Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΚΟΝΙΤΣΑΣ
Θα τους προλάβουν τα πρωτοβρόχια
  • Με απελπιστικά αργούς ρυθμούς γίνεται η παράδοση των λυόμενων
  • Νέος σεισμός σημειώθηκε την Κυριακή

Αλλος ένας σεισμός ήρθε να ταράξει ακόμη περισσότερο τη ζωή των 2.500 και πλέον κατοίκων της Κόνιτσας, που εξακολουθούν να μένουν στο ύπαιθρο. Προχτές Κυριακή, μια σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ συνέχισε το καταστροφικό έργο των δύο προηγούμενων, στις 26 Ιούλη και 6 Αυγούστου. Με τα νέα δεδομένα, τα προβλήματα στέγασης που αντιμετώπιζαν οι σεισμόπληκτοι αυξήθηκαν, αφού έπαθαν σοβαρές ζημιές και άλλα σπίτια από αυτά που είχαν χαρακτηριστεί ως προσωρινά ακατοίκητα.

Μέχρι στιγμής έχουμε 208 σπίτια κατεδαφιστέα και 278 προσωρινά ακατάλληλα για κατοίκηση, ενώ από χτες στην περιοχή βρίσκεται η ομάδα του καθηγητή σεισμολογίας Βασ. Παπαζάχου, που κάνει ελέγχους και σήμερα το βράδυ ενδέχεται να έχουν καινούρια αποτελέσματα για το πόσα σπίτια ακόμη κρίνονται κατεδαφιστέα. Εως τώρα τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής είναι ενθαρρυντικά, αφού το ρήγμα βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό και είναι περιορισμένο, δηλαδή δεν έχει μετακινηθεί.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Κόνιτσας συνεχίζει να μένει σε αντίσκηνα, καθώς τα λυόμενα που φτάνουν στην περιοχή δεν επαρκούν για να καλύψουν τις οξύτατες ανάγκες στέγασης. Επιπρόσθετα, δεν έχουν διαμορφωθεί, ακόμα, οργανωμένοι καταυλισμοί. Οπως τόνισε στο "Ρ" ο δήμαρχος Κόνιτσας, Μάκης Χατζηευφραμίδης,οι αιτήσεις για λυόμενα είναι 250, ενώ καθημερινά φτάνουν τέσσερα. "Εάν πάμε έτσι, μας είπε, ούτε μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη δε θα καλυφθούν οι ανάγκες. Και αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν οι πρώτες βροχές και ο κόσμος θα είναι έξω". Ενώ επισήμανε ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν προμηθευτεί σκηνές, αφού αποφεύγουν να μένουν στα σπίτια τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ