Κυριακή 11 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2 Η Ελλάδα όμηρος στο πυρηνικό παιχνίδι

Οι ατομικές βόμβες που εγκαταστάθηκαν το 1992 στη βάση του Αράξου από τους Αμερικανούς είναι μέρος της εφαρμογής του προγράμματος ανάπτυξης "εύχρηστων" πυρηνικών όπλων

Η Ελλάδα έχει ενταχτεί πλήρως στη νέα πυρηνική λογική του ΝΑΤΟ με ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στον Αραξο,όπως και στη Βόρεια Ελλάδα και πιθανά και σε άλλα μέρη της χώρας, βρίσκονται αποθηκευμένες ατομικές βόμβες, πυρηνικές νάρκες ή βλήματα πυροβόλων με πυρηνική γόμωση των ΗΠΑ, που σαφώς εντάσσονται στη στρατηγική ενός περιορισμένου - τοπικού πυρηνικού πλήγματος.

Η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά υπό πυρηνική ομηρία.Οπως έχει αποκαλυφθεί και έχει επιβεβαιωθεί, ακόμη και σχετικά πρόσφατα και πάντως μετά τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και συγκεκριμένα το 1992,οι Αμερικανοί εγκατέστησαν στη βάση του Αραξου 24 νέες ατομικές βόμβες σε αντικατάσταση προηγούμενων. Ο χρόνος της τοποθέτησης, αλλά και το είδος των όπλων ανταποκρίνονται πλήρως στους νέους ΝΑΤΟικούς πυρηνικούς σχεδιασμούς. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι οι Αμερικανοί βλέπουν τη χώρα σαν ξέφραγο αμπέλι και συμπεριφέρονται ως επικυρίαρχοι, ανατρέπει και τους ισχυρισμούς που προβάλλονται, ότι δήθεν τα πυρηνικά όπλα που αποθηκεύονται στην Ελλάδα δεν εκσυγχρονίζονται και απλά έχουν "ξεμείνει από παλιά".

Στο σχεδιασμό αυτό της εγκατάστασης ατομικών βομβών εκτός από την Ελλάδα εντάσσονται και άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία) που υποβοηθούν με τη στάση τους την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και υποσκάπτουν κάθε προσπάθεια περιορισμού τους. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για διασπορά 520 πυρηνικών βομβών, κυρίως σε "μη πυρηνικές" χώρες της Ευρώπης. Ο σημερινός ρόλος αυτών των πυρηνικών όπλων είναι εξαιρετικά ύποπτος, δεδομένων των διάφορων θέσεων του ΝΑΤΟ για το νέο ρόλο του, σχετικά με τη "διατήρηση της ειρήνης" και την "πρόληψη του πολέμου".

Η εγκατάσταση νέων ατομικών βομβών στον Αραξο, παρ' όλο που συνέβη επί κυβέρνησης ΝΔ, νομιμοποιήθηκε από την ανοχή και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ οι οποίες ακολούθησαν, που όχι μόνο δεν την κατήγγειλαν, αλλά πέρσι, διά στόματος του υπουργού Αμυνας, Γερ. Αρσένη, είχε αναφερθεί ότι τα θέματα που έχουν σχέση με τα πυρηνικά όπλα ανάγονται σε θέματα "εθνικής ασφάλειας", επί των οποίων "δεν κάνει δηλώσεις".

Χαρακτηριστικό του ότι οι ΗΠΑ εντάσσουν στα νέα πυρηνικά τους σχέδια και τις ατομικές βόμβες που έχουν αποθηκεύσει στον Αραξο, είναι το ενδιαφέρον τους για εκσυγχρονισμό των σχετικών εγκαταστάσεων και μέσων που είναι διαθέσιμα στη βάση αυτή. Μάλιστα το Νοέμβρη του 1993 κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση αίτημα για μετεγκατάσταση από τη Ν. Αγχίαλο στον Αραξο ελληνικών αεροσκαφών τύπου F - 16, που θα ήταν διαθέσιμα για τη μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών,ρόλο που μέχρι τότε τον είχε σμήνος ελληνικών αεροσκαφών F - 104, με την ονομασία "Στράικ", τα οποία όμως αποσύρθηκαν, λόγω παλαιότητας.

Τελικά τότε δε διατέθηκαν ελληνικά F - 16, στα οποία έχει ανατεθεί άλλος ρόλος στο Αιγαίο. Αντί των F - 16, διατέθηκαν αεροσκάφη Α - 7 "Κορσέρ" από αυτά που δόθηκαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, λύση όμως που δεν έγινε αποδεκτή από τις ΗΠΑ. Το όλο θέμα μέχρι πρόσφατα, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις αρμοδίων, εκκρεμούσε, όχι βέβαια λόγω άρνησης της κυβέρνησης να παίξει αυτόν τον άκρως επικίνδυνο ρόλο κομπάρσου των Αμερικανών, αλλά επειδή προσδοκούσε να διατεθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ μοίρα 18 αεροσκαφών F - 16, που θα προορίζονται ειδικά για τη μεταφορά και ρίψη των ατομικών βομβών που βρίσκονται στον Αραξο.

Ομως, εξίσου επικίνδυνη είναι και η άποψη που εντάσσει το θέμα της ύπαρξης πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, στον ανταγωνισμό με την Τουρκία. Ανταγωνισμό υποτέλειας απέναντι στις ΗΠΑ, που υποθηκεύει το μέλλον και των δύο λαών. Είναι η δουλοπρεπής λογική που λέει ότι όποιος φανεί πιο εξυπηρετικός στους Αμερικάνους θα κερδίσει την εύνοιά τους.

Κ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωμένες μέχρι τον λαιμό σε επικίνδυνα σχέδια (2022-10-26 00:00:00.0)
Ο λαός σε κίνδυνο από τη συμμετοχή της Ελλάδας (2010-11-28 00:00:00.0)
Παιχνίδι αντιπερισπασμού με τα πυρηνικά του Αραξου (2001-01-18 00:00:00.0)
Μείνανε οι βάσεις που ...φύγανε (1997-05-04 00:00:00.0)
Οπλα τρομοκράτησης των λαών (1995-04-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ