Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Για το δικαίωμα στη δουλιά και τη ζωή

Αφιερωμένη στους ξένους εργάτες είναι η προφεστιβαλική που γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Πλήθος άλλων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα

Με κύριο σύνθημα "Οχι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, δε φταίνε οι ξένοι εργάτες για την ανεργία", γίνεται σήμερα, στις 8 μ.μ., η προφεστιβαλική εκδήλωση που διοργανώνει η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Μια εκδήλωση που απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά και αυτούς που ερχόμενοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, έχουν να αντιμετωπίσουν πέρα από τα προβλήματα προσαρμογής, την ασυδοσία των εργοδοτών και την αδιαφορία του κράτους.

Η εκδήλωση θα γίνει στο χώρο πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου, με ομιλητή τον Νίκο Χριστάνη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ολες τις προηγούμενες μέρες οι Κνίτες και οι Κνίτισσες πραγματοποίησαν εξορμήσεις με τη δίγλωσση προκήρυξη που τυπώθηκε ειδικά για την αποψινή εκδήλωση και ήδη έχουν έρθει σε επαφή με δεκάδες από αυτούς τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να πουλήσουν την εργατική τους δύναμη για ένα κομμάτι ψωμί.

Στη χώρα μας ζουν περίπου 500.000 οικονομικοί πρόσφυγες. Από αυτούς οι περισσότεροι βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας την επίμονη άρνηση της πολιτείας να τους δώσει άδειες εργασίας, αλλά και διώξεις για παράνομη εργασία. Η ΚΝΕ μέσα από αυτή την πρωτοβουλία προσπαθεί να αναδείξει τις διαστάσεις που παίρνει μέρα με τη μέρα το πρόβλημα και καλεί όλους τους εργαζόμενους από κοινού να αγωνιστούν για το δικαίωμα στη δουλιά, την ασφάλιση και τη ζωή.

"Η παρουσία τους γίνεται αντικείμενο διπλής εκμετάλλευσης για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας. Οικονομικά, οι ίδιοι κάτω από την ανέχεια δέχονται για περισσότερες ώρες δουλιάς, εξευτελιστικά μεροκάματα, ενώ με την απειλή της πρόσληψής τους οι ντόπιοι εξαναγκάζονται σε χαμηλότερα. Πολιτικά, για να ρίξουν σ' αυτούς το πρόβλημα της ανεργίας και καλλιεργώντας το ρατσισμό να βάλουν εμπόδιο στην κοινή πάλη απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που τα δημιουργεί", επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Και υπογραμμίζει ότι "ο εχθρός μας δεν είναι οι ξένοι εργάτες αλλά οι πολιτικές που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για αύξηση της εκμετάλλευσης και της ανεργίας".

Αλλες εκδηλώσεις

Σήμερα επίσης, εκδηλώσεις γίνονται στη Δράμα και στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης (στο πάρκο Φιλίππου, στις 8 μμ, με θέμα τον πολιτισμό), ενώ ξεκινάει στην Τούμπα Θεσσαλονίκης το τουρνουά μπάσκετ που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Το Σάββατο η Οργάνωση Κορινθίας της ΚΝΕ διοργανώνει περιοδεία σε στέκια νέων και έκθεση βιβλίου στο Βραχάτι.Την ίδια μέρα εκδηλώσεις θα γίνουν στην Πρέβεζα,στα Περίθια Κέρκυρας,στο Ξυλόκαστρο και στη Νιγρίτα.

Την Κυριακή θα γίνει εκδήλωση στο Αίγιο με θέμα την ειρήνη και ομιλητές τον γραμματέα της ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλο και τη γραμματέα της Οργάνωσης Αιγιάλειας της ΚΝΕ, Γ. Μπούνια.Την ίδια μέρα θα γίνουν εκδηλώσεις στο Λουτράκι,στην Ελευσίνα,στην Αλικαρνασσό,στην Αγιά Λάρισας,στο Ζάρκο Τρικάλων και στην Αργαλαστή Μαγνησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ