ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Αφανίζεται η κτηνοτροφία

Στα χωριά της περιοχής περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας. Υπογράμμισε την ανάγκη να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις και κάλεσε τους κτηνοτρόφους να μην περιμένουν, αλλά με τον ενωμένο αγώνα τους, να βρουν λύσεις στα προβλήματά τους

Οριστικό θα είναι το πλήγμα για την κτηνοτροφία στον Εβρο, αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα στην καταβολή των αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζώων που θανατώθηκαν εξαιτίας του αφθώδους πυρετού, προειδοποιούν οι κτηνοτρόφοι του νομού, που ήδη αντιμετωπίζουν τις οδυνηρές επιπτώσεις, τόσο της νόσου, όσο και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Γεωργίας Στεφ. Τζουμάκας μεταθέτει το θέμα πληρωμής των αποζημιώσεων στο αόριστο μέλλον, αναφέροντας ότι αυτό θα γίνει όταν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες θα βεβαιώσουν "ότι έληξαν τα κρούσματα"!

Κοντά στους κτηνοτρόφους του Εβρου βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στην περιοχή, προκειμένου να ενημερωθεί από τους ίδιους, αλλά και από τους φορείς του νομού, για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την εμφάνιση του αφθώδους πυρετού.

Ο αριθμός των ζώων που θανατώθηκαν μέχρι σήμερα, ξεπερνά τις 13.000.Με βάση τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, υπολογίζεται πως θα σφαγούν τελικά περίπου 15.000 ζώα, ενώ οι πιο απαισιόδοξοι ανεβάζουν τον αριθμό στις 20.000.Πάντως, το σίγουρο είναι ότι από τα 9.000 βοοειδή που υπάρχουν στον Νομό Εβρου, έχουν θανατωθεί περίπου 6.000.

Στη σύσκεψη που έγινε με τους φορείς των Φερών, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Παναγιώτης Καρακύριος, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Το Δέλτα έχει ερημώσει. Δεν υπάρχει ούτε ένα ζώο. Θέλουμε άμεσα τις αποζημιώσεις για να αποκαταστήσουμε τα κοπάδια μας. Αλλιώς οι 200 κτηνοτρόφοι στον Δήμο Φερών δε θα έχουμε πώς να ζήσουμε". Και για τους άλλους κτηνοτρόφους, όμως, που τα ζώα τους δεν προσβλήθηκαν από τη νόσο, η κατάσταση είναι δραματική. "Τα έχουμε αποκλεισμένα μέσα στους στάβλους και τα ταϊζουμε ζωοτροφές που θα μας είναι απαραίτητες αργότερα. Δεν ξέρουμε αν θα εξακολουθήσουμε να έχουμε τα κοπάδια και κυρίως, αν θα μας ενισχύσουν οικονομικά για να πάρουμε καινούριες ζωοτροφές" λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Πέπλου.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους κτηνοτρόφους το γεγονός ότι ως λύση για την αντιμετώπιση του αφθώδη πυρετού, επιλέχθηκε η θανάτωση, ακόμα και των"ύποπτων" κοπαδιών. Αυτή η τακτική, άλλωστε, οδήγησε και στον αφανισμό του ζωικού κεφαλαίου, στο Δέλτα, στη Μάκρη, τα Δίκελλα, ενώ στο Ισαάκιο έχει θανατωθεί μέχρι στιγμής το 50% των ζώων. Φοβούνται πως αν αργήσουν οι αποζημιώσεις, ουσιαστικά θα επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης και της ΕΕ για δραστική μείωση της κτηνοτροφίας στον Εβρο.

"Σήμερα τα σφάζουμε και τα ανανεώνουμε. Αν μετά δύο χρόνια ξαναχτυπήσει ο αφθώδης, θα τα θανατώσουμε πάλι; " ρωτάνε απεγνωσμένα οι κτηνοτρόφοι και συμπληρώνουν πως "με αυτή την τακτική διώχνουν τον κόσμο από την παραγωγή".Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, κάλεσε τους κτηνοτρόφους και τους εκπροσώπους τους να μην περιμένουν πότε θα ολοκληρωθεί η θανάτωση και των τελευταίων ζώων για να πάρουν τις αποζημιώσεις: "Πρέπει, είπε, ενωμένοι να διεκδικείτε να σας δοθούν τώρα τα χρήματα και να απαιτήσετε αποφασιστικά από την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα δώσει αποζημιώσεις και για τις έμμεσες επιπτώσεις, π. χ. τις αδιάθετες ζωοτροφές, το γάλα που πετάτε, το τυρί που μένει στις αποθήκες. Μόνο με τον ενωμένο αγώνα σας θα δοθεί λύση στα προβλήματα".

  • Με χτεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, αναφερόμενος στο ζήτημα της ματαίωσης της συνάντησης για ενημέρωση του αρχηγού της ΝΔ, κατηγορεί τον Μ. Εβερτ για "καθυστερημένο ενδιαφέρον" και προσπάθεια εκμετάλλευσης των προβλημάτων που προκαλούνται από τον αφθώδη. Οπως είναι γνωστό ο Στ. Τζουμάκας υπαναχώρησε και ματαίωσε την ενημερωτική συνάντηση με τον Μ. Εβερτ και η ΝΔ με ανακοίνωσή της κατηγορεί τον υπουργό Γεωργίας, τονίζοντας πως δεν εκπλήσσει κανέναν η στάση του υπουργού. Πρόκειται για μια δημαγωγική αντιπαράθεση με αλληλοκατηγορίες μακριά από τα προβλήματα των κτηνοτρόφων για τα οποία υποτίθεται ενδιαφέρονται οι παραπάνω...
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Θα τους προλάβουν τα πρωτοβρόχια
  • Με απελπιστικά αργούς ρυθμούς γίνεται η παράδοση των λυόμενων
  • Νέος σεισμός σημειώθηκε την Κυριακή

Αλλος ένας σεισμός ήρθε να ταράξει ακόμη περισσότερο τη ζωή των 2.500 και πλέον κατοίκων της Κόνιτσας, που εξακολουθούν να μένουν στο ύπαιθρο. Προχτές Κυριακή, μια σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ συνέχισε το καταστροφικό έργο των δύο προηγούμενων, στις 26 Ιούλη και 6 Αυγούστου. Με τα νέα δεδομένα, τα προβλήματα στέγασης που αντιμετώπιζαν οι σεισμόπληκτοι αυξήθηκαν, αφού έπαθαν σοβαρές ζημιές και άλλα σπίτια από αυτά που είχαν χαρακτηριστεί ως προσωρινά ακατοίκητα.

Μέχρι στιγμής έχουμε 208 σπίτια κατεδαφιστέα και 278 προσωρινά ακατάλληλα για κατοίκηση, ενώ από χτες στην περιοχή βρίσκεται η ομάδα του καθηγητή σεισμολογίας Βασ. Παπαζάχου, που κάνει ελέγχους και σήμερα το βράδυ ενδέχεται να έχουν καινούρια αποτελέσματα για το πόσα σπίτια ακόμη κρίνονται κατεδαφιστέα. Εως τώρα τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής είναι ενθαρρυντικά, αφού το ρήγμα βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό και είναι περιορισμένο, δηλαδή δεν έχει μετακινηθεί.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Κόνιτσας συνεχίζει να μένει σε αντίσκηνα, καθώς τα λυόμενα που φτάνουν στην περιοχή δεν επαρκούν για να καλύψουν τις οξύτατες ανάγκες στέγασης. Επιπρόσθετα, δεν έχουν διαμορφωθεί, ακόμα, οργανωμένοι καταυλισμοί. Οπως τόνισε στο "Ρ" ο δήμαρχος Κόνιτσας, Μάκης Χατζηευφραμίδης,οι αιτήσεις για λυόμενα είναι 250, ενώ καθημερινά φτάνουν τέσσερα. "Εάν πάμε έτσι, μας είπε, ούτε μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη δε θα καλυφθούν οι ανάγκες. Και αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν οι πρώτες βροχές και ο κόσμος θα είναι έξω". Ενώ επισήμανε ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν προμηθευτεί σκηνές, αφού αποφεύγουν να μένουν στα σπίτια τους.

Προφυλακίστηκε ο Σεχίδης

Στις φυλακές Κομοτηνής οδηγήθηκε χτες ο δράστης του στυγερού εγκλήματος της Θάσου Θεοφ. Σεχίδης, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του. Ο Σεχίδης βγαίνοντας από την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας δήλωσε αδιάφορα και χαμογελαστά: "Κινδύνευε η δική μου ζωή. Υπήρχε συνωμοσία εναντίον μου να με βγάλουν από τη μέση και τους πρόλαβα εγώ". Την ώρα που τον μετέφεραν στις φυλακές, πολύς κόσμος τον αποδοκίμασε. Στο μεταξύ και χτες μηχανήματα του Δήμου Καβάλας συνέχισαν για 4η μέρα το μακάβριο έργο της ανεύρεσης των διαμελισμένων πτωμάτων των άτυχων μελών της οικογένειας του παρανοϊκού δολοφόνου.

ΚΚΕ
Πολιτική σκοπιμοτήτων

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στην κτηνοτροφία της χώρας μας, τόσο από την καραντίνα που μας επέβαλλε η ΕΕ λόγω του αφθώδους πυρετού, όσο και από τις εισαγωγές ζώων, έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Γιάννης Κατσαρός,ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα.

Συγκεκριμένα, η κτηνοτροφία μας απειλείται με αφανισμό, μετά κυρίως από την τελευταία καταστροφική απόφαση της ΕΕ για καραντίνα ολόκληρης της χώρας, λόγω του αφθώδους πυρετού και όχι μόνο στην περιοχή του Εβρου όπου εκδηλώθηκε η ασθένεια. Γεγονός που δημιουργεί και πολλά ερωτηματικά ως προς τις υποκρυπτόμενες σκοπιμότητες. Επιπτώσεις όμως υπάρχουν και από τις εισαγωγές ζωντανών μοσχαριών από τη Γαλλία και αλλού, όπου φτάνοντας στην Ελλάδα σφάζονται και δίνονται στην κατανάλωση σαν ελληνικά. Πράγμα που εκτός του ότι είναι απάτη, έχει και σοβαρές επιπτώσεις στην ντόπια παραγωγή, γιατί λόγω των "τρελών αγελάδων", ο Ελληνας καταναλωτής προτιμά τα ντόπια κρέατα, ενώ λόγω της "πλάνης" αγοράζει εισαγόμενα.

Οι δύο βουλευτές τονίζουν ότι αυτά θα είχαν αποφευχθεί αν υπήρχαν ελεγκτές, ειδικές σφραγίδες και ετικέτες, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής για την προέλευση του σφαγίου, αλλά και να μπορεί να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος της πορείας του εισαγόμενου. Ετσι, ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας, για τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των εισαγόμενων και να προστατεύεται αποτελεσματικά ο καταναλωτής και η ντόπια παραγωγή.

Τρεις εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το πρωί ο 19χρονος Δημήτρης Ράπτης, ο οποίος ενώ εργαζόταν στον αλευρόμυλο του παππού του περιπλέχτηκε σε μεγάλον ιμάντα. Το τραγικό συμβάν συνέβη στο Λόφο Πιερίας.

Επίσης, χτες, στις 10 π.μ., στην οδό Πόντου 41, στις Σέρρες, ελαιοχρωματιστής έπεσε από τον 4ο όροφο στο κενό, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του. Πρόκειται για τον Δημήτριο Δημητρίου, 44 ετών, ο οποίος στην προσπάθειά του να ανέβει σε σκαλωσιά έχασε την ισορροπία του με τραγική κατάληξη.

Τραγικό ατύχημα συνέβη και στην κοινότητα Ανθοχωρίου του Νομού Δράμας, όταν ο 32χρονος Αριστείδης Χατζηγεωργιάδης, ενώ ασχολούνταν με την άρδευση αγροτικών εκτάσεων, καταπλακώθηκε από μηχάνημα, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ