ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οικογενειακή ΣΥΝδιαχείριση

Φαίνεται πως ο Νομός Μαγνησίας έχει πολύ... "ψωμί" για το ΣΥΝ. "Ψωμί" όμως, που δεν αφορά μόνο το σκάνδαλο με την αγορά της τοπικής εφημερίδας "Θεσσαλία" από 13 "επιχειρηματίες", μεταξύ των οποίων η σύζυγος του γραμματέα του ΣΥΝ, ο κουμπάρος του Νομάρχη - στελέχους του ΣΥΝ Σκοτινιώτη, η πεθερά, η σύζυγος, ο κουνιάδος και ο εξάδελφος του αντινομάρχη Δερβένη και ένα ακόμη μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Το πολύ ψωμί αφορά το νέο σκάνδαλο ανάθεσης έργων με τους ίδιους σχεδόν πρωταγωνιστές, που συγκλονίζει την κοινωνία του Βόλου και που ταυτόχρονα δείχνει ότι η αγοραπωλησία της "Θεσσαλίας" είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου. Του παγόβουνου των "διαπλεκόμενων συμφερόντων" και των "τρωκτικών" του δημοσίου χρήματος.

Οπως λοιπόν αποκαλύπτει η εφημερίδα "το Παρόν", ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κ. Προγγίδης (γραμματέας της οργάνωσης του ΣΥΝ στην περιοχή), παραχώρησε την ανάθεση μελέτης έργου (κατασκευή πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης) στη σύζυγό του Ελένη Γαλλή (η οποία διατηρεί με τον αντιδήμαρχο Βόλου μελετητικό γραφείο). Η μελέτη αυτή σημειωτέον εκπονήθηκε ανεβάζοντας το κόστος κατασκευής στα 4 δισεκατομμύρια δραχμές. Κόστος, στο οποίο επέμενε ο Κ. Προγγίδης παρά την απόφαση της ΔΕ του ΤΕΕ Μαγνησίας και του Γραμματέα Περιφέρειας Θεσσαλίας να μειωθεί. Βλέπετε η... αμοιβή του γραφείου της συζύγου του Κ. Προγγίδη είχε καθοριστεί στα 270 εκατομμύρια, με κόστος 4 δισ. Αν όμως, το κόστος μειωνόταν σε 1,8 δισεκατομμύρια, η αμοιβή θα ήταν κατά 150 εκατομμύρια μικρότερη. Ας σημειωθεί ότι η σύζυγος του γραμματέα του ΣΥΝ πήρε ακόμη, με ταυτόσημη διαδικασία ανάθεσης, τις μελέτες για την Κτηνιατρική Καρδίτσας.

Ισως σ' αυτό το πάρε - δώσε εκατοντάδων εκατομμυρίων, να βρίσκεται και το "πόθεν έσχες" για την αγορά της "Θεσσαλίας" και για το οποίο αναρωτιούνται αρκετοί. Το κυριότερο όμως είναι ότι όλο αυτό το αλισβερίσι και η αποθέωση των "διαπλεκομένων" στο Βόλο, δείχνουν ποιο είναι το πραγματικό αντίκρισμα της "κεντροαριστεράς" και συγκεκριμένα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Κατά τα άλλα, ο Ν. Κωνσταντόπουλος, επιμένει συχνά - πυκνά στα ΜΜΕ στα οποία περιφέρεται, να καταγγέλλει τα "... διαπλεκόμενα συμφέροντα"! Λιγότερη υποκρισία δε βλάπτει, κύριε πρόεδρε!!!

Θερινή σεναριολογία

Μεσούντος του θέρους φούντωσε η εκλογολογία και τα σενάρια για τις πρόωρες εκλογές τα οποία δε διαψεύδει η κυβέρνηση. Βέβαια τέτοια σενάρια μαγειρεύονται όχι γιατί η κυβέρνηση έχει ανάγκη λαϊκής επιδοκιμασίας και εντολής προκειμένου να εκτελέσει κάποιο "φιλολαϊκό έργο". Το αντίθετο συμβαίνει: Η κυβέρνηση Σημίτη και τα διεθνή οικονομικά συμφέροντα επιδιώκουν να έχουν λυμένα τα χέρια τους για μία ολόκληρη τετραετία που θα είναι τετραετία πρωτόγνωρων επιλογών σε βάρος των εργαζομένων. Ετσι η εκλογολογία αποτελεί τη χρυσή ευκαιρία για να ενταθεί η επιχείρηση μίας άνευ προηγουμένου χειραγώγησης του λαού, εξαγοράς συνειδήσεων και "εκσυγχρονιστικής" κινδυνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αυτό που πρέπει να απασχολεί το λαό είναι ένα και μοναδικό ζήτημα: Αν η επερχόμενη εκλογική μάχη θα επιταχύνει ή θα επιβραδύνει τις θετικές για το λαό διεργασίες, αν θα γίνει το πρώτο βήμα προς τα εμπρός. Από αυτήν την άποψη ψήφος με προοπτική είναι μόνο αυτή που κατευθύνεται στην εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Πάλι για τον εκλογικό νόμο

Κοντά στην εκλογολογία του τελευταίου διαστήματος, έχει αυξηθεί και η σεναριολογία για τον εκλογικό νόμο. Ετσι, με βάση σενάριο που είδε το φως της δημοσιότητας στον "Επενδυτή" του Σαββάτου, τα κυβερνητικά επιτελεία και οι διάφορες συμβουλευτικές τους επιτροπές ετοιμάζονται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, μελετώντας σχέδια αποτελεσματικότερης - τι άλλο - υποκλοπής της λαϊκής ψήφου. Οι τροποποιήσεις που ετοιμάζουν στον εκλογικό νόμο, να είστε σίγουροι ότι θα είναι προς το χειρότερο, σε μεγαλύτερη ακόμα αντιδημοκρατική κατεύθυνση. Οχι παίζουμε! Τι τώρα, απλή αναλογική και κουραφέξαλα!.. Και μάλιστα στον τόπο που γεννήθηκε η... Δημοκρατία!!!

"Εκσυγχρονιστική" αφαίμαξη

Οπως πάει το πράγμα δε θα προλάβει να κλείσει χρόνο η κυβέρνηση Σημίτη και θα έχει... "εκσυγχρονίσει" τα πάντα. Ηδη με τις αυξήσεις μέχρι και 443% στις τιμές των φαρμάκων έχει "εκσυγχρονίσει" πλήρως την αυθαιρεσία των φαρμακοβιομηχάνων. Οσονούπω με την αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα ΙΧ αυτοκίνητα που θα φτάνει μέχρι και 33%, σε συνδυασμό με την αύξηση στα διόδια κατά 25%, η κυβέρνησηθα επιτύχει τον "εκσυγχρονισμό" στις εθνικές οδούς. Λίγο ακόμα και το μήνυμα θα γίνει εύληπτο προς άπαντες. Τουτέστιν, η πρώτη κίνηση για τα λαϊκά στρώματα στο άκουσμα της λέξης "εκσυγχρονισμός" θα είναι να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Η οποία, λόγω "εκσυγχρονισμού" βεβαίως, τείνει να τρυπήσει τελεσίδικα.

Ητανε στραβό το κλήμα...

"Ητανε στραβό το κλήμα... ", λέει η γνωστή παροιμία και ταιριάζει απόλυτα στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αγρότες, οι καλλιέργειες των οποίων καταστράφηκαν από το χαλάζι το προηγούμενο διάστημα.

Οπως είναι γνωστό με τους περιορισμούς στις καλλιέργειες και την παραγωγή, με τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές και τα άλλα συμπληρωματικά καταστροφικά μέτρα της Κοινότητας στα οποία συμφωνούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε βάρος των αγροτών, με το ζόρι τα βγάζουν πέρα οι τελευταίοι. Τώρα, με τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους από το χαλάζι, σηκώνουν πλέον τα χέρια γιατί με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που σύμφωνα με τον κανονισμό τούς αποζημιώνει μέρος μόνον της καταστροφής, δεν είναι δυνατόν να κρατηθούν. Αλλά και στο καθεστώς λειψής ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και στα αντιαγροτικά μέτρα της ΕΕ, συμφώνησαν και εφαρμόζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κι αυτά τα έχουν υπόψη τους οι αγρότες, γι' αυτό ας είναι προσεκτικοί οι κομματάρχες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όταν υπόσχονται στήριξη στους αγρότες μήπως και... "αποστραβώσει το κλήμα".

Ευρήματα

Νέο εχθρό του έθνους ανακάλυψε ο Αντ. Σαμαράς. Το καινούριο του "εύρημα" ο αρχηγός της Πολιτικής Ανοιξης το παρουσίασε στο 7ο Αντάμωμα των Αγραφιωτών, στο οποίο για να φτάσει έγκαιρα, κατά τα λεγόμενά του, έφυγε νύχτα από τη Χαλκιδική.

Ο νέος εχθρός, σύμφωνα με την κατά Σαμαρά "επιστημονική ανακοίνωση", ακούει στο όνομα "λεκανοπεδισμός". Μετά τον αθηνοκεντρισμό και τα περι παλαιού και νέου, που είναι τόσο προσφιλή στο λεξιλόγιό του, τώρα ένας επιπλέον εχθρός θα κοσμεί απ' εδώ και στο εξής τις εκθέσεις ιδεών του περί πατριωτισμού. Οσο για τις θέσεις του κόμματός του, για τα προβλήματα των Αγράφων, η σελίδα αυτή παραμένει ακόμα άγραφη. Ετσι, χωρίς να μπει στον κόπο ν' ακούσει τις σχετικές εισηγήσεις του συνεδρίου, αναχώρησε για τα πέριξ. Οι εκλογές, άλλωστε, είναι στον ορίζοντα και προφανώς είναι καιρός για άγρα ψήφων και όχι για συνέδρια προβληματικών περιοχών.

Επίσημοι τοκογλύφοι

Επιτόκιο σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα ισχύοντα στην αγορά, πλέον περιθωρίου 1,5% "μποναμά" από το δημόσιο, εξασφάλισαν οι τράπεζες από τη χτεσινή δημοπρασία επταετών ομολόγων. Τι σημαίνει αυτό;

Πρώτον, ότι το δημόσιο, καθόσον αδυνατεί να καλύψει τα υψηλά του ελλείμματα, πληρώνει αδρά και σε βάρος των φορολογουμένων, τις τράπεζες για τις... "υπηρεσίες" απορρόφησης των κρατικών τίτλων.

Δεύτερον, ότι συνεχίζεται με επιταχυνόμενους ρυθμούς η διαδικασία επίσημης αναθεώρησης του ρόλου των πιστωτικών ιδρυμάτων, από χρηματοδότες της οικονομίας, σε τοκογλύφους δανειστές του δημοσίου.

Αλλωστε, έτσι δε φαντάζονταν τις τράπεζες και οι εμπνευστές του σχεδίου της απελευθέρωσης (δηλαδή της ασυδοσίας) του τραπεζικού συστήματος;

Οι ΗΠΑ και οι υποτελείς τους

Επρεπε να συμβούν τα τραγικά γεγονότα της Κυριακής με το θάνατο του νεαρού Κύπριου για να σπεύσουν κάποιοι εκπρόσωποι κομμάτων να θυμηθούν - ή να υπαινιχθούν, αφού μόνο αυτό μπορούν να κάνουν υπηρετώντας την τακτική της υποτέλειας - αυτό που σταθερά εδώ και χρόνια καταγγέλλει το ΚΚΕ: Οτι δηλαδή πίσω από την Τουρκική επιθετικότητα και στην Κύπρο βρίσκονται οι υπερατλαντικοί "σύμμαχοί μας". Βέβαια μην πιστέψει κανείς πως ξαφνικά ανακάλυψαν τον ρόλο του ιμπεριαλισμού. Απλά στις ανακοινώσεις τους και στον φιλικό τους Τύπο υπάρχουν κριτικές για την απαθή στάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Εχει την αξία της αυτή η έστω και επιδερμική και αποσπασματική κριτική, αλλά καλό είναι να θυμηθούν όλοι αυτοί οι όψιμοι επικριτές τι έλεγαν όταν το ΚΚΕ σταθερά αποκάλυπτε το ρόλο των Αμερικανών. Να θυμηθούν τα περί ξύλινης γλώσσας που με τόση ευκολία καταλόγιζαν στο ΚΚΕ, όταν όπως και σήμερα βροντοφώναζε "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι". Πολλά ζητάμε, θα πει κανείς και είναι σωστό. Αλλωστε δεν αποβάλλεται εύκολα ο δογματισμός του ραγιαδισμού και του "γιες μεν".

Κι άλλα τέλη... εν τέλει!

Ασημί χρώματος θα είναι το σήμα τελών κυκλοφορίας του 1997, για τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες. Αλλά εδώ που τα λέμε, όχι ασημί αλλά... ασημένιο του ενός κιλού να ήτανε, πιο φτηνά θα 'ρχότανε.

***

Αλλά τι να κάνουμε, πρέπει να υπάρχει μία τάξη. Τα ασφάλιστρα ακρίβυναν (ή απελευθερώθηκαν για πιο σικ), τα διόδια επίσης, ενώ η βενζίνη τραβάει τον ανήφορο. Τι να κάνανε δηλαδή τα τέλη;

***

Υποσημείωση: Ας μην είμαστε τόσο αυστηροί, κάπου προς το Μαραθώνα, μετά από 3 χλμ χωματόδρομο υπάρχει ένα βενζινάδικο που πουλάει ακόμα 193 δραχμές. Οπως μας έχει συμβουλεύσει η Βάσω, πρέπει να ψάχνουμε για τις καλύτερες τιμές...

***

Πάντως μετά από αυτές τις νέες αυξήσεις, πρέπει να βγει νόμος που θα επιτρέπει μόνο τα αυτόματα αυτοκίνητα να κυκλοφορούν στους δρόμους. Πώς θα μπορούν πλέον οι άμοιροι οδηγοί να βάζουν ταχύτητα, αφού πρέπει να οδηγούν με... το χέρι στην τσέπη!

***

Οπ, νάτη κι η επέκταση λίστας των φαρμάκων του ΙΚΑ σε όλα τα Ταμεία! (Αυτή ντε, που σταυροκοπιούνταν οι αρμόδιοι υπουργοί ότι δε θα γίνει).

***

Είναι λένε τώρα... αναγκαίο κακό. Εχουν καταλάβει ότι το "κακό" στην κοινωνική ασφάλιση είναι αυτοί οι ίδιοι και μάλιστα δεν είναι καθόλου... "αναγκαίο";

***

Μήνυση έκανε ο πρώην εισαγγελέας Τζανακάκης, στον πρώην εισαγγελέα Σιούλα, για τις δηλώσεις του σχετικά με τις προμήθειες του ΟΤΕ και τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Αφού άκρη δε βρίσκουν, γιατί ασχολούνται ακόμα με αυτό το... πρώην σκάνδαλο;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ