Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Προκλητική υποκρισία!
  • Εκκλήσεις... ειρήνης, χωρίς καταδίκη της δολοφονίας, από τις ΗΠΑ
  • Εναρξη διαλόγου ζητά η Βρετανία

Χωρίς την παραμικρή αναφορά στην εν ψυχρώ δολοφονία του Κύπριου αγωνιστή, Σολομώντα Σολωμού, αλλά με τις συνήθεις υποκριτικές εκκλήσεις περί "ειρήνευσης" και "διαλόγου", αντέδρασαν προχτές για πρώτη φορά οι ΗΠΑ, μετά τα όσα έγιναν στην Πράσινη Γραμμή. Πάντως, αναμφισβήτητα η απήχηση σε διεθνές επίπεδο των επεισοδίων ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Ερωτώμενος για την κατάσταση στην Κύπρο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γκλιν Ντέιβις, αρκέστηκε να κάνει λόγο για την ανάγκη του να αποτραπούν "οι χωρίς άδεια διεισδύσεις στην ουδέτερη ζώνη", ενώ αν και ρωτήθηκε απέφυγε να χαρακτηρίσει με οποιοδήποτε τρόπο τους πυροβολισμούς εναντίον των διαδηλωτών, αρνούμενος να απαντήσει ακόμα και στην ερώτηση αν "συνιστούν υπερβολική χρήση βίας"! Πάντως, χτες, από το πρακτορείο Ρόιτερ μεταδιδόταν η είδηση της αναμονής νέων παρεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Κυπριακό, αφού "η διαμάχη αυτή απειλεί για μια ακόμη φορά να προκαλέσει προβλήματα για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ".

Επισήμως η ΕΕ δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί για τα γεγονότα στην Κύπρο και ούτε αναμένεται να το κάνει - σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες - και τις επόμενες μέρες. Το μόνο που επισημαίνουν οι ανώτατοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών είναι ότι... παρακολουθούν την κατάσταση.

Για προσέλευση όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάνει λόγο η Βρετανία, διά στόματος του αντιπροσώπου της χώρας στο Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνι. Οπως ανέφερε ο Βρετανός διπλωματικός αξιωματούχος, τα πάντα θα εξαρτηθούν από το αν θα υπάρξει προσέλευση στις διαπραγματεύσεις με πνεύμα "πάρε - δώσε" ή μια "λιτανεία παραπόνων για τα τελευταία 22 χρόνια". "Πράξεις απάνθρωπης αγριότητας". Αυτόν το χαρακτηρισμό αποδίδει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στις δύο δολοφονίες των Ελληνοκυπρίων τις τελευταίες μέρες. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, Μιχαήλ Νιεμούριν, κάλεσε δε για τη λήψη μέτρων ομαλοποίησης της κατάστασης. Το ΚΚ Ρωσίας καταδίκασε, σε μήνυμά του προς το ΑΚΕΛ, τη δράση της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", κάνοντας λόγο για "δίκαιη λύση του Κυπριακού". Με μια γενικόλογη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε τη "χρήση βίας στην Κύπρο".

Ο ΟΗΕ

Εκκληση για επίλυση των διαφορών μέσω του διαλόγου, απηύθυνε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπ. Γκάλι μέσω του εκπροσώπου του Ε. Φόα. Επίσης, στήριξε τις δυνάμεις του ΟΗΕ και τη στάση τους, λέγοντας ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, εφόσον υπήρξαν άνθρωποι αποφασισμένοι να προκαλέσουν βίαια επεισόδια. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι με προχτεσινή έκθεση των δυνάμεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αποδίδονται σαφώς οι ευθύνες της δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ, σε μέλη της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι". Διαβήματα στον ΟΗΕ έχουν κάνει μέχρι στιγμής η Κύπρος μέσω του μόνιμου αντιπροσώπου της, καθώς και ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ