Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποπτες ασχημονίες

Απαράδεκτες ενέργειες έλαβαν χώρα χτες στην Κομοτηνή μετά το τέλος συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός, με αφορμή την ανακίνηση από την Τουρκία θέματος για μετατροπή της Αγιάς Σοφίας σε τζαμί. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, που είχε προγραμματιστεί από τις 8 Αυγούστου και παρά τα γεγονότα που μεσολάβησαν στην Κύπρο δεν αναβλήθηκε, όπως ίσως θα επέβαλαν οι περιστάσεις, ομάδα περίπου 400 - 500 ατόμων προχώρησε στο τουρκικό προξενείο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χώρο της εκδήλωσης. Στην περιοχή η οποία κάθε άλλο παρά περιφρουρούνταν από τις αναγκαίες αστυνομικές δυνάμεις, στοιχεία υποκινούμενα από ύποπτους κύκλους προχώρησαν σε ασχημονίες εθνικιστικού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, επιχείρησαν να κάψουν την τούρκικη σημαία που ήταν αναρτημένη στο Προξενείο, με αποτέλεσμα να δεχτούν την επίθεση των υπαλλήλων του Προξενείου που με τη χρήση πυροσβεστήρων τους απώθησαν. Αργότερα οι ίδιες ομάδες επιτέθηκαν και κατέστρεψαν καφενείο και ζαχαροπλαστείο της Κομοτηνής που ανήκουν σε μουσουλμάνους, ενώ μέχρι αργά το βράδυ περιφέρονταν με μηχανοκίνητα μέσα στους δρόμους της πόλης προκαλώντας κατάσταση αναταραχής και με εμφανή επιθετική διάθεση κατά των μουσουλμάνων. Απέναντι σε όλα αυτά τα γεγονότα οι αστυνομικές δυνάμεις επέλεξαν ουσιαστικά ρόλο θεατή.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω γεγονότα τομέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Παναγιώτης Ταξόπουλοςέκανε την παρακάτω δήλωση: "Δυστυχώς η προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι τα γεγονότα της Κύπρου θα τροφοδοτήσουν εθνικιστικά στοιχεία εκατέρωθεν, επαληθεύτηκε για μια ακόμα φορά από τα σημερινά (χτεσινά) γεγονότα στην Κομοτηνή. Πιστεύω πως τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες από τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του νομού μας, γιατί μόνο τους στρατοκράτες της Αγκυρας και την ιμπεριαλιστική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" εξυπηρετούν. Τέλος, από την εξέλιξη των γεγονότων, φαίνεται ότι η αστυνομία δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη των εκτρόπων".

Ρόδος - Θεσσαλονίκη

Πορεία στο τουρκικό προξενείο πραγματοποιήθηκε χτες και στη Ρόδο, όπου διαδηλωτές, μετά από επιμνημόσυνη δέηση για τους δυο πεσόντες στην Κύπρο την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Κυπρίων Ρόδου, προχώρησαν στο κάψιμο τουρκικών σημαιών, ενώ έγιναν και συμπλοκές με τις αστυνομικές δυνάμεις. Αργότερα, και ενώ δεν έλειψαν προσπάθειες η εκδήλωση να πάρει σοβινιστικό χαρακτήρα, κρατώντας πανό γραμμένα στα ελληνικά και στα αγγλικά, όπου καταδικαζόταν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς Ντενκτάς και αναφωνώντας συνθήματα "η Κύπρος είναι ελληνική" συνέχισαν την πορεία τους στους δρόμους της πόλης της Ρόδου.

Στο μεταξύ στη Θεσσαλονίκη μικρή ομάδα Κυπρίων φοιτητών έκαψε τουρκική σημαία έξω από το τουρκικό προξενείο, ενώ σήμερα το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των δυο δολοφονημένων. Ας σημειωθεί ότι έχει προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας στο τουρκικό προξενείο αφού πρώτα προηγηθεί ομιλία του βουλευτή Στ. Παπαθεμελή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει εθνικιστική φιέστα στο τουρκικό Προξενείο (2014-04-08 00:00:00.0)
Μαχητικές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης (2013-06-05 00:00:00.0)
Επεισόδιο με πολλά ερωτηματικά στη Θράκη (2010-10-02 00:00:00.0)
Πήρε κλίση υπερήλικο κρουαζιερόπλοιο (2007-09-19 00:00:00.0)
Μια βαθιά ταξική πολιτική (1999-08-08 00:00:00.0)
Τι εξυπηρετεί; (1996-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ