ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ανησυχίες για επέκταση του πολέμου

Ο Αλ. Λέμπεντ μιλάει για πιθανές προβοκάτσιες και πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, ταυτόχρονα επιτίθεται ενάντια στον υπουργό Εξωτερικών, Α. Κουλίκοφ και ζητά την παραίτησή του

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Β. ΜΑΣΙΝ).-

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λέμπεντ, επιστρέφοντας από την Τσετσενία, όπου είχε συνομιλίες με τον ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ανησυχία του ότι πιθανώς να υπάρξουν προβοκατόρικες ενέργειες στην Ινγκουσέτια και στο Νταγκεστάν. Σκοπός αυτών των ενεργειών είναι η εξάπλωση του πολέμου της Τσετσενίας και εκτός συνόρων και να μετατραπεί σε πόλεμο του Καυκάσου.

Ο ίδιος ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν, να απολύσει τον υπουργό Εσωτερικών, Ανατόλι Κουλίκοφ, κατηγορώντας τον στρατηγό ότι "δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του".

"Ζητώ δημοσίως από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν να διαλέξει ανάμεσα σε μένα και τον Κουλίκοφ", τόνισε.

Υπογραμμίζοντας ότι ο Γιέλτσιν είχε εξουσιοδοτήσει τον περασμένο Δεκέμβρη τον στρατηγό Κουλίκοφ να αφοπλίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές, ο Λέμπεντ τόνισε ότι "από τότε, οι αυτονομιστές μπήκαν δύο φορές στο Γκρόζνι και παρέμειναν τρεις τουλάχιστον μέρες. Ολος ο κόσμος ήξερε ότι θα φτάσουν και παρά ταύτα κατάφεραν να μπουν στην πόλη".

"Ο Κουλίκοφ είπε ότι δε θα υπακούσει σε μένα. Δεν απαιτώ να με υπακούσει, απαιτώ να κάνει το καθήκον του", πρόσθεσε ο Λέμπεντ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε χτες το απόγευμα ότι ήδη έγραψε στον Γιέλτσιν ζητώντας του να αποφασίσει για την τύχη του, μετέδωσε το πρακτορείο "Ιταρ - Τας".

"Μετά τις κατηγορίες και τις προσβολές του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στέλνω στον Πρόεδρο μια αναφορά ζητώντας του να αποφασίσει αν θα παραμείνω στη θέση μου", τόνισε ο υπουργός. Ο ίδιος κατηγόρησε τον στρατηγό Λέμπεντ ότι έχει "μανιακή δίψα για την εξουσία και ανεπαρκή γνώση του τσετσενικού προβλήματος". Λίγο νωρίτερα ο Κουλίκοφ είχε δηλώσει στο "Ιντερφαξ" ότι θα υποβάλει την παραίτησή του αν ο Λέμπεντ δεν αποσύρει τις κατηγορίες του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τσετσενία, ο Λέμπεντ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ιτεχκερία (όπως τον αποκαλούν οι ένοπλοι της Τσετσενία), Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ και τον επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων, Ασλάν Μασχάντοφ. Οπως φαίνεται και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή των Τσετσένων στρατιωτών, Σαμίλ Μπασάγιεφ, οι αυτονομιστές δε θα εγκαταλείψουν το Γκρόζνι μέχρι να απομακρυνθούν οι ρωσικές δυνάμεις από την Τσετσενία.

Ο Λέμπεντ υποστήριξε επίσης ότι έχει ένα δικό του σχέδιο για την επίλυση του τσετσενικού προβλήματος, το οποίο όμως θα ανακοινώσει δημόσια μόνο μετά τη συνάντησή του με τον Γιέλτσιν.

Παράλληλα, ο στρατηγός Καβούν, που εκπροσωπεί το υπουργείο Εσωτερικών, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι "πολύ παράξενη, επειδή μόνο η μια πλευρά εκπληρώνει τις συμφωνίες, ενώ η άλλη, συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν τέτοιες". Πρόσθεσε επίσης ότι ο στρατός κατέχει μόνο το 31% των δαπανών που χρειάζονται και το 40% του οπλισμού.

Στη Μόσχα επίσης ανακοινώθηκαν οι αριθμοί των ομοσπονδιακών απωλειών από τις συγκρούσεις στην Τσετσενία από τις 6 Αυγούστου μέχρι τις 16 του μήνα. Συγκεκριμένα, 265 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, 1.020 τραυματίστηκαν και 142 αγνοούνται. Οι απώλειες των Τσετσένων αυτονομιστών παραμένουν άγνωστες.

Στο μεταξύ, από το Δουβλίνο, η Ιρλανδία που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή το εξάμηνο, ζήτησε χτες από τη Ρωσία και τους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη ειρήνης στην Τσετσενία. Σε δήλωση που εκδόθηκε εξ ονόματος των 15 χωρών - μελών της ΕΕ, αναφέρεται ότι το πρόβλημα της Τσετσενίας δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και η διευθέτησή του είναι δυνατή μόνο με διαπραγματεύσεις. Αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση που επικρατεί στην Τσετσενία και ιδιαίτερα για τον άμαχο πληθυσμό της.

Εξουδετερώθηκαν δύο βόμβες

Δύο νέες βόμβες ανακαλύφθηκαν χτες στη Ρωσία. Η μία βρισκόταν σε μεγάλο κατάστημα στην πόλη του Καυκάσου, Πιατιγκόρσκ και η δεύτερα κοντά σε σπίτι στην Πένζα. Ευτυχώς, και οι δύο βόμβες βρέθηκαν πριν εκραγούν και εξουδετερώθηκαν.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αιματηροί φοιτητικοί αγώνες υπέρ της ενοποίησης

ΣΕΟΥΛ.-

Την ιδιαίτερα σκληρή στάση της, με σκοπό όχι μόνον τον τερματισμό των πρόσφατων νεανικών διαδηλώσεων υπέρ της ενοποίησης ανάμεσα σε Σεούλ και Πιον Γιανγκ, αλλά και την καταστολή του μαχητικού φοιτητικού κινήματος υποσχέθηκε να τηρήσει η κυβέρνηση του Νοτιοκορεάτη Προέδρου, Κιμ Γιανγκ Σαμ. Τα τελευταία 24ωρα, τα πανεπιστήμια της χώρας εξακολουθούν να θυμίζουν πεδία μάχης, με επίκεντρο το ΑΕΙ της Σεούλ "Γιονσέι": εκατοντάδες δακρυγόνα σπαρμένα σε διάφορα σημεία γεμίζουν την ατμόσφαιρα με σύννεφα πυκνής ροζ ομίχλης και με τους περίπου 3.500 φοιτητές να έχουν οχυρωθεί στο κτίριο των Επιστημών για να αποφύγουν τα γκλομπ και τις συλλήψεις από τους 9.000 (!) αστυνομικούς που τους έχουν περικυκλώσει από κάθε γωνιά... Ο απολογισμός της αστυνομικής βίας ενάντια στους φοιτητές κάνει λόγο για πάνω από 1.000 τραυματίες και 1.200 συλληφθέντες νέους.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς κορυφώθηκαν την Πέμπτη 15 Αυγούστου, ημέρα γιορτασμού της 51ης επετείου από το τέλος του Β Παγκόσμιου Πολέμου, που σήμανε και τον τερματισμό της ιαπωνικής κατοχής στην Κορεατική Χερσόνησο. Συνεχίστηκαν, όμως, και χτες, παρά την πρόταση των φοιτητών προς την κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Γιανγκ Σαμ, να σταματήσουν τις πορείες με αντάλλαγμα τον τερματισμό των διαδικασιών προσαγωγής των εκατοντάδων συλληφθέντων συναδέλφων τους στα δικαστήρια.

"Θα κυνηγήσουμε μέχρι τέλους αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις βίαιες πορείες διαμαρτυρίας. Θα τους συλλάβουμε όλους και θα ξεριζώσουμε την ηγεσία τους", ήταν η χαρακτηριστική χτεσινή δήλωση του υπουργού Εσωτερικών της Νότιας Κορέας, Κιμ Γου - Σοκ.

Μέχρι αργά χτες το απόγευμα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε φοιτητές και αστυνομικούς παρέμεναν σε εξέλιξη συντηρώντας το κλίμα έντασης των τελευταίων τριών 24ωρων. Επίκεντρο παρέμεναν, πάντα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου "Γιονσέι" της Σεούλ. Στο κτίριο Επιστημών του πανεπιστημίου είχαν οχυρωθεί περίπου 3.500 φοιτητές. Εξω, τους περίμεναν τα γκλομπ περίπου 9.000 αστυνομικών. Επί ώρες η έκβαση αυτής της άνισης, όσον αφορά τις δυνάμεις αυτών των δύο "στρατοπέδων", ήταν άγνωστη, καθώς οι διοικητές των αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων "ασφαλείας" επιφυλάσσονταν να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο της εισβολής μέσα στο κτίριο των Επιστημών, μιας που υπήρχαν πολλά εύφλεκτα υλικά και εκρηκτικά χημικά.

ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ
Ιδιώτες οι χρηματοδότες τρομοκρατών;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Δεν είναι τόσο τα καθεστώτα της Λιβύης και του Ιράν που στηρίζουν τις περισσότερες τρομοκρατικές οργανώσεις που πλήττουν αμερικανικά ή ισραηλινά συμφέροντα, όσο πλούσιοι επιχειρηματίες των χωρών του Περσικού Κόλπου, υποστηρίζει σε χτεσινό ρεπορτάζ η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς".

Η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες πρώην και σημερινών αξιωματούχων των ΗΠΑ, αναφέρει ότι οι αμερικανικές αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στρέφουν τώρα τις υποψίες τους κατά επιχειρηματιών από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πιστεύοντας μεταξύ άλλων ότι αυτοί χρηματοδότησαν τη δράση του Πακιστανού Ράμζι Αχμεντ Γιουσέφ, ο οποίος κατηγορείται για τη βομβιστική επίθεση στο Κέντρου του Διεθνούς Εμπορίου της Νέας Υόρκης πριν τρία χρόνια.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν εστιάσει το "ενδιαφέρον τους" στις δραστηριότητες του Σαουδάραβα επιχειρηματία, Οσάμ Μπιν Λάντεν, ο οποίος θεωρείται από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ως "ένας από τους κυριότερους χρηματοδότες των ισλαμικών οργανώσεων σε όλο τον κόσμο". Οι "Νιου Γιορκ Τάιμς" της Ν. Υόρκης, σημειώνουν σ' αυτό το σημείο ότι οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας αφαίρεσαν από τον επιχειρηματία την υπηκοότητά του το 1994.

Το ίδιο έντυπο παραθέτει δηλώσεις του Φίλιπ Ουίλκοξ, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τον οποίο πολλές οργανώσεις, όπως η "Χαμάς", είναι αποδέκτες σημαντικής οικονομικής βοήθειας από ιδιώτες που προέρχονται από χώρες του Κόλπου και τις ΗΠΑ. Το κυριότερο εμπόδιο για τη δικαστική δίωξη αυτών των προσώπων, είναι σύμφωνα με την άποψη ειδικών που επικαλούνται οι "Τάιμς της Ν. Υόρκης", η απροθυμία των υπηρεσιών πληροφοριών να μοιραστούν τα στοιχεία τους και να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές...

Απο τις αιματηρές συκρούσεις των φοιτητών με την αστυνομία

Από τις αιματηρές συγκρούσεις των φοιτητών με την Αστυνομία

Αμερικανική διείσδυση στη βουλγαρική αγορά

ΣΟΦΙΑ.-

Η γιγαντιαία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία "Αμόκο" ανακοίνωσε χτες τα σχέδια της για τη δημιουργία δικτύου 50 πρατηρίων βενζίνης στη Βουλγαρία, σε μια επένδυση η οποία θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια δολάρια.

Η "Αμόκο", δεύτερη πετρελαϊκή εταιρία - μετά τη "Σελ" - η οποία εισέρχεται στην ενεργειακή αγορά της βουλγαρίας, σχεδιάζει να λειτουργήσει το πρώτο πρατήριο του δικτύου στα μέσα του Σεπτέμβρη, στο Μπουργκάς, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα.

Πτώση κτιρίου σκοτώνει 33 στο Πακιστάν

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Το θάνατο 33 ανθρώπων κόστισε η κατάρρευση ενός κτιρίου στην πόλη Τόντα του βορειανατολικού Πακιστάν, που μετέτρεψε μια γαμήλια τελετή σε τραγωδία. Το τριώροφο κτίριο, το οποίο έθαψε στα συντρίμμια του παιδιά και γυναίκες, που βρίσκονταν στο γάμο, κατέρρευσε ξαφνικά, χωρίς προφανή αιτία, προχτές. Σύμφωνα με πακιστανικά μέσα ενημέρωσης, η κατάρρευση προκλήθηκε από την καταστροφή του μεταλλικού οπλισμού, ο οποίος στήριζε το δεύτερο όροφο του κτιρίου. Συνεργεία διάσωσης συνέχιζαν ως χτες την απέλπιδα προσπάθεια για την ανεύρεση επιζώντων, η οποία όμως δεν απέφερε καρπούς.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Η χούντα συνέλαβε δύο δημοσιογράφους

ΛΑΓΟΣ.-

Δύο συντάκτες του αντιπολιτευόμενου εβδομαδιαίου περιοδικού "Τα Νέα" συνελήφθησαν από τις δυνάμεις της χουντικής κυβέρνησης του στρατηγού Σάνι Αμπάτσα.

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση "Σχέδιο Συνταγματικών Δικαιωμάτων", συλληφθέντες είναι ο Μπάγιο Ονανούγκα και ο Μπαμπαφέμι Οζούντου, οι οποίοι κρατούνται από τις αρχές της βδομάδας σε φυλακές του Λάγους, εξαιτίας άρθρου τους στο οποίο υποστήριζαν ότι ο υπουργός Πετρελαίων, Νταν Ετέτε, είναι "απρόσβλητος" χάρη στις στενές σχέσεις του με τον δικτάτορα Αμπάτσα. Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση, που έχει ιδρυθεί από δικηγόρους, κάλεσε τη νιγηριανή χούντα να απελευθερώσει αμέσως τους δύο δημοσιογράφους ή να απαγγείλει επίσημα κατηγορίες εναντίον τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ