ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεύτερη μήνυση κατά "Μότορ Οϊλ"

Για εγκληματική αδιαφορία απέναντι στην ασύδοτη δράση της εταιρίας καταγγέλλει την κυβέρνηση και τους αρμόδιους το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Θεοδώρων και ζητά συγκεκριμένα μέτρα

Νέες μηνύσεις κατά των υπευθύνων της "Μότορ Οϊλ", για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή του Δυτ. Σαρωνικού από τη διαρροή μαζούτ στις 9 Αυγούστου, πρόκειται να κατατεθούν από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Δυτ. Αττικής και Κορινθίας, μετά την ανάλογη που έχει καταθέσει ο νομάρχης Πειραιά.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής καταγγέλθηκε ομόφωνα η έλλειψη μέτρων από την εταιρία κατά την εκτέλεση των εργασιών της, ενώ, με ψήφισμά του, καλεί τις λιμενικές αρχές να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, ενώ ζητά να αυξηθεί η δύναμη του Λιμενικού στην περιοχή. Στο ψήφισμα γίνεται ακόμα λόγος για τους δήμους της περιοχής που βοήθησαν να καθαριστούν οι ακτές της Πάχης και της Κινέττας.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Χοροζάνης, νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", σημείωσε την ευνοϊκή μεταχείριση που είχε από την κυβέρνηση η "Μότορ Οϊλ" - με την παραγραφή 200 δισεκατομμυρίων δραχμών καταγραμμένων φόρων - που παρ' όλα αυτά συνεχίζει να εκτελεί τις εργασίας της χωρίς να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα. Κατήγγειλε ακόμα την εταιρία πως, παρόλη τη ζημιά που προκάλεσε, δε συνέβαλε στην απορρύπανση της περιοχής.

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Θεοδώρων, στην προχτεσινή του συνεδρίαση, κατέληξε σε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους, που, επιδεικνύοντας εγκληματική αδιαφορία, επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη και ασύδοτη λειτουργία της "Μότορ Οϊλ", με συνέπεια την υποβάθμιση και τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, αλλά και τον κίνδυνο για τη ζωή χιλιάδων κατοίκων. Επίσης καταγγέλλει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Κορινθίας, οι οποίες δεν προβαίνουν σε κανένα έλεγχο των εγκαταστάσεων της εταιρίας, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι όροι καταλληλότητας των εγκαταστάσεων της. Επίσης, το ΔΣ απαιτεί:

  • Να σταματήσει άμεσα η λειτουργία της "Μότορ Οϊλ", μέχρι να γίνει έλεγχος από τους αρμόδιους στις εγκαταστάσεις της, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης της θάλασσας και μόλυνση του περιβάλλοντος.
  • Να συσταθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα ελέγχει εάν εφαρμόζεται από τη "Μότορ Οϊλ" ο περιβαλλοντικός κανονισμός του διυλιστηρίου.
  • Να περικλείονται τα καράβια κατά τη φόρτωση και εκφόρτωσή τους, όπως ο νόμος ορίζει από πλωτά φράγματα, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση πετρελαιοειδών από τυχόν ατύχημα και να γίνεται η περισυλλογή τους.
  • Να απαντηθεί υπεύθυνα από τους αρμόδιους του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Τμήματος Περιβάλλοντος της νομαρχίας πού γίνεται η εναπόθεση των τοξικών αποβλήτων της "Μότορ Οϊλ". Στο Νομό Κορινθίας, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, δεν υπάρχει εγκεκριμένος χώρος εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων.
  • Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι πραγματικοί υπεύθυνοι που επιτρέπουν την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη λειτουργία της "Μότορ Οϊλ", η οποία σαν κύριος υπεύθυνος, στο όνομα του κέρδους, συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει κανένα προστατευτικό μέτρο, αδιαφορώντας για ανθρώπινα θύματα και τις επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί των περιοχών που έκαναν χρήση οι λουόμενοι, ενώ γίνονται επανέλεγχοι για τυχόν διαπίστωση υπολειμμάτων. Επίσης, αναφέρεται ότι συνεχίζεται ο καθαρισμός των βραχωδών και απότομων περιοχών Σαλαμίνας, Αίγινας, Κόλπου Μεγάρων και Κεχρεών.

ΚΡΗΤΗ
Εξευτελιστικές τιμές για τη σταφίδα

Στο όνομα των αντισταφιδικών ρυθμίσεων της ΕΕ, οι εξαγωγείς σταφίδας, αποφάσισαν χτες να πληρώσουν και φέτος με τις περυσινές τιμές

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ)

Εξευτελιστικές - στα περυσινά επίπεδα - τιμές, από 145 έως 155 δραχμές κατά κιλό προϊόντος, συνεννοήθηκαν και αποφάσισαν να πληρώσουν στους παραγωγούς "ξανθιάς" σταφίδας (σουλτανίνα), οι εξαγωγείς.

Τη σχετική απόφαση πήραν σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων στο Ηράκλειο Κρήτης και στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Κεντρικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης των παραγωγών Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ) οι οποίοι φαίνεται να αποδέχονται - αν δε συμφώνησαν κιόλας... - την απαράδεκτη απόφαση για τις εξευτελιστικές τιμές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Γ. Περδικογιάννης, προσπάθησε να δικαιολογήσει την εξευτελιστική τιμή επικαλούμενος τον καταστροφικό αντισταφιδικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την τελευταία απόφαση για παραπέρα μείωση, φέτος, της ελάχιστης τιμής εισαγωγής - που δραχμικά φθάνει τις 287 δραχμές το κιλό - πράγμα που σημαίνει, όπως υποστήριξε, ότι δεν μπορεί να πουληθεί ακριβότερα η σταφίδα.

Ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Πιτσιδιανός,ωστόσο, ενώ παραδέχτηκε ότι η τιμή που αποφάσισαν οι εξαγωγείς για τη σταφίδα είναι απογοητευτική για τους σταφιδοπαραγωγούς, προσπάθησε να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις λέγοντας πως οι παραγωγοί πρέπει να βλέπουν συνολικά το πρόβλημα. Να συνυπολογίζουν δηλαδή, και τις στρεμματικές ενισχύσεις που δίνονται στους αγρότες για την αναπλήρωση - έτσι κι αλλιώς - μέρους της απώλειας της ζημιάς λόγω χαμηλών τιμών. Μ' αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά προϊδέασε και για την τακτική που θα ακολουθήσει και η Οργάνωσή του, η οποία, όπως ανέφερε, θα συνεδριάσει με τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων προκειμένου να αποφασίσουν την τιμή αγοράς της σταφίδας από τους σταφιδοπαραγωγούς. Τέλος, ο Γ. Πιτσιδιανός συμφώνησε για τις αρνητικές συνέπειες του αντιαναπτυξιακού κανονισμού της ΕΟΚ, ο οποίος, είπε, πρέπει να αλλάξει. Μόνον που τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα αγροτικά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος, αντί να οργανώσουν τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών κατά της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει και η κυβέρνηση Σημίτη σε βάρος της καλλιέργειας και των αγροτών, περιορίζονται στην ανέξοδη καταγγελιολογία για να παρουσιάζουν και φιλοαγροτικό προφίλ...

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Τελούμε την Κυριακή 25.8.1996, 40ήμερο μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Λακωνιας Μιραμπέλλου Λασηθίου Κρήτης.

Τα παιδιά: Ουρανία, Παναγιώτης. Τα εγγόνια: Αδαμάντιος, Αικατερίνη, Αννα.***

Τελούμε την Κυριακή 25.8.96 και ώρα 10 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας Ταύρου, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του λατρευτού μας συζύγου, πατέρα, υιού, αδελφού και θείου,

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΕΡΖΑΚΗ

Η σύζυγος: Ιωάννα. Τα τέκνα: Σταυρούλα και Δέσποινα. Η μητέρα: Σταυρούλα. Τα αδέλφια: Αναστασία και Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Ρόζα και Θανάσης Καραγιλάνης, Βιολέτα Τερζάκη, Φιφή και Γιώργος Ραφαηλίδης, Ελευθερία και Κωνσταντίνος Καλαθάκης. Οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

Προτεραιότητες... υπονόμευσης στα ΕΛΤΑ

Για προτεραιότητες, που αντί να κλείσουν "πληγές" στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), τις ανοίγουν και ουσιαστικά υπονομεύουν τη λειτουργία τους, καταγγέλλει τη διοίκηση του Οργανισμού η Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΛΤΑ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η διοίκηση των ΕΛΤΑ, στη λογική του ρουσφετιού, του βολέματος και της συναλλαγής, με τη συμμετοχή του κομματικού μηχανισμού και, ουσιαστικά, τη συναίνεση της ΠΑΣΚΕ, αλλά και της ΔΑΚΕ, προχώρησε σε προαγωγές τομεαρχών, καταπατώντας κάθε έννοια προσωπικής αξιοπρέπειας των εργαζομένων. Παράλληλα, βιαστικά και αψυχολόγητα, αποφάσισε να λειτουργήσει από τις 2 Σεπτέμβρη η σχολή των ΕΛΤΑ, χωρίς να πάρει υπόψη της τα προβλήματα που θα προκύψουν στις μονάδες παραγωγής και τα ταχυδρομικά γραφεία, από τα οποία θα λείψουν υπάλληλοι για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο

ΙΩΑΝΝΗ ΑΛΕΞΙΟΥ

κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη και ώρα 4.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Νεκροταφείου Παλαιού Φαλήρου.

Η σύζυγος: Ευτυχία.

Τα αδέλφια. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Ο Δήμος ΑΛΜΥΡΟΥ και οι αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ διοργανώνουν την Κυριακή 25-8-96,στις 11 πμ,εκδήλωση για να τιμήσουν τους 35 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και όλα τα θύματα - αγωνιστές που πέσανε για τη λευτεριά της πατρίδας. Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο του Νεκροταφείου της πόλης.
  • Το Παράρτημα ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ και των γύρω περιοχών της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 25-8-96, στις 10.30 πμ,θα τιμήσει τους ήρωες της μάχης της Κάζας (Σαλίγκαρου). Καλούνται όλοι οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να παραστούν στην εκδήλωση για να αποτίσουν φόρο τιμής στους πεσόντες, ηρωικά, της ένδοξης αυτής μάχης.
  • Το Παράρτημα ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 25-8-96,στις 10 πμ,στη Γοργόπη, προς τιμήν των 12 εκτελεσμένων πατριωτών από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
  • Ο Δήμος ΙΘΑΚΗΣ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 25-8-96 στις 8.30 μμ διοργανώνουν την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση προς τιμή της Εθνικής Αντίστασης.
Μοιραία έκρηξη φιάλης καταδύσεων

Μοιραία στάθηκε για τον 38χρονο Νικόλαο Ριτσώνη η επίσκεψή του στο κατάστημα ειδών αλιείας του Δημήτρη Ανανιάδη, που βρίσκεται στην οδό Σινώπης 40 στον Περισσό.

Ο Ν. Ριτσώνης πήγε στο κατάστημα με έναν φίλο του για να γεμίσει με οξυγόνο μια φιάλη καταδύσεων, αλλά την ώρα της εμφιάλωσης προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη. Από τη φιάλη αποκολλήθηκε το στόμιό της και τα αέρια εκτονώθηκαν στα κορμιά των δύο ανδρών. Ο πελάτης τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ ο 17χρονος γιος του ιδιοκτήτη, Απόστολος Ανανιάδης, μαθητής της Γ' Λυκείου, τραυματίστηκε στην ωμοπλάτη και στο πρόσωπο. Μέσα στο κατάστημα ήταν η αδελφή του Ανανιάδη και ένας φίλος του θύματος, οι οποίοι όμως δεν έπαθαν τίποτε. Τους δύο τραυματίες μετέφερε στο νοσοκομείο "Αγία Ολγα" με ΙΧ ο φίλος του πελάτη. Από την έκρηξη προκλήθηκαν επίσης ελαφρές ζημιές στην τζαμαρία του καταστήματος.

Καταγγέλλουν τον εμπαιγμό οι αστυνομικοί

Αμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων στη ματαίωση της ψήφισης του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας.

Με χτεσινή της ανακοίνωση καταγγέλλει την κυβέρνηση για προμελετημένο εμπαιγμό, τονίζοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο τίθεται για άλλη μια φορά στις καλένδες. Η εκτίμηση της Ομοσπονδίας, ότι η κυβέρνηση για το όλο θέμα τήρησε και ακολούθησε μια παρελκυστική τακτική, ώστε να κρατείται "ζεστό" για ευνόητους λόγους και έτσι να κυλήσει άκαρπος για τους αστυνομικούς ο χρόνος, επιβεβαιώνεται δυστυχώς και με την αναστολή της περαιτέρω συζήτησής του στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, όπου επρόκειτο να κατατεθούν οι προτάσεις της Ομοσπονδίας.

Συνέδριο για την προστασία ανηλίκων

Πρωτοβουλία για τη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη διεθνούς συνεδρίου για την προστασία των ανηλίκων προωθεί το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Ο υπουργός Κ. Κείτονας υπέγραψε σχετική απόφαση που θα διαβιβαστεί στη γραμματεία της Ιντερπόλ, η οποία σε ετήσια βάση διοργανώνει ανάλογες συναντήσεις μεταξύ των συνδέσμων των χωρών - μελών της. Η Ιντερπόλ έχει δημιουργήσει μια ειδική ομάδα εργασίας που ασχολείται με τα αδικήματα που στρέφονται κατά των ανηλίκων (παιδεραστία, πορνογραφία, τουρισμός ανηλίκων κλπ.), επειδή τα νοσηρά αυτά φαινόμενα έχουν πάρει διεθνείς διαστάσεις. Φέτος η ετήσια συνάντηση θα γίνει στη Στοκχόλμη και τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει η αστυνόμος Β' Ιωάννα Μπεκιάρη, που υπηρετεί στην υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ