Σάββατο 17 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Ανησυχίες για επέκταση του πολέμου

Ο Αλ. Λέμπεντ μιλάει για πιθανές προβοκάτσιες και πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου, ταυτόχρονα επιτίθεται ενάντια στον υπουργό Εξωτερικών, Α. Κουλίκοφ και ζητά την παραίτησή του

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Β. ΜΑΣΙΝ).-

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λέμπεντ, επιστρέφοντας από την Τσετσενία, όπου είχε συνομιλίες με τον ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου εξέφρασε την ανησυχία του ότι πιθανώς να υπάρξουν προβοκατόρικες ενέργειες στην Ινγκουσέτια και στο Νταγκεστάν. Σκοπός αυτών των ενεργειών είναι η εξάπλωση του πολέμου της Τσετσενίας και εκτός συνόρων και να μετατραπεί σε πόλεμο του Καυκάσου.

Ο ίδιος ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο, Μπορίς Γιέλτσιν, να απολύσει τον υπουργό Εσωτερικών, Ανατόλι Κουλίκοφ, κατηγορώντας τον στρατηγό ότι "δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του".

"Ζητώ δημοσίως από τον Πρόεδρο Γιέλτσιν να διαλέξει ανάμεσα σε μένα και τον Κουλίκοφ", τόνισε.

Υπογραμμίζοντας ότι ο Γιέλτσιν είχε εξουσιοδοτήσει τον περασμένο Δεκέμβρη τον στρατηγό Κουλίκοφ να αφοπλίσει τους Τσετσένους αυτονομιστές, ο Λέμπεντ τόνισε ότι "από τότε, οι αυτονομιστές μπήκαν δύο φορές στο Γκρόζνι και παρέμειναν τρεις τουλάχιστον μέρες. Ολος ο κόσμος ήξερε ότι θα φτάσουν και παρά ταύτα κατάφεραν να μπουν στην πόλη".

"Ο Κουλίκοφ είπε ότι δε θα υπακούσει σε μένα. Δεν απαιτώ να με υπακούσει, απαιτώ να κάνει το καθήκον του", πρόσθεσε ο Λέμπεντ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε χτες το απόγευμα ότι ήδη έγραψε στον Γιέλτσιν ζητώντας του να αποφασίσει για την τύχη του, μετέδωσε το πρακτορείο "Ιταρ - Τας".

"Μετά τις κατηγορίες και τις προσβολές του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στέλνω στον Πρόεδρο μια αναφορά ζητώντας του να αποφασίσει αν θα παραμείνω στη θέση μου", τόνισε ο υπουργός. Ο ίδιος κατηγόρησε τον στρατηγό Λέμπεντ ότι έχει "μανιακή δίψα για την εξουσία και ανεπαρκή γνώση του τσετσενικού προβλήματος". Λίγο νωρίτερα ο Κουλίκοφ είχε δηλώσει στο "Ιντερφαξ" ότι θα υποβάλει την παραίτησή του αν ο Λέμπεντ δεν αποσύρει τις κατηγορίες του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τσετσενία, ο Λέμπεντ είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ιτεχκερία (όπως τον αποκαλούν οι ένοπλοι της Τσετσενία), Ζελιμχάν Γιανταρμπίγιεφ και τον επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων, Ασλάν Μασχάντοφ. Οπως φαίνεται και οι δύο πλευρές είναι ικανοποιημένες με τα αποτελέσματα των συνομιλιών τους. Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή των Τσετσένων στρατιωτών, Σαμίλ Μπασάγιεφ, οι αυτονομιστές δε θα εγκαταλείψουν το Γκρόζνι μέχρι να απομακρυνθούν οι ρωσικές δυνάμεις από την Τσετσενία.

Ο Λέμπεντ υποστήριξε επίσης ότι έχει ένα δικό του σχέδιο για την επίλυση του τσετσενικού προβλήματος, το οποίο όμως θα ανακοινώσει δημόσια μόνο μετά τη συνάντησή του με τον Γιέλτσιν.

Παράλληλα, ο στρατηγός Καβούν, που εκπροσωπεί το υπουργείο Εσωτερικών, επισήμανε ότι η κατάσταση είναι "πολύ παράξενη, επειδή μόνο η μια πλευρά εκπληρώνει τις συμφωνίες, ενώ η άλλη, συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν τέτοιες". Πρόσθεσε επίσης ότι ο στρατός κατέχει μόνο το 31% των δαπανών που χρειάζονται και το 40% του οπλισμού.

Στη Μόσχα επίσης ανακοινώθηκαν οι αριθμοί των ομοσπονδιακών απωλειών από τις συγκρούσεις στην Τσετσενία από τις 6 Αυγούστου μέχρι τις 16 του μήνα. Συγκεκριμένα, 265 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, 1.020 τραυματίστηκαν και 142 αγνοούνται. Οι απώλειες των Τσετσένων αυτονομιστών παραμένουν άγνωστες.

Στο μεταξύ, από το Δουβλίνο, η Ιρλανδία που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυτή το εξάμηνο, ζήτησε χτες από τη Ρωσία και τους Τσετσένους αυτονομιστές αντάρτες να διεξαγάγουν διαπραγματεύσεις ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη ειρήνης στην Τσετσενία. Σε δήλωση που εκδόθηκε εξ ονόματος των 15 χωρών - μελών της ΕΕ, αναφέρεται ότι το πρόβλημα της Τσετσενίας δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα και η διευθέτησή του είναι δυνατή μόνο με διαπραγματεύσεις. Αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση που επικρατεί στην Τσετσενία και ιδιαίτερα για τον άμαχο πληθυσμό της.

Εξουδετερώθηκαν δύο βόμβες

Δύο νέες βόμβες ανακαλύφθηκαν χτες στη Ρωσία. Η μία βρισκόταν σε μεγάλο κατάστημα στην πόλη του Καυκάσου, Πιατιγκόρσκ και η δεύτερα κοντά σε σπίτι στην Πένζα. Ευτυχώς, και οι δύο βόμβες βρέθηκαν πριν εκραγούν και εξουδετερώθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ