Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Απέφυγε να καταδικάσει τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας

Συνεδρίασε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει σήμερα στη Μεγαλόνησο για να πάρει μέρος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου

Απέφυγε χτες ο Κ. Σημίτης να καταγγείλει τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση για την ουσιαστική στήριξη που παρέχουν στην Αγκυρα και στα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής, στις δηλώσεις που έκανε χτες αμέσως μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που ασχολήθηκε με τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρου.

Ο πρωθυπουργός σήμερα βρίσκεται στη Μεγαλόνησο όπου θα παραστεί σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, στο οποίο θα συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τις δολοφονίες των δύο Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών από τις δυνάμεις κατοχής.

Ο Κ. Σημίτης δήλωσε ότι η "οδυνηρή πραγματικότητα που φάνηκε ιδίως αυτές τις μέρες δείχνει ότι οι προσπάθειες που έγιναν για να λυθεί το πρόβλημα Κύπρου στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν ευδοκίμησαν". Επιχειρώντας κάποια ψήγματα κριτικής στη στάση της "διεθνούς κοινότητας" αποφεύγοντας πάντα την ανοιχτή καταγγελία ψέλλισε τα τελείως ανώδυνα λόγια ότι "στη διεθνή και Ευρωπαϊκή Κοινότητα πρέπει να επισημανθούν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις τις οποίες έχουν. Ιδίως όσον αφορά την ΕΕ πρέπει να γίνει κατανοητό ότι έχει ευθύνες, έχει υποχρεώσεις, τώρα μάλιστα που ξεκινά η συζήτηση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να αναζητηθεί με ειρηνική προσπάθεια στο διπλωματικό επίπεδο".Αναφερόμενος στη σημερινή του επίσκεψη τόνισε ότι θα συζητήσει με την Κυπριακή κυβέρνηση "τις πρόσθετες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν" προκειμένου να "καταγγείλουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας, να αυξήσουμε τις διεθνείς πιέσεις προκειμένου η Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και στις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου".

Ο Κ. Σημίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι δεν ανησυχεί για περαιτέρω κλιμάκωση στην Κύπρο γιατί "ελέγχουμε πολύ καλά την κατάσταση και οι εξάρσεις αυτές, η επιθετικότητα αυτή από πλευράς της Τουρκίας, μπορεί να απαντηθεί με το σωστό τρόπο και να αποφευχθούν περαιτέρω γεγονότα".

Αναφερόμενος εξάλλου στην επίσκεψη Σημίτη στη Μεγαλόνησο ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλ. Κληρίδης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ υπογράμμισε ότι θεωρεί πως η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο αυτήν την περίοδο "θα είναι παραγωγική και ιδιαίτερα υποβοηθητική στην περαιτέρω πορεία του εθνικού θέματος".

Τη μεταβολή του δόγματος "δεν παραχωρούμε τίποτα - δε διεκδικούμε τίποτα" ζήτησε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης,που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην κηδεία του δολοφονηθέντος Ελληνοκυπρίου τονίζοντας ότι πρέπει "να κάνουμε σαφές παντού πως διεκδικούμε όλα τα αναφαίρετα δικαιώματα του ελληνισμού και υπάρχουν τέτοια καταπατημένα δικαιώματα στην Κύπρου".

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμισε: "Η θυσία των δύο νέων Ελληνοκυπρίων δεν είναι παράλογη. Είναι μία πέτρα στο τέλμα. Μία καμιτσία στην κοιμισμένη συνείδηση των ισχυρών της Γης, αλλά ακόμα, γιατί να μην το πούμε, και των Ελλήνων και των Κυπρίων. Και προπάντων στη συνείδηση των Αμερικανών, οι οποίοι ενώ επωφελούνται της ευκαιρίας ως παντοδύναμοι, να λύσουν όλα τα μεγάλα εκκρεμή εξωτερικά θέματα, αδιαφορούν για την Κύπρο".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταλύτης σε ανταγωνισμούς και παζάρια ο ενεργειακός πλούτος (2019-02-23 00:00:00.0)
«Καζάνι που βράζει» ενώ φουντώνουν οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών (2017-07-18 00:00:00.0)
Να τερματιστεί η κατοχή στην Κύπρο (2009-07-22 00:00:00.0)
Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις (2008-09-10 00:00:00.0)
Δεν πάει άλλο με αυτή την κυβέρνηση! (2003-02-09 00:00:00.0)
Κρύβουν τον πραγματικό ένοχο (1996-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ