Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Νέες κομπίνες σε βάρος των μικρομετόχων

"Επιασε πάτο" στις 3.650 δρχ. η μετοχή του ΟΤΕ

Νέα κρούσματα εξαπάτησης των μικρομετόχων διαπιστώθηκαν από τις χρηματιστηριακές αρχές σε έλεγχο που διενήργησαν επί των ποσοστών κατοχής μετοχών από τους ιδιοκτήτες των εισαγμένων εταιριών. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου ζήτησε την περασμένη βδομάδα λίστες με τα ονόματα εκείνων που κατέχουν πάνω από το 10% του συνόλου των μετοχών των εισαγμένων εταιριών. Ασχετα από το ότι αρκετές εταιρίες αγνόησαν - προκλητικά - την πρόσκληση, αίσθηση προκάλεσαν τα υποβληθέντα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μια ντουζίνα δήθεν ιδιοκτητών, τώρα φέρονται να κατέχουν ποσοστά πολύ κάτω της απόλυτης πλειοψηφίας του 51% των μετοχών των εταιριών τους. Να σημειωθεί ότι, βάσει σχετικής νομοθεσίας, για οποιεσδήποτε αλλαγές μεγαλύτερες του 10% στη μετοχική σύνθεση εταιριών, οι αγοραπωλούντες τις μετοχές οφείλουν να ενημερώνουν έγκαιρα τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, κάτι όμως που ελάχιστοι έπραξαν - και πράττουν.

Κατά πληροφορίες, οι μεγαλομέτοχοι, προ της καθοδικής πορείας στην οποία εισήλθε τελευταία το Χρηματιστήριο, ρευστοποίησαν σε υψηλές τιμές μεγάλο αριθμό μετοχών που είχαν στην κατοχή τους και τις "έσμπρωξαν" σε ανύποπτους επενδυτές, κυρίως μικρομετόχους. Οι τιμές όμως τώρα είναι χαμηλότερες, συνεπώς οι πωλούντες βγαίνουν κερδισμένοι και οι αγοράζοντες χαμένοι. Πιθανότερο φυσικά είναι η σχέση αγοραπωλησίας να αναστραφεί ταυτόχρονα με την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου. Σ' αυτή την περίπτωση, όμως, όπως είναι προφανές, δε θα υπάρχει αναστροφή στα κέρδη, αφού οι κερδισμένοι και οι χαμένοι θα είναι οι ίδιοι.

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση, οι συναλλαγές ανήλθαν μόλις σε 2,8 δισ. δρχ. και ήταν οι χαμηλότερες του έτους, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ "έπιασε" κι αυτή τα χαμηλότερα σημεία από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο. Συγκεκριμένα, έπεσε στις 3.650 δρχ. για να "κλείσει" τελικά με στήριξη κρατικών χαρτοφυλακίων στις 3.700 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ