Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Μας αποτέλειωσε το χαλάζι"

Πάνω από 70.000 στρέμματα, με όλες σχεδόν τις δυναμικές καλλιέργειες, καταστράφηκαν στο Νομό Λάρισας. Σε απόγνωση χιλιάδες αγρότες, απαιτούν άμεσες αποζημιώσεις

Εικόνα "βιβλικής" καταστροφής. Στα χωριά της Λάρισας, όπου, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας "χτύπησε" το χαλάζι, τα χωράφια με τις καλλιέργειες έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί. Μια εικόνα που συγκλονίζει. Αχλάδια και ροδάκινα τρυπημένα. Σταφύλια, ντομάτες και καρπούζια σαπισμένα. Βαμβάκια, τεύτλα, καλαμπόκια στρωμένα καταγής.

Πάνω από 120.000 συνολικά στρέμματα με καλλιέργειες χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Από αυτά τα 70.000 στρέμματα με όλες σχεδόν τις δυναμικές καλλιέργειες, καταστράφηκαν, σχεδόν ολοκληρωτικά. Περί τα 10.000 στρέμματα με αμπέλια και οπωροφόρα δέντρα στο Δαμάσι κι άλλα 10.000 στα Δένδρα και στα Πλατανούλια.Πάνω από 50.000 στρέμματα με βαμβάκι, τεύτλα, καλαμπόκι, βιομηχανική ντομάτα στα χωριά Ζάππειο, Κοιλάδα, Αγιοι Ανάργυροι, Μαυροβούνι, Αμυγδαλέα, Τερψιθέα, Σκοτούσα, Αγιο Κωνσταντίνο, Αγία Τριάδα, Βασιλικά, Πολυδάμειο, Ρήγαιο, Ερέτρια κ.ά.

Οι παραγωγοί σε απόγνωση. Ο κόπος μιας ολόκληρης χρονιάς, πάει χαμένος. Εν ριπή οφθαλμού δεν έμεινε τίποτα όρθιο, αφού δε χρειάστηκαν παρά μερικά λεπτά της ώρας σφοδρής χαλαζόπτωσης για να καταστραφούν τα πάντα. Ο πόνος σκίζει τα σωθικά. Η οργή θολώνει τον νου.

Στο καφενείο του χωριού Πλατανούλια δεκάδες παραγωγοί υποδέχονται την αντιπροσωπεία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, που έφτασε εκεί για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες. Και τα 7.000 στρέμματα καλλιεργειών του χωριού καταστράφηκαν. Η απαντοχή τώρα στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.

"Αργούν πολύ να δοθούν οι αποζημιώσεις", λέει ο Χαρ. Κατσής."Το χαλάζι μας τα πήρε όλα. Πώς θ' ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τους "φαρμακάδες" και τους άλλους προμηθευτές, στις τράπεζες; Πώς θα ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας μέχρι ν' αποζημιωθούμε - όπως αποζημιωθούμε - την ερχόμενη άνοιξη; Οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ πρέπει να γίνουν άμεσα και να μας δοθεί μια προκαταβολή, τουλάχιστον, της αποζημίωσης, για να μπορέσουμε να βγάλουμε κάπως πέρα".

Ο Αλ. Μαλέκος συμπληρώνει: "Οι γεωπόνοι εκτιμητές του ΟΓΑ πρέπει να είναι ανθρώπινοι κι όχι "ξύλινοι". Να είναι αντικειμενικοί στις εκτιμήσεις των ζημιών και να σκέφτονται τον πόνο και την αγωνία των πληγέντων κι όχι να εφαρμόζουν τις εντολές των παραπάνω για σμίκρυνση του ποσοστού ζημιών ώστε να δοθούν μειωμένες αποζημιώσεις".

Ο Θ. Ντόμπρος επισημαίνει: "Πρέπει ν' αποζημιωθούμε για το 100% των ζημιών και μέχρι ν' αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που θα το προβλέπει, η κυβέρνηση να διαθέσει κονδύλια από το απόθεμα του κρατικού προϋπολογισμού για να καλυφθεί η αποζημίωση στο σύνολο της καταστροφής".

Ο Χαρ. Νταμπολέτσος τονίζει: "Εγώ δεν έπαθα καθολική ζημιά, αλλά "ορθόδοξη". Δεν καταστράφηκα από το χαλάζι, όμως έθαψα μόνος μου τα καρπούζια, αφού δεν μπόρεσα να βρω αγοραστές για να τα πουλήσω. Δε μας τυραννούν μόνο οι θεομηνίες, αλλά και η αντιαγροτική πολιτική που χρόνια εφαρμόζεται".

Στα δικά του βάσανα αναφέρεται ο Σ. Μπακαγιάννης: "Πούλησα το περσινό βαμβάκι σε ιδιώτη εκκοκκιστή και, ενώ πέρασαν 7 μήνες από τότε, δεν πήρα ακόμα δραχμή. Ούτε καν την προκαταβολή. Μου χρωστάει 2.000.000 δραχμές και μου τις κρατάει ο εκκοκκιστής. Πώς να ζήσω; Πού να βρω κουράγιο να συνεχίσω να καλλιεργώ τη γη μετά και τη φετινή καταστροφή από το χαλάζι;".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ