Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διακριτικά και... αδιάκριτα

Πριν από ένα χρόνο περίπου, και συγκεκριμένα, γύρω στο Δεκαπενταύγουστο του 1995, λίγες μέρες μετά την ανακήρυξη του Ανδρέα Παπανδρέου (του τότε πρωθυπουργού) ως "μεγάλου ευεργέτου της Παναγίας της Τήνου", είχε σκάσει και ένα "μεγάλο κανόνι". Τα "κανάλια" μας, που φροντίζουν για την ενημέρωση των πολιτών, μετέδωσαν την είδηση, ότι η Παναγία η Μεγαλόχαρη είχε χρέη, που ανέρχονταν στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου (!!!).

Επειδή η είδηση εκείνη "πνίγηκε" αμέσως (κάπου μεταξύ υπουργείου Θρησκευμάτων και Μεγαλόχαρης), και έκτοτε δεν ξανακούστηκε τίποτα για το θέμα, θα ήθελα, διακριτικά, να ρωτήσω και να πληροφορηθώ από κάποιον αρμόδιο, τι έγινε εκείνο το χρέος, "τακτοποιήθηκε";

Αλλά, με την ευκαιρία, θα ήθελα (και ας μου το επιτρέψουν οι διοικούντες το Ιδρυμα), να κάνω και μια άλλη, αδιάκριτη ερώτηση: "Πώς γίνεται, Αγιοι Πατέρες, χρέος σε εκκλησία, και μάλιστα σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη; Ενα δισεκατομμύριο δραχμές;(!) (Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου...).

Από πού κι ως πού, βρε παιδιά, έλλειμμα, και μάλιστα στη Μεγαλόχαρη, τη Χρυσοφόρο; Εσείς, ούτε μπακάληδες είστε, να σας μουχλιάσουν τα τυριά, ούτε ψαράδες, να σας μείνουν απούλητα τα ψάρια και να βρομίσουν, ούτε μανάβηδες, να σας σαπίσουν τα μήλα και τ' άλλα ευπαθή ζαρζαβατικά και να τα πετάξετε. Εσείς πουλάτε σταθερό και σίγουρο εμπόρευμα. Πουλάτε αέρα!.. Πότε φρέσκον και πότε κοπανιστόν, ανάλογα με τη ζήτηση. Εμπόρευμα μηδενικής αξίας ως αγορά, αλλά πανάκριβο και χρυσοφόρο στην πώληση. Δεν υπάρχει χώρος, είπε κάποιος, να σταθούν οι πιστοί, γιατί η εκκλησία σας είναι πατίκα απ' τα χρυσαφικά κι απ' τ' άλλα βαρύτιμα τάματα των προσκυνητών. Κι απ' ό,τι άκουσα, κάθε τόσο, τα τάματα αυτά τα εκποιείτε. Τα κάνετε "ρευστόν"... Υστερα, ούτε Εφορία σας πιάνει εσάς, ούτε νοίκι πληρώνετε, ούτε μεγάλες σπατάλες πιστεύω να κάνετε για τη διατροφή σας. Ως Αγιοι Πατέρες, πρέπει να είστε λιτοδίαιτοι. Εσείς το λέτε: "Νηστεία και προσευχή".

Τότε, πώς τα καταφέρατε, βρε αθεόφοβοι, και το "ρίξατε όξω" το μαγαζί; Και της χώσατε της Μεγαλόχαρης το φέσι μέχρι τ' αυτιά;... Και μεις περιμέναμε χαϊρι και προκοπή από σας. Απ' τις πατρικές σας συμβουλές και τις παρακλήσεις σας προς τον Κύριον.

Αλλά, τώρα θα κάνω και γω μια παράκληση προς τον Υιόν του Κυρίου μας. "Ελεος, Ιησού! Κάνε κάτι. Κάνε τον κόπο να ξανακατεβείς μια βόλτα εδώ στη γη μας, να βάλεις λίγη τάξη στο ποίμνιον, και, προπαντός, σε τούτους εδώ τους επίγειους "ποιμένες" σου. Και θα σε παρακαλούσα να πάρεις μαζί σου και κείνο το φραγγέλιο. Και να το χρησιμοποιήσεις πάλι, στα κεφάλια ετούτων των διεφθαρμένων αργυραμοιβών, που έκαναν τον Οίκον του Πατρός σου επιχείρηση. Αλλά, προς το παρόν, Χριστέ μου, (αν δεν έχει τακτοποιηθεί αυτό το θέμα με το χρέος της Μεγαλόχαρης), κάνε κάτι πιο πρακτικό. Δώσε φώτιση σε κάποιον υπουργό μας, τον υπουργό Αθλητισμού ίσως, να δώσει εντολή σε κάποιον ταμία να εκταμιεύσει αυτό το μικροποσόν, εις πίστωσιν του Αθλητικού Ομίλου Μεγαλόχαρης Τήνου, και να τακτοποιηθεί αυτό το ζήτημα. Πώς βοήθησε η πολιτεία τον Πύρρο, την Πατουλίδου και τ' άλλα παιδιά, για φτάσουν εκεί που έφτασαν. Πώς έδωσε τόσα λεφτά και πήρε καινούργια παπούτσια της Μπακογιάννη, για να μας φέρει απ' την Ατλάντα το αργυρό μετάλλιο. Ας δώσει και στους Μεγαλόχαρους πρωταθλητές μας ένα δισεκατομμυριάκι εκεί πέρα, να βολευτούν οι άνθρωποι. Να έχει και η Παναγία μας το μέτωπό της καθαρό. Να μην τη λένε οι διάφοροι κακοήθεις, μπαταξού και ρίχτρα και αφερέγγυα. Με τι κύρος και με τι μούτρα θα βγαίνει μετά εκεί στα μαρμαρένια σκαλιά, να γιατρεύει τους πάσχοντες.

Και, στο κάτω κάτω, τι αξία έχει τώρα ένα ψωροδισεκατομμύριο, προκειμένου να διαφυλάξουμε την τιμή και την υπόληψη μιας ολόκληρης Παναγίας και μάλιστα της Τήνου. Εδώ δίνουμε δυο και τρία δισεκατομμύρια, για ν' αγοράσουμε έναν Ντέταρι, να κλοτσάει καλά την μπάλα. Η, έναν μαύρο απ' την Αμερική, με ψηλά ποδάρια και μακριά χέρια, για να παίρνει τα "ριμπάουντ" και να βάνει πιο εύκολα την μπάλα στο καλάθι.

Τι διάολο!... Πρωταθλητές είναι κι αυτοί. "Ρέκορντμαν" της απάτης και της ρεμούλας...

Βασίλης ΦΥΤΣΙΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ