Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεύτερη μήνυση κατά "Μότορ Οϊλ"

Για εγκληματική αδιαφορία απέναντι στην ασύδοτη δράση της εταιρίας καταγγέλλει την κυβέρνηση και τους αρμόδιους το Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Θεοδώρων και ζητά συγκεκριμένα μέτρα

Νέες μηνύσεις κατά των υπευθύνων της "Μότορ Οϊλ", για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή του Δυτ. Σαρωνικού από τη διαρροή μαζούτ στις 9 Αυγούστου, πρόκειται να κατατεθούν από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Δυτ. Αττικής και Κορινθίας, μετά την ανάλογη που έχει καταθέσει ο νομάρχης Πειραιά.

Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δυτικής Αττικής καταγγέλθηκε ομόφωνα η έλλειψη μέτρων από την εταιρία κατά την εκτέλεση των εργασιών της, ενώ, με ψήφισμά του, καλεί τις λιμενικές αρχές να δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, ενώ ζητά να αυξηθεί η δύναμη του Λιμενικού στην περιοχή. Στο ψήφισμα γίνεται ακόμα λόγος για τους δήμους της περιοχής που βοήθησαν να καθαριστούν οι ακτές της Πάχης και της Κινέττας.

Από την πλευρά του ο Αντώνης Χοροζάνης, νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", σημείωσε την ευνοϊκή μεταχείριση που είχε από την κυβέρνηση η "Μότορ Οϊλ" - με την παραγραφή 200 δισεκατομμυρίων δραχμών καταγραμμένων φόρων - που παρ' όλα αυτά συνεχίζει να εκτελεί τις εργασίας της χωρίς να λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα. Κατήγγειλε ακόμα την εταιρία πως, παρόλη τη ζημιά που προκάλεσε, δε συνέβαλε στην απορρύπανση της περιοχής.

Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Θεοδώρων, στην προχτεσινή του συνεδρίαση, κατέληξε σε ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλει την κυβέρνηση και όλους τους αρμόδιους, που, επιδεικνύοντας εγκληματική αδιαφορία, επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη και ασύδοτη λειτουργία της "Μότορ Οϊλ", με συνέπεια την υποβάθμιση και τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής, αλλά και τον κίνδυνο για τη ζωή χιλιάδων κατοίκων. Επίσης καταγγέλλει τις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Κορινθίας, οι οποίες δεν προβαίνουν σε κανένα έλεγχο των εγκαταστάσεων της εταιρίας, με αποτέλεσμα να μην πληρούνται οι όροι καταλληλότητας των εγκαταστάσεων της. Επίσης, το ΔΣ απαιτεί:

  • Να σταματήσει άμεσα η λειτουργία της "Μότορ Οϊλ", μέχρι να γίνει έλεγχος από τους αρμόδιους στις εγκαταστάσεις της, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ρύπανσης της θάλασσας και μόλυνση του περιβάλλοντος.
  • Να συσταθεί επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία θα ελέγχει εάν εφαρμόζεται από τη "Μότορ Οϊλ" ο περιβαλλοντικός κανονισμός του διυλιστηρίου.
  • Να περικλείονται τα καράβια κατά τη φόρτωση και εκφόρτωσή τους, όπως ο νόμος ορίζει από πλωτά φράγματα, ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση πετρελαιοειδών από τυχόν ατύχημα και να γίνεται η περισυλλογή τους.
  • Να απαντηθεί υπεύθυνα από τους αρμόδιους του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Τμήματος Περιβάλλοντος της νομαρχίας πού γίνεται η εναπόθεση των τοξικών αποβλήτων της "Μότορ Οϊλ". Στο Νομό Κορινθίας, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα, δεν υπάρχει εγκεκριμένος χώρος εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων.
  • Να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι πραγματικοί υπεύθυνοι που επιτρέπουν την ασύδοτη και ανεξέλεγκτη λειτουργία της "Μότορ Οϊλ", η οποία σαν κύριος υπεύθυνος, στο όνομα του κέρδους, συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει κανένα προστατευτικό μέτρο, αδιαφορώντας για ανθρώπινα θύματα και τις επιπτώσεις που προκαλεί στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ολοκληρώθηκαν οι καθαρισμοί των περιοχών που έκαναν χρήση οι λουόμενοι, ενώ γίνονται επανέλεγχοι για τυχόν διαπίστωση υπολειμμάτων. Επίσης, αναφέρεται ότι συνεχίζεται ο καθαρισμός των βραχωδών και απότομων περιοχών Σαλαμίνας, Αίγινας, Κόλπου Μεγάρων και Κεχρεών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ