Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πράξη μοναδικής βαρβαρότητας

Τα κατοχικά στρατεύματα εκτέλεσαν εν ψυχρώ, λίγο μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ, τον Ελληνοκύπριο Σολομώντα Σολωμού, όταν επιχείρησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία στο οδόφραγμα της Δερύνειας

Με μια πράξη μοναδικής βαρβαρότητας, που έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των τηλεοπτικών δικτύων, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο απάντησαν στην ηρωική πράξη του Ελληνοκύπριου αγωνιστή Σολομώντα Σολωμού,ο οποίος το μεσημέρι της Τετάρτης, αμέσως μετά την κηδεία του Τάσου Ισαάκ,προσπάθησε να ανέβει στον ιστό και να κατεβάσει την τουρκική σημαία μπροστά από το οδόφραγμα της Δερύνειας στα προάστια της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ο Σολομών Σολωμού, δεύτερος εξάδελφος του Τάσου Ισαάκ, δέχτηκε τους θανάσιμους πυροβολισμούς των Τούρκων στρατιωτών στο στόμα, στο λαιμό και το στομάχι. Την ίδια ώρα τα όπλα των κατοχικών στρατευμάτων στράφηκαν κατά των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο οδόφραγμα της Δερύνειας στον τόπο της εκτέλεσης του Τάσου Ισαάκ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων διαδηλωτών και ορισμένων ανδρών της δύναμης του ΟΗΕ. Από τα ίδια πυρά τραυματίστηκε σοβαρά και μια Ελληνοκύπρια, σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Πρόκειται για την Γεωργία Ανδρέου,59 ετών, η οποία έχει τραυματιστεί στο στομάχι και το συκώτι και η κατάστασή της και χτες παρέμενε πολύ σοβαρή.

Σύμφωνα με τη δήλωση του ιατροδικαστή Σ. Σοφοκλέους, μετά τη νεκροψία που διενήργησε, ο θάνατος του Σ. Σολωμού οφείλεται σε τραύματα στο κεφάλι, στους πνεύμονες και την καρδιά που προκλήθηκαν από πέντε σφαίρες. Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, ο θάνατος ήταν ακαριαίος.

Ενδεικτικό του ότι η επίθεση των κατοχικών στρατευμάτων έγινε με κεντρική καθοδήγηση είναι πως των πυροβολισμών στη νεκρή ζώνη προηγήθηκε φωτοβολίδα που έδωσε το σύνθημα της επίθεσης.

Ο Σολομών Σολωμού, κάτοικος Παραλιμίου, ήταν μόλις 26 χρονών και καταγόταν από την Αμμόχωστου απ' όπου είχε φύγει το 1974 σε ηλικία τεσσάρων ετών, πρόσφυγας με τον οικογένειά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ