Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Αναβλήθηκε η έκδοση απόφασης για τις ανεμογεννήτριες στα Αγραφα

Φορείς της περιοχής αντιτίθενται στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου

Το θέμα της προστασίας της απάτητης οροσειράς των Αγράφων ήρθε προχτές πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) των προσφυγών κατά των δύο πρώτων αιολικών πάρκων που πρόκειται να εγκατασταθούν με 40 ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μ. και είχαν υποβάλει φορείς και σύλλογοι. Το ΣτΕ ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης για το ζήτημα της εγκατάστασης ή μη αιολικών πάρκων στα βουνά των Αγράφων. Η τελική απόφαση θα εκδοθεί μετά και την υποβολή από τις εταιρείες κατασκευής της λεγόμενης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης καθώς και την προσκόμιση στοιχείων (μέχρι τις 20 Μάρτη) από τη μεριά των φορέων που θα αντικρούουν το τεχνικό υπόμνημα που κατατέθηκε από την εργολήπτρια εταιρεία.

Φορείς και πολίτες για την προστασία των Αγράφων αλλά και φορείς από την Ευρυτανία, την Εύβοια και τη Φωκίδα αντιτίθενται δυναμικά και με όλους τους τρόπους. Η οροσειρά των Αγράφων, στην ηπειρωτική Ελλάδα, είναι μια από τις πιο απάτητες ορεινές περιοχές που υποτίθεται μάλιστα ότι προστατεύεται ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και βιοποικιλότητας από το ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000. Να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός είναι για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με 650 ανεμογεννήτριες σε όλες τις κορυφές του βουνού, ξεκινώντας από τα οροπέδια της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου, όπου έχουν ήδη δοθεί άδειες για 40 ανεμογεννήτριες.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γ. Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ, και Ν. Σερετάκη, στέλεχος του ΚΚΕ και υποψήφιο δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», παραβρέθηκε προχτές στο ΣτΕ στο πλευρό εκπροσώπων δεκάδων φορέων από τη Θεσσαλία και την Ευρυτανία που συγκεντρώθηκαν με αφορμή τη συζήτηση στο ΣτΕ της προσφυγής τους κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα Αγραφα.

Στο στάδιο της προανάκρισης βρίσκεται και μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στον εισαγγελέα Περιβάλλοντος και αφορά τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), με τις οποίες αδειοδοτήθηκαν τα δύο αιολικά πάρκα. Μήνυση για τα δύο αιολικά πάρκα έχει υποβληθεί και από κτηνοτρόφους, που ανησυχούν για τον αφανισμό της κτηνοτροφίας της περιοχής. Οι φορείς ζητούν την απόσυρση των ήδη εγκεκριμένων αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρυτανία.

Από το 2000 επίσης υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον και στην Καρυστία στην Εύβοια όπου εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι αιολικοί σταθμοί και μετατρέπουν το όρος Οχη σε βιομηχανική ζώνη, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι φορέων. Στη Νότια Εύβοια έχουν δοθεί σε εταιρείες άδειες παραγωγής αιολικής ενέργειας για 600 ανεμογεννήτριες. Λειτουργούν ήδη 250, ενώ άλλες 250 που έχουν αδειοδοτηθεί θα βρίσκονται πολύ κοντά ή μέσα σε περιοχή NATURA. Επιπλέον, έχουν αδειοδοτηθεί αιολικοί σταθμοί σε απόσταση 350 και 500 μ. από κατοικίες χωριών του Κάβο Ντόρο. Ολες αυτές οι εγκαταστάσεις «συνοδεύονται» με νέους δρόμους σε άλλοτε παρθένες περιοχές, εναέρια καλώδια υψηλής τάσης πάνω σε πυλώνες, υποσταθμούς και βοηθητικά κτίρια...

Σημειώνεται ότι επιστήμονες σε σχετικές συνεντεύξεις έχουν αναφερθεί στα προβλήματα που προκαλούν τα αιολικά πάρκα, κάνοντας λόγο για την αλλοίωση του τοπίου και τη μετατροπή του από φυσικό σε αποκρουστικό βιομηχανικό, την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής, τη σοβαρή κατάτμηση των φυσικών οικοσυστημάτων, τη σημαντική όχληση και θανάτωση σημαντικών και σπάνιων ειδών της πτηνοπανίδας και την αλλαγή των υδρολογικών προτύπων στην ευρύτερη περιοχή με υποβάθμιση των υδατικών πόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ