερα μετά τον Εμφύλιο, αποτελούσε πάντα ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα της πολιτικής πάλης. Για τις δυνάμεις της συντήρησης και της αντίδρασης το εκλογικό σύστημα χρησιμοποιήθηκε σαν από "μηχανής θεός", που κάθε φορά έδινε τη συμφέρουσα για την άρχουσα τάξη λύση. Ο,τι δεν κατόρθωσε να κάνει η άσκηση της τρομοκρατίας, της ψυχολογικής βίας και της ιδεολογικής παραπλάνησης, το πετύχαιναν οι διατάξεις του εκλογικού νόμου, ο οποίος ψηφιζόταν πάντα λίγο πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση για να μπορεί να "θεραπεύει" τις ανάγκες της στιγμής", έγραφε το 1985 στην "Κομμουνιστική Επιθεώρηση" ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καλούδης, σχολιάζοντας τον κατατεθέντα εκείνη την περίοδο εκλογικό νόμο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη γενικότερη πολιτική σημασία του εκλογικού νόμου. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών αντιπρόεδρος της Βουλής, Π. Σαλαμαλίκης, σε βιβλίο του που εκδόθηκε φέτος ομολογεί: "Η νόθευση της λαϊκής κυριαρχίας και ο επηρεασμός στην έκφρασή της μέσα από το εκλογικό σύστημα και την εκάστοτε μεροληπτική εφαρμογή του δεν έχει μόνο το ίδιο το πολίτευμα ζημιώσει. Εχει κλονίσει σημαντικά και την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου. Οι μεταβολές της τελευταίας στιγμής στον εκλογικό νόμο έχουν τόσο διαφανείς και αθέμιτους κομματικούς στόχους που προκαλούν βάναυσα το κοινό αίσθημα". Πέραν όμως αυτών των σωστών επισημάνσεων δε λέει τίποτα για εφαρμογή της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένου.

Εξάλλου τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η ΝΔ, στη συζητούμενη αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, εκείνο που τους ενδιέφερε δεν ήταν το κατά πόσον θα είναι ή όχι καλπονοθευτικό, όσο το να μην το μεταχειρίζεται η εκάστοτε πλειοψηφία κατά το συμφέρον της. Μόνο το ΚΚΕ πρότεινε στην αναθεώρηση του Συντάγματος να περιληφθεί σαφής διάταξη για την πάγια εφαρμογή της απλής αναλογικής. Πρόταση που απερρίφθη πανηγυρικά και από τους δύο βασικούς εκπροσώπους του δικομματισμού. Οπως είχε απορριφθεί, χωρίς μάλιστα να συζητηθεί ποτέ στη Βουλή, πρόταση νόμου του ΚΚΕ από το 1983 για την "Καθιέρωση της απλής αναλογικής, αντικατάσταση των σχετικών διατάξεων και τροποποίηση άλλων της ισχύουσας νομοθεσίας διά την εκλογή των βουλευτών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ