ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φανεροί οι υπεύθυνοι

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποκάλυψαν για μια ακόμα φορά, με συνταρακτικό τρόπο, τις πραγματικές ευθύνες, τους πραγματικούς ενόχους και για τα δύο πρόσφατα θύματα, για το ότι 22 χρόνια τώρα δεν προωθείται η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, για το ότι κατά διαστήματα αναζωπυρώνεται η τούρκικη επιθετικότητα, προκαλούνται θερμά επεισόδια, μπαίνει σε κίνδυνο η ειρήνη στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, ευρύτερα στην περιοχή.

Πρωταρχική ευθύνη έχει ο αμερικανονατοϊκός ιμπεριαλισμός. Προκλητικές υπήρξαν οι τελευταίες δηλώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης, των επιτελών του ΝΑΤΟ. Περιφρονούν βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, υποδαυλίζουν την τούρκικη επιθετικότητα, ταυτίζουν θύτες με θύματα. Δε διστάζουν ακόμα και να βάλουν στη ρουλέτα του προεκλογικού αγώνα των αμερικανικών εκλογών, τα συμφέροντα των λαών της περιοχής. Δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής οι τελευταίες εξελίξεις και ο τρόπος που αυτές παρουσιάστηκαν, με στόχο επίσης την "αντικατάσταση" της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και την ανάληψη της "άμεσης ευθύνης" από ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια "βοσνιοποίησης" του Κυπριακού.

Τεράστια είναι η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οχι απλώς για τον λόγο ότι οι περισσότεροι "εταίροι μας στην Κοινότητα" είναι ταυτόχρονα και μέλη του επιθετικού στρατιωτικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ. Κυρίως, πρόκειται για το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία σύνδεσης, ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και αναλαμβάνει υποτίθεται διάφορες δεσμεύσεις με βάση "διακηρύξεις", την ίδια στιγμή εξακολουθεί να κατέχει παράνομα τη μισή Κύπρο, εξακολουθεί να προκαλεί τη διεθνή κοινότητα με δολοφονίες αμάχων, άοπλων, όπως αυτές των Ελληνοκύπριων Τ. Ισαάκ και Σ. Σολωμού, εξακολουθεί να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες μέσα στην ίδια της τη χώρα σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, σε βάρος του κουρδικού λαού.

Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, οι μιλιταριστές της Αγκυρας, παίζουν πολύ καλά το ρόλο που τους έχουν αναθέσει οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Τον ρόλο δηλαδή του χωροφύλακα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή. Είναι πασιφανείς οι εγκληματικές ευθύνες της τουρκικής κυβέρνησης. Και μόνο η ανάγνωση των δηλώσεων της Τσιλέρ στα κατεχόμενα μετά τα δύο εγκλήματα, αποδεικνύουν περίτρανα του λόγου το αληθές.

Καθόλου άμοιρη ευθυνών δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση. Ολο τον προηγούμενο χρόνο, ακολουθώντας την "πεπατημένη", οι ενέργειές της, η πολιτική της, η στάση της έστρωσαν πολύπλευρα το δρόμο για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, για τις σημερινές επικίνδυνες εξελίξεις. Η πολιτική της υποτέλειας και του "γιες μεν", η πολιτική ανταγωνισμού Ελλάδας - Τουρκίας, για το ποιος θα είναι ο αγαπημένος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, για να παίζει το ρόλο του "μικρού ιμπεριαλιστή" στην περιοχή, η πολιτική της απόκρυψης της αλήθειας από τον ελληνικό και κυπριακό λαό, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε όξυνση το πρόβλημα. Οταν φτάνει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Γ. Αρσένης να δηλώνει από την Τήνο προχτές ότι πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις ως χώρα και να μην περιμένουμε τις μεγάλες δυνάμεις, τότε δε μένει παρά να πούμε: Κύριοι της κυβέρνησης, σταματήστε να εμπαίζετε τον ελληνικό λαό! Γιατί, αν ισχύουν όλα αυτά - που ξέρουμε και ξέρετε ότι ισχύουν - τότε βγέστε ανοιχτά και καταγγείλτε τα στους διεθνείς οργανισμούς, στη διεθνή κοινή γνώμη, στον ελληνικό λαό. Χωρίς "ναι μεν... αλλά", χωρίς δουλικά ευχαριστήρια σ' αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα, χωρίς παθητική αναμονή πρωτοβουλιών άλλων.

Δεν θα είναι μακριά η μέρα που ο ελληνικός, ο κυπριακός και ο τούρκικος λαός, οι λαοί της ευρύτερης περιοχής θα πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια!

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πρωταρχική ανάγκη η ενίσχυση του ΚΚΕ

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο εμπορικό κέντρο του Αργοστολίου

Περιοδεία στη λαϊκή αγορά και στο εμπορικό κέντρο του Αργοστολίου έκανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. Στη διάρκεια της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα επισκέφθηκε τα καταστήματα του Αργοστολίου, ήρθε σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και τους απασχολούμενους και είχε συζητήσεις μαζί τους.

Οι συζητήσεις χαρακτηρίζονταν από έντονο προβληματισμό και απόγνωση, αν λάβει κανείς υπόψη του τα πιεστικά προβλήματα που φαίνεται να απασχολούν τον εμπορικό κόσμο του Αργοστολίου. Τις επιπτώσεις των προβλημάτων της αγροτικής οικονομίας, την απότομη επιδείνωση των φορολογικών και άλλων όρων, την έντονη και συνεχόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης, τις συνέπειες της διείσδυσης του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που παίρνει συχνά ιδιάζουσες ή και αφανείς μορφές. Ολα αυτά και πολλά άλλα βρίσκονταν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι οι ρίζες όλων αυτών των προβλημάτων βρίσκονται στην πολιτική του μονοπωλιακού κεφαλαίου, πολιτική που έχει πάρει και διεθνείς διαστάσεις και σήμερα εφαρμόζεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει και σαφή σκοπό: Την πλήρη απαλλοτρίωση των μεσαίων στρωμάτων υπέρ των μονοπωλίων.

Στις συζητήσεις φάνηκαν και άλλες ανησυχίες. Την ίδια μέρα έρχονταν ειδήσεις από το Ανατολικό Αιγαίο, που έδειχναν ότι η κατάσταση παρουσίαζε νέα συμπτώματα έντασης.

Εκτεταμένη συζήτηση και στο τοπικό ΚΤΕΛ. Οι εργαζόμενοι του χώρου δε φαίνονται καθόλου σίγουροι ότι τα σχέδια ανανέωσης του στόλου των λεωφορείων δεν κρύβουν σχέδια αναδιοργάνωσης του ίδιου του ΚΤΕΛ. Εξέφρασαν καθαρά την ανησυχία ότι με τα σχέδια αναδιοργάνωσης η κατάληξη θα είναι η κατάργηση των "μη αποδοτικών διαδρομών", πράγμα που στις συνθήκες της Κεφαλονιάς θα σημάνει αποκλεισμό από τις υπηρεσίες μεταφοράς εκείνων των τμημάτων του πληθυσμού που περισσότερο τις χρειάζονται.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε και τα τοπικά παραρτήματα των ΕΛΤΑ και της Εμπορικής Τράπεζας. Στις συζητήσεις πρόβαλλε, σε ορισμένες περιπτώσεις, και το προφίλ της άποψης ότι "όλοι είναι ίδιοι".

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ότι στις σημερινές συνθήκες, όπου διάφορα συνθήματα χρησιμοποιούνται συχνά με τρόπο ιδιαίτερα επιδέξιο σαν τεχνάσματα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνέπεια των κομμάτων, αλλά και ατομικά των εκπροσώπων τους. Το ΚΚΕ, δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα, είναι κόμμα που δεν πρόκειται ποτέ να ακολουθήσει την τακτική "άλλα λέμε έξω από τη Βουλή και άλλα λέμε μέσα σε αυτή". Παράλληλα, υπογραμμίζοντας ότι "δεν μπορεί να περιμένει κανείς τα πάντα από εννιά ανθρώπους σε σύνολο 300" η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε ότι χωρίς τη συνεπή δράση του ΚΚΕ η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα είναι ακόμα χειρότερη. Γι' αυτό, κατέληξε, η ενίσχυση του ΚΚΕ αποτελεί πρωταρχική ανάγκη για όλους.

Πηγή έμπνευσης κάθε τίμιου δημοσιογράφου

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Δημοσιογράφων του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη

Οι Κομματικές Οργανώσεις Δημοσιογράφων του ΚΚΕ, με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζουν τα παρακάτω:

"Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν αυτές τις μέρες που τέλειωνε μαρτυρικά στη Θεσσαλία, δολοφονημένος από τη μοναρχοφασιστική συμμορία του Σούρλα, με των Αγγλων την καθοδήγηση, ο αξέχαστος σύντροφος, ο διακεκριμένος δημοσιογράφους και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Κώστας Βιδάλης.

Πολιτικός συντάκτης του "Ρ" και της "Ελεύθερης Ελλάδας", αψηφώντας όλους τους κινδύνους, αγνοώντας τις συστάσεις των συναδέλφων του πήγε στη Θεσσαλία, που μοναρχοφασίστες και παρακρατικοί την είχαν μετατρέψει σε πραγματικό σφαγείο.

Τράβηξε θαρραλέα το δρόμο του δημοσιογραφικού χρέους, γιατί όπως ο ίδιος έλεγε και δίδασκε στους νέους δημοσιογράφους "ο κόσμος πρέπει να μάθει. Και θα μάθει όταν πάμε να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια. Πρέπει να μάθουμε, να κάνουμε ρεπορτάζ"...

Το ρεπορτάζ εκείνο, που μετά την επιτόπια έρευνα θα έγραφε ο Κ. Βιδάλης για τη Θεσσαλία, σφραγίστηκε με το σταυρικό θάνατό του, που συγκλόνισε τότε την Ελλάδα, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Δημοσιογράφων του ΚΚΕ, στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του, θυμούνται και τιμούν τον Κ. Βιδάλη σαν θυσία, σαν ακριβή κληρονομιά. Και σαν μήνυμα αγώνα. Η αναφορά στο μάρτυρα της δημοσιογραφίας, τον κομμουνιστή μαχητή της πένας Κώστα Βιδάλη, δεν είναι μουσειακή μνήμη. Και δεν μπαίνει σε "προθήκες". Είναι κληρονομιά δράσης. Είναι κληρονομιά ευθύνης και αντίστασης για κάθε τίμιο δημοσιογράφο μέσα στο δύσκολο σήμερα. Ο Κώστας Βιδάλης από τα πρώτα βήματα της δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας αντάμωσε με του λαού τους αγώνες. Και ο βηματισμός αυτός αταλάντευτος βάσταξε ως την ώρα του μαρτυρίου. Αγωνιστής δημοσιογράφος, στρατευμένος στις γραμμές του ΚΚΕ, πάλεψε και έδωσε τη ζωή του για τα μεγάλα ιδανικά του ΕΑΜ, για την εθνική απελευθέρωση, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την προκοπή της Ελλάδας.

Πενήντα χρόνια από το θάνατο του ήρωα και μάρτυρα, του κομμουνιστή πανάξιου δημοσιογράφου της Εθνικής μας Αντίστασης, Κ. Βιδάλη, η ζωή του μεγάλη προσφορά του, αποτελούν παράδειγμα και οδηγό για την ελληνική δημοσιογραφία. Είναι και μένει πηγή έμπνευσης αλλά και καθημερινής προτροπής στις μεγάλες και βαριές ευθύνες που πέφτουν επάνω σε κάθε τίμιο δημοσιογράφο".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΒΗ
Απαλλάσσονται όλοι για την επίθεση στην Επισκοπή

Μόνο για κατοχή και μεταφορά όπλων θα δικαστούν, τελικά, οι επτά κατηγορούμενοι, που φέρονται ως μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης ΜΑΒΗ, η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για το αιματηρό επεισόδιο στην Ανω Επισκοπή Αργυρόκαστρου τον Απρίλη του 1994. Στη διάρκεια του επεισοδίου είχαν σκοτωθεί ο Αλβανός λοχαγός Φ. Σέχου και ο στρατιώτης σκοπός Α. Γκίνης, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι τρεις Αλβανοί στρατιώτες.

Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, κάνοντας δεκτή τη σχετική πρόταση του εισαγγελέα Ελευθ. Πατσή, απαλλάσσει τους Γ. Αναστασούλη, Α. Καρβελά, Χ. Παππά, Φ. Μπελέρη, Γ. Χρήστου, Μ. Κούτουλα και Γ. Παππά για την γκαγκστερική επίθεση στην Επισκοπή και από όλες τις κατηγορίες που τους είχαν αποδοθεί γι' αυτήν, μετά τη σύλληψή τους στο Δελβινάκι: ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, εισαγωγή όπλων και φυσιγγίων στην Αλβανία, ληστεία όπλων από το αλβανικό κέντρο εκπαίδευσης, προσβολή της διεθνούς ειρήνης και έκθεση σε κίνδυνο των φιλικών σχέσεων του ελληνικού κράτους με το αλβανικό. Ο όγδοος κατηγορούμενος, Αγγ. Κοκαβέσης, παραπέμπεται να δικαστεί με την κατηγορία της απόκρυψης όπλων (επτά "καλάσνικοφ") στο κτήμα του θείου του γιατρού Ανδρ. Κοκαβέση στην Παλλήνη, ενώ ο τελευταίος απαλλάσσεται.

Μετά την εξέλιξη αυτή, που ήταν αναμενόμενη, η υπόθεση ΜΑΒΗ μπαίνει ουσιαστικά στο συρτάρι. Η φασιστική οργάνωση μπορεί να συνεχίσει ανενόχλητη τη δολοφονική δράση της, πλήττοντας ευθέως τα συμφέροντα του λαού και του έθνους.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Τον τίμησε η γενέτειρά του

Μέσα σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, η Ραχούλα Καρδίτσας, το Ζογλόπι των Αγράφων για τους ντόπιους, τίμησε την Παρασκευή το πρωί τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη.Η εκδήλωση έγινε έξω από το μοναστήρι της Παναγιάς, στο παλιοζογλόπι, λίγα μέτρα από το σπίτι που γεννήθηκε ο Χ. Φλωράκης. Η απόφαση για την ιδιαίτερη αυτή τιμή πάρθηκε ομόφωνα από το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι χωριανοί, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής. Στο μετάλλιο που παρέδωσε στον Χ. Φλωράκη ο πρόεδρος της κοινότητας, Κ. Τσιώκας, είναι χαραγμένος ένας έλατος, σύμβολο της περιοχής που είναι πνιγμένη σε δάση ελάτης. Τις ώρες που προηγήθηκαν της εκδήλωσης, τον Χ. Φλωράκη υποδέχτηκε στο Βούνεσι ο πρόεδρος της κοινότητας, Δ. Τσαντής, ενώ μετά την εκδήλωση ο Χ. Φλωράκης περπάτησε ξανά στα πατρογονικά μέρη αλλά και στα μονοπάτια του Ιταμού.

(Αναλυτικό ρεπορτάζ θα παρουσιάσει ο "Ρ" στο αυριανό κυριακάτικο φύλλο του).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ