Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Ταξείδι" και θεατρικά ταξίδια

Ξεκινάει, αύριο, από το Φανάρι, της Κομοτηνής, το "Ταξείδι του Διονύσου",που διοργανώνει το Κέντρο Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου,με σκοπό να υπογραμμιστεί ο ρόλος του πολιτισμού μας, αλλά και η δυνατότητα επικοινωνίας των λαών μέσα από την τέχνη. Το "Ταξείδι", που θα συνεχιστεί στα νησιά του Αιγαίου, την Κύπρο, τη Μόσχα και τη Γαλλία,εντάσσεται στο ειδικό πρόγραμμα "Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος" του υπουργείου Εθνικής Αμυνας,το οποίο παραχωρεί στο Κέντρο Δράματος ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού για τα "ταξίδια". Το "Ταξείδι του Διονύσου" είναι μια σύνθεση του ομηρικού ύμνου στον Διόνυσο και των "Βακχών" του Ευριπίδη,που παρουσιάζει τις μεταμορφώσεις, τις περιπέτειες και τα ταξίδια του Βάκχου, σε νεοελληνική μετάφραση με αξιοποίηση αρχαίων κομματιών, μουσική βασισμένη στα αρχαία μέτρα και σε στοιχεία τόσο της βυζαντινής όσο και της δημοτικής μουσικής.

Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση, σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη,μουσική Γιώργου Παπαδάκη,σκηνικά - κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κίμων Ρηγόπουλος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Μαριέττα Σγουρδαίου, Νίκος Γαλιάτσος, Κίμων Γεράρδος, Δημήτρης Αγοράς, Σταυρούλα Σπυρίδωνος, Μαρία Μάλλιου, Περθενόπη Μπουζούρη, Ελένη Παπαδοπούλου, Μαρία Καραθάνου, Κωνσταντίνος Πουλής, Γιάννης Γιωτόπουλος, Λαμπρινή Κωνστάντου και Φίλιππος Κανακάρης.

  • Με τους "Ορνιθες" του Αριστοφάνη θα βρεθεί, σήμερα, στο Αρχαίο Θέατρο στις Οινιάδες, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.Οι "Ορνιθες" ανεβαίνουν σε μετάφραση Γιάννη Βαρβέρη,σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου.Παίζουν: Περικλής Βασιλόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Διονύσης Βούλτσος, Ηλέκτρα Γεννατά κ.ά.
  • Στο Αστρος Κυνουρίας, σήμερα και στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας, τη Δευτέρα, θα βρίσκεται το "Ανοιχτό Θέατρο",με την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη,που ανεβαίνει σε μετάφραση Παύλου Μάτεσι και σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη,με τους: Θανάση Βέγγο, Μηνά Χατζησάββα, Κώστα Γαλανάκη κ.ά.
  • Στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ο ΘΟΚ θα παρουσιάσει τις "Θεσμοφοριάζουσες" του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κωστή Κολώτα και σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με τον Σωτήρη Μουστάκα.
  • Δύο παραστάσεις στη Βόρεια Ελλάδα δίνει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου,με το έργο "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν" του Μπρεχτ,που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Ν. Φαρμασώνη.Συγκεκριμένα, σήμερα, θα δώσει παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου και αύριο, στη Βέροια, στο Ανοιχτό Δημοτικό Αμφιθέατρο "Μελίνα Μερκούρη". Παίζουν: Αννα Φόνσου, Νίκος Γκεσούλης, Λόπη Δουφεξή, Μαριάννα Γκούτζιου κ.ά.
  • Τέλος, "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" του Χάσεκ,που ανεβαίνει σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και σκηνοθεσία Βαγγέλη Σειληνού,θα βρίσκεται, σήμερα, στο "Φρούριο Καμήθου" στη Χαλκίδα. Παίζουν: Δημήτρης Πιατάς, Λουκία Πιστιόλα, Νίκος Αναστασόπουλος κ.ά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ