• Μόνο που η περιοχή πάσχει από στοιχειώδεις υποδομές, για τις οποίες η κυβέρνηση "σφυρίζει κλέφτικα"
  • - ΑΓΡΑΦΑ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΚΑΤΗ).- Αηδονοχώρι, Αμάραντος, Απιδιά, Δρακότρυπα, Θραψίμι, Κερασιά, Λαμπερό, Μπελοκομύτης, Μολόχα, Οξυά, Ανθηρό, Θερινό, Πετρωτό, Καταφύλι, Φουντωτό και άλλα... - 1996-08-13 00:00:00.0"/>
  • Μόνο που η περιοχή πάσχει από στοιχειώδεις υποδομές, για τις οποίες η κυβέρνηση "σφυρίζει κλέφτικα"
  • - ΑΓΡΑΦΑ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΚΑΤΗ).- Αηδονοχώρι, Αμάραντος, Απιδιά, Δρακότρυπα, Θραψίμι, Κερασιά, Λαμπερό, Μπελοκομύτης, Μολόχα, Οξυά, Ανθηρό, Θερινό, Πετρωτό, Καταφύλι, Φουντωτό και άλλα... - 1996-08-13 00:00:00.0" /> Τα Αγραφα παραμένουν άγραφα | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 24
    ΡΕΠΟΡΤΑΖ
    Τα Αγραφα παραμένουν άγραφα
    • Με τον "ορεινό τουρισμό" ασχολήθηκε το 7ο Συνέδριο των αγραφιώτικων χωριών
    • Μόνο που η περιοχή πάσχει από στοιχειώδεις υποδομές, για τις οποίες η κυβέρνηση "σφυρίζει κλέφτικα"

    ΑΓΡΑΦΑ (του απεσταλμένου μας ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΚΑΤΗ).-

    Αηδονοχώρι, Αμάραντος, Απιδιά, Δρακότρυπα, Θραψίμι, Κερασιά, Λαμπερό, Μπελοκομύτης, Μολόχα, Οξυά, Ανθηρό, Θερινό, Πετρωτό, Καταφύλι, Φουντωτό και άλλα, "ων εστί" αριθμός 67. Μέρη όπου και μόνο για το όνομά τους αξίζει να επισκεφτεί κάποιος. Χωριά της ορεινής Καρδίτσας, εκεί όπου τελειώνει ο κάμπος κι αρχίζει η απέραντη ομορφιά, αλλά κι εκεί όπου τα Αγραφα παραμένουν άγραφα για τα κιτάπια και των σημερινών μπέηδων. Μόνο που, ακριβώς αυτό που τότε ήταν καλό για τον τόπο - το ότι δεν τα πάτησαν εξαιτίας του δύσβατου οι Τούρκοι - το ίδιο - το σύγχρονο αντίστοιχό του για την ακρίβεια - δηλαδή, το ότι όσοι κάτοικοι παραμένουν με πείσμα εκεί, εξακολουθούν να ζούνε ακόμα ξεχασμένοι από θεούς κι ανθρώπους, είναι η πηγή της δυστυχίας τους.

    "Ου - τόπος"

    Το 7ο Συνέδριο των Αγραφιώτικων Χωριών, που έγινε το Σαββατοκύριακο στα χωριά Φυλακτή και Πεζούλα,με θεματικό αντικείμενο τον ορεινό τουρισμό, επιβεβαίωσε την εκτίμηση ότι τα Αγραφα παραμένουν "ου - τόπος" για τους σχεδιασμούς της κεντρικής διοίκησης. "Ου - τόπος" όχι μόνο ως προς ό,τι αφορά την παραδοσιακή κτηνοτροφία και γεωργία - αυτά η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τα στείλει στο πυρ το εξώτερον κατόπιν των σχετικών αξιώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. "Ου - τόπος" και ως προς την τελευταία εναλλακτική λύση που συζητείται στην περιοχή, την τουριστική αξιοποίησή της, την ίδια στιγμή που υποτίθεται πως η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σ' αυτόν τον τομέα.

    Τα τουριστικά δεδομένα της περιοχής, που κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορούν να γίνουν συμπληρωματική πηγή ζωής για τους ανθρώπους, αυτά, δηλαδή, που μπορούν να κάνουν τη γη ικανή να κρατήσει τους Αγραφιώτες στον τόπο τους, είναι πάμπολλα. Αρχαιολογικά ευρήματα που παραπέμπουν στο μύθο των Τιτάνων, μέχρι και σύγχρονα μνημεία της Ελεύθερης Ελλάδας, μπορούν να γίνουν πόλος έλξης όσων θέλουν να αποκτήσουν ή και να διατηρήσουν μια σχέση γνώσης με το χτες αυτού του τόπου. Το Αλπικό τοπίο και τα αποτελέσματα γεωλογικών αναταράξεων, οι πάμπολλες ιαματικές πηγές, μπορούν επίσης να γίνουν πόλος έλξης και μέσα από την αξιοποίησή τους να δώσουν μια οικονομική ανάσα στην περιοχή. Μόνο που όπως και για την παραδοσιακή παραγωγική βάση, έτσι και για τον τουρισμό, απαιτούνται υποδομές, η ύπαρξη των οποίων προϋποθέτει κάποια ελάχιστα κονδύλια, που, όμως, η κυβέρνηση δηλώνει θρασύτατα αποφασισμένη να μην τα διαθέσει!

    Χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή είναι το γεγονός ότι οι εργασίες του συνεδρίου διαπεράστηκαν από έναν έντονο αντικυβερνητισμό, στον οποίο πρωτοστάτησαν τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενας αντικυβερνητισμός, όμως, που δεν έθιγε την αιτία, δεν καταδίκαζε κεντρικές πολιτικές επιλογές, αντίθετα, λειτουργούσε εν τέλει αποπροσανατολιστικά, καθώς περιόριζε το πρόβλημα στην ύπαρξη ενός "κακού" νομάρχη και σε κάποιες επιμέρους αρνητικές επιλογές ενός υπουργού. Το συνέδριο έληξε με την επαναδιατύπωση παλιών αιτημάτων, όπως η χρηματοδότηση του έργου του χιονοδρομικού κέντρου, αλλά ταυτόχρονα χωρίς καμία απόφαση για την αγωνιστική διεκδίκηση έστω κι αυτών των τρομακτικά λίγων που ζητούν οι Αγραφιώτες.

    Το ΚΚΕ

    Παρεμβαίνοντας στις εργασίες του συνεδρίου ο γραμματέας της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ, Αποστόλης Πίτσαβος,σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: "Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής έχει δυνατότητες συνεισφοράς στην ανάπτυξη της περιοχής και του νομού. Αυτό όμως πρέπει να γίνει στις σωστές του διαστάσεις, χωρίς υπερβολές τόσο στις δυνατότητες όσο και στον προσανατολισμό, ότι δηλαδή είναι πλέον η μοναδική δυνατότητα ανάπτυξης του νομού μας". "Η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, τόνισε, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαφανίσει ότι και άλλες δραστηριότητες υπάρχουν. Αλλά, τουναντίον, να τις ενισχύσει ή και να δημιουργήσει νέες (δασοπονία, γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες κλπ.). Δεν μπορείς να μιλάς για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής χωρίς να θεωρείς πρώτο και κύριο ζήτημα τη διατήρηση των δασών". "Η τουριστική ανάπτυξη, συνέχισε, πρέπει να "δίνει" στο περιβάλλον και όχι μόνο να παίρνει. Χρειάζεται λοιπόν να γίνουν επενδύσεις για το περιβάλλον και όχι μόνο στυγνή υπερεκμετάλλευση και τουριστική αξιοποίησή του". "Τονίζουμε, κατέληξε, την επιμονή μας στην άποψη ότι: Η τουριστική ανάπτυξη από μόνη της δε λύνει το πρόβλημα ανάπτυξης του νομού. Παραμένει για μας πρώτο και ζητούμενο θέμα η ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων της περιοχής και του νομού, η οποία και θα εξασφαλίζει τη συνέχεια της ζωής στην περιοχή, η οποία και θα ενδυναμώνει και την τουριστική κίνηση".

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
    Συλλαλητήριο - συναυλία για τα Αγραφα (2021-07-03 00:00:00.0)
    Οχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα (2020-07-22 00:00:00.0)
    Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα αιολικά πάρκα στα Αγραφα (2019-03-07 00:00:00.0)
    Αναβλήθηκε η έκδοση απόφασης για τις ανεμογεννήτριες στα Αγραφα (2019-02-22 00:00:00.0)
    Αγραφος στ' Αγραφα (2005-05-29 00:00:00.0)
    Καθ' οδόν: Προς τ' Αγραφα (2004-05-16 00:00:00.0)

    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ