Τρίτη 13 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι σεισμοί

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι κάτοικοι στα Κονιτσοχώρια δεν πρέπει να ανησυχούν, αφού οι μετασεισμοί εξελίσσονται ομαλά. Η καθησυχαστική δήλωση ήρθε δυστυχώς αργά. Είχαν προηγηθεί ήδη τρεις ισχυροί σεισμοί σε διάστημα μιας βδομάδας. Στο πέρασμά τους ο ένας γκρέμιζε ό,τι άφησε ο προηγούμενος. Σε κάθε βουητό της γης, οι κάτοικοι έμαθαν πια πως πρέπει να ψάξουν να βρουν ποιο είναι το νέο σπίτι που θα χαρακτηριστεί πλέον κατεδαφιστέο.

Ταυτόχρονα, όμως, η εμπειρία και από τους σεισμούς, επαναβεβαίωσε στη συνείδησή τους αυτό που ήδη γνώριζαν από την προηγούμενη εμπειρία: Οτι στα λόγια είναι πολλοί αυτοί που τους... παινεύουν σαν σύγχρονους ακρίτες και φύλακες των συνόρων, αλλά στην πράξη, το παίνεμα δε μεταφράζεται ποτέ σε συγκεκριμένες ενέργειες ενίσχυσης της περιοχής. Το ξέρουν με ό,τι έχει συμβεί στην κτηνοτροφία τους, το ξέρουν με ό,τι πληρώνουν επειδή επιμένουν να καλλιεργούν χωράφια, το ξέρουν απ' τα σχολεία που κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις για τους μετασεισμούς, δεν μπορούν πλέον να κρατήσουν στα χωριά ούτε καν τους γέροντες. Γιατί κι αν ακόμα μέχρι τον Οχτώβρη τους χτίσουν νέα σπίτια, τέσσερα ντουβάρια δεν αρκούν από μόνα τους για να ζήσει κανείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ