Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παντού Αρχαία Ελλάδα

Σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις έγιναν σε δύο περιοχές της Ελλάδας.Λίθινα αρχιτεκτονικά μέλη και ικανό αριθμό οστράκων θαμμένα μέσα στην άμμο εντόπισε συνεργείο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στη θαλάσσια περιοχή της Κω,όπου ιδιώτης είχε εντοπίσει μαρμάρινη εικονιστική κεφαλή ρωμαϊκών χρόνων. Το συνεργείο της Εφορείας Εναλίων, με επικεφαλής την αρχαιολόγο δύτρια Αγγελική Σίμωσι,στη διάρκεια του Ιούλη ερεύνησε καθ' υπόδειξη του ιδιώτη την περιοχή βόρεια της πόλης της Κω. Από τα αρχιτεκτονικά μέλη σημαντικό είναι να αναφερθεί ένα που φέρει στη μια επιφάνειά του διακόσμηση από διαπλεκόμενη ταινία, που σχηματίζει τρεις κύκλους. Ο τύπος της διακόσμησης προσδιορίζει τη χρονολόγηση του αρχιτεκτονικού αυτού μέλους στην Πρωτοβυζαντινή περίοδο,ανάμεσα στον 6ο και τον 7ο αιώνα μ.Χ.

Η άλλη σημαντική ανακάλυψη έγινε στον Πεντάλοφο Θεσσαλονίκης,όπου πέντε τάφοι, δύο λακκοειδείς, δύο πώρινες σαρκοφάγοι και ένας κιβωτιόσχημος ήρθαν στο φως εξαιτίας των έργων κατασκευής των αγωγών φυσικού αερίου, που πραγματοποιούνται στην περιοχή. Με ανακοίνωση της ΙΣΤ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έγινε γνωστό ότι: Ο αγωγός φυσικού αερίου περνά, βάσει των σχεδίων που εγκρίθηκαν από το Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, σε μικρή απόσταση από την Τούμπα και την Τράπεζα, στη θέση "Σουσαμόμυλος" της αγροτικής περιοχής Πενταλόφου. Ο χώρος είναι γνωστό ότι έχει αρχαιότητες και οι εκσκαφές παρακολουθούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Μέχρι στιγμής αποκαλύφθηκαν οι πέντε τάφοι. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κιβωτιόσχημος λόγω μεγέθους και ευρημάτων, με σημαντικότερο εύρημα ένα ασημένιο δίδραχμο του Μακεδόνα βασιλιά Αρχελάου (413 - 399 π.Χ.),σπάνιο εύρημα που πλουτίζει τη νομισματική συλλογή του Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Τα άλλα ευρήματα του τάφου είναι ζεύγος χρυσών σκουλαρικιών, τρεις χρυσές και άλλες τόσες χάλκινες πόρπες, ένα χρυσό δαχτυλίδι, μια χρυσή χάντρα περιδεραίου, λεπτά ελάσματα χρυσού. Επίσης, δύο αγγεία, πήλινο ανθεμωτό ληκύθιο και ένα σιδερένιο εξάλειπτρο με χάλκινη βάση. Πρόκειται προφανώς για γυναικεία ταφή των αρχών του 4ου αιώνα π.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ