Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Εξευτελιστικές τιμές για τη σταφίδα

Στο όνομα των αντισταφιδικών ρυθμίσεων της ΕΕ, οι εξαγωγείς σταφίδας, αποφάσισαν χτες να πληρώσουν και φέτος με τις περυσινές τιμές

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ)

Εξευτελιστικές - στα περυσινά επίπεδα - τιμές, από 145 έως 155 δραχμές κατά κιλό προϊόντος, συνεννοήθηκαν και αποφάσισαν να πληρώσουν στους παραγωγούς "ξανθιάς" σταφίδας (σουλτανίνα), οι εξαγωγείς.

Τη σχετική απόφαση πήραν σε χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων στο Ηράκλειο Κρήτης και στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Κεντρικής Συνεταιριστικής Οργάνωσης των παραγωγών Σουλτανίνας (ΚΣΟΣ) οι οποίοι φαίνεται να αποδέχονται - αν δε συμφώνησαν κιόλας... - την απαράδεκτη απόφαση για τις εξευτελιστικές τιμές.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Γ. Περδικογιάννης, προσπάθησε να δικαιολογήσει την εξευτελιστική τιμή επικαλούμενος τον καταστροφικό αντισταφιδικό κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την τελευταία απόφαση για παραπέρα μείωση, φέτος, της ελάχιστης τιμής εισαγωγής - που δραχμικά φθάνει τις 287 δραχμές το κιλό - πράγμα που σημαίνει, όπως υποστήριξε, ότι δεν μπορεί να πουληθεί ακριβότερα η σταφίδα.

Ο πρόεδρος της ΚΣΟΣ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Πιτσιδιανός,ωστόσο, ενώ παραδέχτηκε ότι η τιμή που αποφάσισαν οι εξαγωγείς για τη σταφίδα είναι απογοητευτική για τους σταφιδοπαραγωγούς, προσπάθησε να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις λέγοντας πως οι παραγωγοί πρέπει να βλέπουν συνολικά το πρόβλημα. Να συνυπολογίζουν δηλαδή, και τις στρεμματικές ενισχύσεις που δίνονται στους αγρότες για την αναπλήρωση - έτσι κι αλλιώς - μέρους της απώλειας της ζημιάς λόγω χαμηλών τιμών. Μ' αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικά προϊδέασε και για την τακτική που θα ακολουθήσει και η Οργάνωσή του, η οποία, όπως ανέφερε, θα συνεδριάσει με τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων προκειμένου να αποφασίσουν την τιμή αγοράς της σταφίδας από τους σταφιδοπαραγωγούς. Τέλος, ο Γ. Πιτσιδιανός συμφώνησε για τις αρνητικές συνέπειες του αντιαναπτυξιακού κανονισμού της ΕΟΚ, ο οποίος, είπε, πρέπει να αλλάξει. Μόνον που τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα αγροτικά στελέχη του κυβερνητικού κόμματος, αντί να οργανώσουν τον αγώνα των σταφιδοπαραγωγών κατά της καταστροφικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει και η κυβέρνηση Σημίτη σε βάρος της καλλιέργειας και των αγροτών, περιορίζονται στην ανέξοδη καταγγελιολογία για να παρουσιάζουν και φιλοαγροτικό προφίλ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ