Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φανεροί οι υπεύθυνοι

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και γενικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποκάλυψαν για μια ακόμα φορά, με συνταρακτικό τρόπο, τις πραγματικές ευθύνες, τους πραγματικούς ενόχους και για τα δύο πρόσφατα θύματα, για το ότι 22 χρόνια τώρα δεν προωθείται η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, για το ότι κατά διαστήματα αναζωπυρώνεται η τούρκικη επιθετικότητα, προκαλούνται θερμά επεισόδια, μπαίνει σε κίνδυνο η ειρήνη στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, ευρύτερα στην περιοχή.

Πρωταρχική ευθύνη έχει ο αμερικανονατοϊκός ιμπεριαλισμός. Προκλητικές υπήρξαν οι τελευταίες δηλώσεις των εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης, των επιτελών του ΝΑΤΟ. Περιφρονούν βάναυσα το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, υποδαυλίζουν την τούρκικη επιθετικότητα, ταυτίζουν θύτες με θύματα. Δε διστάζουν ακόμα και να βάλουν στη ρουλέτα του προεκλογικού αγώνα των αμερικανικών εκλογών, τα συμφέροντα των λαών της περιοχής. Δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής οι τελευταίες εξελίξεις και ο τρόπος που αυτές παρουσιάστηκαν, με στόχο επίσης την "αντικατάσταση" της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και την ανάληψη της "άμεσης ευθύνης" από ΝΑΤΟικές δυνάμεις σε μια προσπάθεια "βοσνιοποίησης" του Κυπριακού.

Τεράστια είναι η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οχι απλώς για τον λόγο ότι οι περισσότεροι "εταίροι μας στην Κοινότητα" είναι ταυτόχρονα και μέλη του επιθετικού στρατιωτικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ. Κυρίως, πρόκειται για το γεγονός ότι, ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε διαδικασία σύνδεσης, ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και αναλαμβάνει υποτίθεται διάφορες δεσμεύσεις με βάση "διακηρύξεις", την ίδια στιγμή εξακολουθεί να κατέχει παράνομα τη μισή Κύπρο, εξακολουθεί να προκαλεί τη διεθνή κοινότητα με δολοφονίες αμάχων, άοπλων, όπως αυτές των Ελληνοκύπριων Τ. Ισαάκ και Σ. Σολωμού, εξακολουθεί να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες μέσα στην ίδια της τη χώρα σε βάρος των πολιτικών της αντιπάλων, σε βάρος του κουρδικού λαού.

Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, οι μιλιταριστές της Αγκυρας, παίζουν πολύ καλά το ρόλο που τους έχουν αναθέσει οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί. Τον ρόλο δηλαδή του χωροφύλακα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή. Είναι πασιφανείς οι εγκληματικές ευθύνες της τουρκικής κυβέρνησης. Και μόνο η ανάγνωση των δηλώσεων της Τσιλέρ στα κατεχόμενα μετά τα δύο εγκλήματα, αποδεικνύουν περίτρανα του λόγου το αληθές.

Καθόλου άμοιρη ευθυνών δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση. Ολο τον προηγούμενο χρόνο, ακολουθώντας την "πεπατημένη", οι ενέργειές της, η πολιτική της, η στάση της έστρωσαν πολύπλευρα το δρόμο για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, για τις σημερινές επικίνδυνες εξελίξεις. Η πολιτική της υποτέλειας και του "γιες μεν", η πολιτική ανταγωνισμού Ελλάδας - Τουρκίας, για το ποιος θα είναι ο αγαπημένος των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, για να παίζει το ρόλο του "μικρού ιμπεριαλιστή" στην περιοχή, η πολιτική της απόκρυψης της αλήθειας από τον ελληνικό και κυπριακό λαό, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε όξυνση το πρόβλημα. Οταν φτάνει ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο Γ. Αρσένης να δηλώνει από την Τήνο προχτές ότι πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις ως χώρα και να μην περιμένουμε τις μεγάλες δυνάμεις, τότε δε μένει παρά να πούμε: Κύριοι της κυβέρνησης, σταματήστε να εμπαίζετε τον ελληνικό λαό! Γιατί, αν ισχύουν όλα αυτά - που ξέρουμε και ξέρετε ότι ισχύουν - τότε βγέστε ανοιχτά και καταγγείλτε τα στους διεθνείς οργανισμούς, στη διεθνή κοινή γνώμη, στον ελληνικό λαό. Χωρίς "ναι μεν... αλλά", χωρίς δουλικά ευχαριστήρια σ' αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα, χωρίς παθητική αναμονή πρωτοβουλιών άλλων.

Δεν θα είναι μακριά η μέρα που ο ελληνικός, ο κυπριακός και ο τούρκικος λαός, οι λαοί της ευρύτερης περιοχής θα πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ