ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παντού Αρχαία Ελλάδα

Σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις έγιναν σε δύο περιοχές της Ελλάδας.Λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη και ικανό αριθμό οστράκων θαμμένα μέσα στην άμμο εντόπισε συνεργείο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στη θαλάσσια περιοχή της Κω,όπου ιδιώτης είχε εντοπίσει μαρμάρινη εικονιστική κεφαλή ρωμαϊκών χρόνων. Το συνεργείο της Εφορείας Εναλίων, με επικεφαλής την αρχαιολόγο δύτρια Αγγελική Σίμωσι,στη διάρκεια του Ιούλη ερεύνησε καθ' υπόδειξη του ιδιώτη την περιοχή βόρεια της πόλης της Κω. Από τα αρχιτεκτονικά μέλη σημαντικό είναι να αναφερθεί ένα που φέρει στη μια επιφάνειά του διακόσμηση από διαπλεκόμενη ταινία, που σχηματίζει τρεις κύκλους. Ο τύπος της διακόσμησης προσδιορίζει τη χρονολόγηση του αρχιτεκτονικού αυτού μέλους στην Πρωτοβυζαντινή περίοδο,ανάμεσα στον 6ο και τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Η άλλη σημαντική ανακάλυψη έγινε στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης,όπου πέντε τάφοι, δύο λακκοειδείς, δύο πώρινες σαρκοφάγοι και ένας κιβωτιόσχημος ήρθαν στο φως εξαιτίας των έργων κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου, που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Με ανακοίνωση της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έγινε γνωστό ότι: Ο αγωγός φυσικού αερίου περνά, βάσει των σχεδίων που εγκρίθηκαν από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σε μικρή απόσταση από την Τούμπα και την Τράπεζα, στη θέση "Σουσαμόμυλος" της αγροτικής περιοχής Πενταλόφου. Ο χώρος είναι γνωστό ότι έχει αρχαιότητες και οι εκσκαφές παρακολουθούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Μέχρι στιγμής αποκαλύφθηκαν οι πέντε τάφοι. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κιβωτιόσχημος λόγω μεγέθους και ευρημάτων, με σημαντικότερο εύρημα ένα ασημένιο δίδραχμο του Μακεδόνα βασιλιά Αρχελάου (413 - 399 π.Χ.),σπάνιο εύρημα που πλουτίζει τη νομισματική συλλογή του Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Τα άλλα ευρήματα του τάφου είναι ζεύγος χρυσών σκουλαρικιών, τρεις χρυσές και άλλες τόσες χάλκινες πόρπες, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια χρυσή χάντρα περιδεραίου, λεπτά ελάσματα χρυσού. Επίσης, δύο αγγεία, πήλινο ανθεμωτό ληκύθιο και ένα σιδερένιο εξάλειπτρο με χάλκινη βάση. Πρόκειται προφανώς για γυναικεία ταφή των αρχών του 4ου αιώνα π.Χ.

"Ταξείδι" και θεατρικά ταξίδια

Ξεκινάει, αύριο, από το Φανάρι, της Κομοτηνής, το "Ταξείδι του Διονύσου",που διοργανώνει το Κέντρο Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου,με σκοπό να υπογραμμιστεί ο ρόλος του πολιτισμού μας, αλλά και η δυνατότητα επικοινωνίας των λαών μέσα από την τέχνη. Το "Ταξείδι", που θα συνεχιστεί στα νησιά του Αιγαίου, την Κύπρο, τη Μόσχα και τη Γαλλία,εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος" του υπουργείου Εθνικής Αμυνας,το οποίο παραχωρεί στο Κέντρο Δράματος ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για τα "ταξίδια". Το "Ταξείδι του Διονύσου" είναι μια σύνθεση του ομηρικού ύμνου στον Διόνυσο και των "Βακχών" του Ευριπίδη,που παρουσιάζει τις μεταμορφώσεις, τις περιπέτειες και τα ταξίδια του Βάκχου, σε νεοελληνική μετάφραση με αξιοποίηση αρχαίων κομματιών, μουσική βασισμένη στα αρχαία μέτρα και σε στοιχεία τόσο της βυζαντινής όσο και της δημοτικής μουσικής.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση, σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη,μουσική Γιώργου Παπαδάκη,σκηνικά - κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κίμων Ρηγόπουλος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Μαριέττα Σγουρδαίου, Νίκος Γαλιάτσος, Κίμων Γεράρδος, Δημήτρης Αγοράς, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Μαρία Μάλλιου, Περθενόπη Μπουζούρη, Ελένη Παπαδοπούλου, Μαρία Καραθάνου, Κωνσταντίνος Πουλής, Γιάννης Γιωτόπουλος, Λαμπρινή Κωνστάντου και Φίλιππος Κανακάρης.

  • Με τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη θα βρεθεί, σήμερα, στο Αρχαίο Θέατρο στις Οινιάδες, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.Οι "Ορνιθες" ανεβαίνουν σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη,σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου.Παίζουν: Περικλής Βασιλόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Διονύσης Βούλτσος, Ηλέκτρα Γεννατά κ.ά.
  • Στο Αστρος Κυνουρίας, σήμερα και στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, τη Δευτέρα, θα βρίσκεται το "Ανοιχτό Θέατρο",με την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη,που ανεβαίνει σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι και σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη,με τους: Θανάση Βέγγο, Μηνά Χατζησάββα, Κώστα Γαλανάκη κ.ά.
  • Στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ο ΘΟΚ θα παρουσιάσει τις "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κωστή Κολώτα και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με τον Σωτήρη Μουστάκα.
  • Δύο παραστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα δίνει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,με το έργο "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν" του Μπρεχτ,που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη.Συγκεκριμένα, σήμερα, θα δώσει παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου και αύριο, στη Βέροια, στο Ανοιχτό Δημοτικό Αμφιθέατρο "Μελίνα Μερκούρη". Παίζουν: Αννα Φόνσου, Νίκος Γκεσούλης, Λόπη Δουφεξή, Μαριάννα Γκούτζιου κ.ά.
  • Τέλος, "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" του Χάσεκ,που ανεβαίνει σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και σκηνοθεσία Βαγγέλη Σειληνού,θα βρίσκεται, σήμερα, στο "Φρούριο Καμήθου" στη Χαλκίδα. Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Λουκία Πιστιόλα, Νίκος Αναστασόπουλος κ.ά.
Επίδαυρο και Ηρώδειο

Τη δεύτερη παράστασή του δίνει, σήμερα,στην Επίδαυρο,το "Αμφι - Θέατρο", με το σπάνια παρουσιαζόμενο έργο του Ευριπίδη "Ιων".Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Απόστολου Βέττα και η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Λήδα Τασοπούλου, Κώστας Αθανασόπουλος, Σωτήρης Βάγιας, Μαρία Διακουμάκου, Αρτό Απαρτιάν, Δήμητρα Παπαχρήστου, Γιώργος Καράσης, Νίκος Γιαχαλής.Στο χορό συμμετέχουν: Δήμητρα Παπαχρήστου, Φλώρα Φλέβα, Ντίνα Γκάτζιου, Ευτυχία Φαναριώτη, Ζώγια Σεβαστιανού, Μίνα Μιχαλοπούλου, Γεωργία Καλλέργη, Εύη Βασιλειάδη, Αννα Βυθούλκα, Ελενα Ντε Βάλλις, Σοφία Παναηλίδου και Κωνσταντίνα Παπαναστασίου.

  • Σήμερα και αύριο,στο Ηρώδειο,θα παρουσιαστεί η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη,από το ΚΘΒΕ,στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών". Η "Λυσιστράτη" ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη,σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα,σκηνικά Γιώργου Ζιάκα,κοστούμια Χρήστου Μπρούφα,μουσική Γιώργου Χριστιανάκη και χορογραφία Μίνας Γιο.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Στέλλα Καζάζη, Ελένη Καλλιγά, Ελένη Κοκκίδου, Λίνα Λαμπράκη, Θηρεσία Μανωλούδη, Μάνια Παπαδημητρίου, Ελένη Κουρούδη, Σοφία Λάππου, Ολγα Παππά, Θάλεια Σκαρλάτου κ.ά.
Ανοίγει η αυλαία στην Πέτρα

Το Φεστιβάλ Πέτρας ανοίγει, τη Δευτέρα, την αυλαία των εκδηλώσεών του, με πρώτο προσκεκλημένο το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας,το οποίο παρουσιάζει, στο θέατρο Πέτρας, στις 9.00 το βράδυ, τους "Επιτρέποντες" ή "Διαιτησία" του Μενάνδρου.Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη,σκηνοθεσία Εύης Γαβριηλίδη,σκηνικά Αντης Παρτζίλη,κοστούμια Ντίνου Πετράτου,μουσική Γιώργου Θεοφάνους και χορογραφία Ισίδωρου Σιδέρη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Πάνος Σκουρολιάκος, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Μπάμπης Χατζηδάκης, Γιάννα Νικολοπούλου, Γιώργος Ζιόβας, Μάνος Σταλάκης, Γρηγόρης Τουμασάτος, Δέσποινα Πάγκα, Δημήτρης Μαύρος, Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιώργος Πογιατζής, Γιώργος Βούτος κ.ά.

Ο Μένανδρος έγραψε περισσότερα από 100 έργα, ελάχιστα όμως έχουν διασωθεί. Οι "Επιτρέποντες" με κενά, τα τρία τέταρτα του έργου "Δύσκολος" και "Σαμία".Στους "Επιτρέποντες",ο ήρωας υποψιάζεται πως η γυναίκα του τον απάτησε με κάποιον, ώσπου καταλαβαίνει πως ο κάποιος ήταν ο εαυτός του. "Εκείνο που ιστορικά του χρωστάμε - όπως γράφει ο Αλέξης Σολομός στο "Θεατρικό Λεξικό" - είναι η δημιουργία του θεάτρου χαρακτήρων και τύπων, που θα σταθεί το προζύμι της ευρωπαϊκής κωμωδίας".

Δημοτικό Θέατρο στην Αίγινα

Πριν ένα χρόνο ξεκίνησαν πυρετωδώς οι προετοιμασίες ίδρυσης του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας,που στόχο έχει την πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού και την κάλυψη της ανύπαρκτης θεατρικής παρουσίας στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Με καλλιτεχνικό διευθυντή και σκηνοθέτη τον Μάνο Βενιέρη,εγκαινιάστηκε η λειτουργία του θεάτρου με το ανέβασμα δύο έργων, ενώ, σήμερα,το Δημοτικό Θέατρο Αίγινας,έχει πρεμιέρα με το έργο τουΔ. Μισιτζή "Ο Φιάκας".Το έργο ανεβαίνει, στο Καποδιστριακό Κυβερνείο,σε σκηνοθεσία Μάνου Βενιέρη.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Μαρία Μπονίκου, Στέλιος Κοττάκης, Μάνος Βενιέρης, Κώστας Πάνου, Στέλιος Ξυδέας, Κατερίνα Βαρζακάκου, Γιώργος Ρετσίνας, Εφη Μπέση.Συμμετέχουν επίσης 17 νέοι Αιγινήτες ηθοποιοί. Στην παράσταση έχουν προστεθεί εμβόλιμες σκηνές και τραγούδια, με σκοπό να δοθεί ένα πανόραμα της Κωνσταντινούπολης του 1870. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Αυγούστου.

Πηνειός και αμμοθίνες

Μέχρι και αύριο θα διαρκέσει η ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας του Χρήστου Ζουλιάτη,που πραγματοποιείται στο Βαρθολομιό Ηλείας,στα πλαίσια της "Πανηλειακής Τουριστικής Εκδήλωσης",που διοργανώνει ο δήμος, με θέμα "Ο Πηνειός ποταμός και οι αμμοθίνες της περιοχής".Η έκθεση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών "έχει σαν στόχο - όπως σημειώνει ο δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Αρβανίτης - την προβολή και ανάδειξη του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος και συγχρόνως την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας για την προστασία και διατήρησή του. Δυστυχώς, σήμερα, δεν είναι σε αντιστοιχία με τη γενικότερη αισθητική που εμφανίζει ο ποταμός, γιατί τόσο η ρύπανση, όσο και η παρουσία του Πεδίου Βολής, τείνουν να διαταράξουν την ισορροπία της φύσης".

Το ενδιαφέρον της έκθεσης φωτογραφίας του Χρήστου Ζουλιάτη εστιάζεται τόσο στην ακριβή προσέγγιση στο θέμα, όσο και στην εικαστική φόρμα. Ο Χρήστος Ζουλιάτης,γνωστός φωτορεπόρτερ της Αθήνας και συνεργάτης του "Ρ", σημειώνει: "Σε μια βιαστική βαρκάδα στον Πηνειό και σε ένα σύντομο περίπατο στις αμμοθίνες, κατέγραψα με απλή φωτογραφική ματιά τη μαγεία του οικοσυστήματος αυτού".

Από τα ευρήματα, στη θαλάσσια περιοχή της Κω

Από το "Ταξείδι του Διονύσου" του Κέντρου Δράματος του Παντείου

"Ιων", σήμερα στην Επίδαυρο, από το "Αμφιθέατρο"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ