ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
"Τσιμπημένα" τα επιτόκια στη δημοπρασία ομολόγων

Αυξημένα μέχρι και 1,2% πάνω από το επιτόκιο βάσης 12,8% ήταν τα επιτόκια της χτεσινής δημοπρασίας επταετών ομολόγων. Το δημόσιο απορρόφησε από τις τράπεζες το σύνολο των ζητούμενων ποσών ύψους 250 δισ. δρχ. με επιτόκια δεκτών προσφορών από 12,877% μέχρι 12,972%, πλέον άλλων 68 δισ. δρχ. μη ανταγωνιστικών προσφορών με μέσο σταθμικό επιτόκιο 12,955%.Το γεγονός ότι το τελευταίο υποχώρησε κατά 0,157 μονάδες έναντι της προηγούμενης δημοπρασίας (8/7/96), είναι σίγουρα ενδεικτικό κάποιων αντιπληθωριστικών προσδοκιών των τραπεζών, πλην όμως στέλνει σαφές μήνυμα στο υπουργείο Οικονομικών ότι η επιθυμητή αποκλιμάκωση των επιτοκίων, ώστε να καλυφθούν τα κρατικά ελλείμματα και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, δε βρίσκει θερμούς συνεργάτες τις τράπεζες.

Τούτο δε αν συνυπολογιστεί η - κατά γενική ομολογία - αποτυχημένη τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων με ετήσιο επιτόκιο 12,8% (ίδιο δηλαδή με της χτεσινής δημοπρασίας) και το γεγονός ότι τα επταετή ομόλογα αποτελούν για τις τράπεζες το "φιλέτο" των κρατικών τίτλων γιατί:

  • Εισπράττουν από το δημόσιο, πέρα από τους τόκους, αυξημένη προμήθεια αναδοχής 1,5%. Συνεπώς στα παραπάνω ετήσια επιτόκια ομολόγων προστίθεται και ο εφάπαξ "μποναμάς" που τελικά αποφέρει τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις.
  • Στα επόμενα έτη, και αφού ο πληθωρισμός υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, αποκόπτουν και μεταπωλούν τα τοκομερίδια των ομολόγων που αγοράζουν σήμερα, επωφελούμενες τη διαφορά σημερινών και μελλοντικών επιτοκίων και αποκομίζοντας πρόσθετα κέρδη.
  • Στις σημερινές συνθήκες, που χαρακτηρίζονται από υψηλή ρευστότητα στις τράπεζες και ασφυξία στην αγορά, τα ομόλογα και μια σειρά άλλων "επενδυτικών" προϊόντων, αποτελούν τις πιο σίγουρες και ασφαλείς τοποθετήσεις των πλεοναζόντων χρημάτων που κρατούν στα θυσαυροφυλάκιά τους.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Νέες κομπίνες σε βάρος των μικρομετόχων

"Επιασε πάτο" στις 3.650 δρχ. η μετοχή του ΟΤΕ

Νέα κρούσματα εξαπάτησης των μικρομετόχων διαπιστώθηκαν από τις χρηματιστηριακές αρχές σε έλεγχο που διενήργησαν επί των ποσοστών κατοχής μετοχών από τους ιδιοκτήτες των εισαγμένων εταιριών. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου ζήτησε την περασμένη βδομάδα λίστες με τα ονόματα εκείνων που κατέχουν πάνω από το 10% του συνόλου των μετοχών των εισαγμένων εταιριών. Ασχετα από το ότι αρκετές εταιρίες αγνόησαν - προκλητικά - την πρόσκληση, αίσθηση προκάλεσαν τα υποβληθέντα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μια ντουζίνα δήθεν ιδιοκτητών, τώρα φέρονται να κατέχουν ποσοστά πολύ κάτω της απόλυτης πλειοψηφίας του 51% των μετοχών των εταιριών τους. Να σημειωθεί ότι, βάσει σχετικής νομοθεσίας, για οποιεσδήποτε αλλαγές μεγαλύτερες του 10% στη μετοχική σύνθεση εταιριών, οι αγοραπωλούντες τις μετοχές οφείλουν να ενημερώνουν έγκαιρα τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, κάτι όμως που ελάχιστοι έπραξαν - και πράττουν.

Κατά πληροφορίες, οι μεγαλομέτοχοι, προ της καθοδικής πορείας στην οποία εισήλθε τελευταία το Χρηματιστήριο, ρευστοποίησαν σε υψηλές τιμές μεγάλο αριθμό μετοχών που είχαν στην κατοχή τους και τις "έσμπρωξαν" σε ανύποπτους επενδυτές, κυρίως μικρομετόχους. Οι τιμές όμως τώρα είναι χαμηλότερες, συνεπώς οι πωλούντες βγαίνουν κερδισμένοι και οι αγοράζοντες χαμένοι. Πιθανότερο φυσικά είναι η σχέση αγοραπωλησίας να αναστραφεί ταυτόχρονα με την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου. Σ' αυτή την περίπτωση, όμως, όπως είναι προφανές, δε θα υπάρχει αναστροφή στα κέρδη, αφού οι κερδισμένοι και οι χαμένοι θα είναι οι ίδιοι.

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση, οι συναλλαγές ανήλθαν μόλις σε 2,8 δισ. δρχ. και ήταν οι χαμηλότερες του έτους, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ "έπιασε" κι αυτή τα χαμηλότερα σημεία από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, έπεσε στις 3.650 δρχ. για να "κλείσει" τελικά με στήριξη κρατικών χαρτοφυλακίων στις 3.700 δρχ.

μικραΜΕΓΑΛΑ

ΕΤΒΑ - ΔΗΜΟΣΙΟ: Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την έκδοση ομολογιακού δανείου του ελληνικού δημοσίου, ύψους 110 δισ. δραχμών, το οποίο θα διατεθεί για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΒΑ, στα πλαίσια του προγράμματος "εξυγίανσης" της τράπεζας που έχει προκρίνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών που υπογράφτηκε τη 1-7-96, προβλέπει ότι το ομολογιακό δάνειο των 110 δισ. δραχμών (με ημερομηνία έκδοσης 2-1-1996), είναι επταετούς διάρκειας, το επιτόκιο για την πρώτη τοκοφόρο περίοδο (Γενάρης 1996 - Γενάρης 1997) ορίστηκε σε 15,9%, οι τόκοι απαλλάσσονται από τη φορολογία και τα ομόλογα θα είναι διαπραγματεύσιμα στο Χρηματιστήριο Αξιών ΑΘηνών.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Νέο υποκατάστημα στη Σύρο απέκτησε η Ιονική Τράπεζα. Το νέο κατάστημα, 219ο στη σειρά, άρχισε να λειτουργεί από χτες και παρέχει στους πελάτες του όλες τις τραπεζικές εργασίες, όπως 24ωρη ον λάιν εξυπηρέτηση, αγορά και πώληση συναλλάγματος, δάνεια κάθε μορφής, επενδύσεις σε έντοκα γραμμάτια και ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος, διαδικασίες εισαγωγών - εξαγωγών, υπηρεσίες χρηματοδοτικής μίσθωσης κτλ.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ: Μείωση του περιθωρίου κέρδους της και ταυτόχρονη μείωση κόστους για τον πελάτη, που προβαίνει σε αγοραπωλησίες συναλλάγματος, ανακοίνωσε η Τράπεζα Χίου. Συγκεκριμένα, μειώνεται η διαφορά των τιμών αγοράς και πώλησης ξένων νομισμάτων ως προς τη δραχμή από τη μέση τιμή fixing από 2,8% σε 2%. Το κοινό μπορεί να προμηθεύεται τουριστικό συνάλλαγμα όλες τις μέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ από τα πέντε ανταλλακτήρια της τράπεζας που λειτουργούν σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Μειωμένα επιτόκια βραχυπρόθεσμων δανείων κατά 0,25 μονάδα ανακοίνωσε η CITIBANK για την ερχόμενη βδομάδα. Ετσι το βασικό επιτόκιο για κεφάλαια κίνησης διαμορφώνεται σε 17,5%, από 17,75%, και το βασικό επιτόκιο "ελεύθερων διαθεσίμων" σε 18,5% από 18,75%. Τα υπόλοιπα επιτόκια χορηγήσεων (στεγαστικά, καταναλωτικά, αυτοκινήτου κτλ.) παραμένουν αμετάβλητα.

ΝΟΜΟΙ: Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 143Α και 150Α) στις 4-7-96) οι νόμοι 2421 και 2427, με τους οποίους κυρώνονται οι σχετικές συμφωνίες εταιρικής σχέσης και συνεργασίας της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας με τα κράτη - μέλη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Προτάσεις για την επαγγελματική στέγη

Με επιστολή της στην υπουργό Ανάπτυξης, η συνδικαλιστική ηγεσία των εμπόρων καλεί την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η πολιτική απελευθέρωσης της επαγγελματικής στέγης

Την αντιμετώπιση του καίριου προβλήματος της απελευθέρωσης της επαγγελματικής στέγης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς απειλείται η ίδια η επαγγελματική τους ύπαρξη, ζητά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Οπως επισημαίνεται σε σχετική επιστολή προς την υπουργό Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, ενόψει της έναρξης ισχύος του δεύτερου σταδίου του σχετικού νόμου στις 31 Αυγούστου, που αφορά στην απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων που συμπληρώνουν εικοσαετία, ο εμπορικός κόσμος αγωνιά για το μέλλον του, ενώ η κατ' εξοχήν αρμόδια πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης σιωπά.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ζητά:

  • Αύξηση της αποζημίωσης για την αποκατάσταση της άυλης εμπορικής αξίας που καταβάλλεται για λήξη της μίσθωσης, από τα 12 έως 16 μισθώματα που προβλέπει ο νόμος στα 36 μισθώματα.
  • Να προβλεφτεί υποχρέωση του ιδιοκτήτη να συνάψει νέα σύμβαση στην περίπτωση που ο μισθωτής απαντήσει στην εξωστική αγωγή με έγγραφη αντιπροσφορά αναπροσαρμογής του μισθώματος στο 10% της αντικειμενικής αξίας του μισθίου.
  • Να θεσπιστεί εξάμηνη αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση του δικαιώματος του εκμισθωτή να εξώσει το μισθωτή λόγω λήξεως παλιάς μίσθωσης μετά την πάροδο της οποίας θα θεωρείται ότι ο εκμισθωτής έχει σιωπηρά συναινέσει σε σύναψη νέας σύμβασης.

Τέλος, η ΕΣΕΕ ζητά σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή άμεση νομοθετική ρύθμιση, να παραταθούν για ένα χρόνο οι μισθώσεις που λήγουν στις 31 Αυγούστου και εκείνες που με βάση τον ισχύοντα νόμο απελευθερώνονται τον Αύγουστο του 1997 έχοντας συμπληρώσει δωδεκαετία.

  • Την αντίθεσή της στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου) για παράταση των μισθώσεων κινηματογράφων και θεάτρων όπως διαφάνηκαν στις τελευταίες επίσημες δηλώσεις στη Βουλή, εκφράζει με χτεσινή επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Επίσης, στην ίδια επιστολή γίνεται αναφορά και στο πρόσφατο προσχέδιο νόμου για την προστασία της πολιτικής κληρονομιάς το οποίο οι ιδιοκτήτες χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό και δημευτικό στις διατάξεις που αφορούν στην επέκταση του χαρακτήρα του αρχαίου μνημείου για την οποία όπως υποστηρίζουν δεν προβλέπεται αποζημίωση των ιδιοκτητών.
Αξιος ο μισθός του!

Διαπιστευτήρια στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, αποφάσισε να δώσει με άρθρο του στο "Βήμα της Κυριακής" ο υποδιοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Π. Θωμόπουλος. Ούτε λίγοούτε πολύ υποστηρίζει πως για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, "φταίνε οι υψηλοί μισθοί"! Αν και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν με σαφήνεια ότι στην Ελλάδα έχουμε πληθωρισμό κερδών - λόγω των αυθαίρετων και κερδοσκοπικών ανατιμήσεων που επιβάλλουν ελέω κυβερνητικής πολιτικής και απελευθέρωσης των τιμών οι μεγαλοεπιχειρηματίες - ο κύριος υποδιοικητής διατείνεται ανερυθρίαστα πως η αποτυχία της κυβέρνησης να μειώσει τον πληθωρισμό στο 7% για το 1995 και στο 5% για το 1996, οφείλεται στην... "ταχεία και υπερβολική άνοδο του κόστους εργασίας"! Ούτε λέξη όμως, για τις προκλητικές και αυθαίρετες ανατιμήσεις που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στις τιμές, με γνώμονα τη μεγιστοποίηση των κερδών. Αδιάψευστος μάρτυρας οι ίδιοι οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων πουεμφανίζουν κάθε χρόνο προκλητικές αυξήσεις κερδών και πάντως σε ποσοστά πολλαπλάσια του πληθωρισμού. Βάζοντας μάλιστα στην ίδια μοίρα θύτες και θύματα της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας, ο κύριος υποδιοικητής διατείνεται πως για τον υψηλό πληθωρισμό στην Ελλάδα φταίνε οι "εργοδότες και οι εργαζόμενοι" που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις για μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις! Και ασπαζόμενος την αντιδραστική θεωρία που λέει πως "φταίνε οι μισθοί για τον πληθωρισμό", καλεί τους εργαζόμενους να συμφωνήσουν να υποταχθούν στη λογική του "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω" - δηλαδή να αποδεχθούν την παραπέρα μείωση των κερδών τους και την αύξηση των κερδών - για να μειωθεί ο πληθωρισμός και να εξασφαλιστεί έτσι (πότε; ) πραγματική αύξηση των αποδοχών τους! Αξιος ο μισθός του...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ