Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Επανάληψη της τραγωδίας

Σήμερα και εκ των υστέρων, το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου

Φαίνεται πως ο Αύγουστος κάθε χρόνου είναι μήνας θρήνου για άτυχους τραυματίες, καθώς παραμένουν άλυτα εδώ και χρόνια τα προβλήματα σε διακομιδές των ασθενών, έλλειψη υποδομής και κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Τον Αύγουστο του 1994 είχε δημιουργηθεί σάλος με την περίπτωση της 15χρονης Τσακίρη, οι γονείς της οποίας έψαχναν αγωνιωδώς να βρουν κρεβάτι σε ΜΕΘ. Βέβαια, στην περίπτωση εκείνη, παρά την έλλειψη κρεβατιού ΜΕΘ, το κορίτσι σώθηκε χάρη στη σωστή αντιμετώπισή της απ' τα νοσοκομεία που διακομίστηκε. Πέρυσι πάλι, είχαμε την περίπτωση του 16χρονου Στ. Καλογιάννη που άφησε την τελευταία πνοή του κατά τη διαδρομή Λέρος - Ρόδος - Αθήνα.

Φέτος, η αδυναμία εκτέλεσης των αερομεταφορών και του μικρού αριθμού κρεβατιών στις ΜΕΘ επανήλθε με το θάνατο της Μαρίας Δαμασιώτη.Το βράδυ της Δευτέρας, η 70χρονη υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση από τροχαίο δυστύχημα στην Κύθνο. Η ασθενής αιμορραγούσε όλη τη νύχτα στο αγροτικό ιατρείο του νησιού, αφού το ελικόπτερο έφτασε στο νησί με καθυστέρηση έξι ωρών για να τη μεταφέρει στην Αθήνα, στο Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας. Εκεί δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ και η 70χρονη νοσηλεύτηκε στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μέχρι που εξέπνευσε το απόγευμα της Τρίτης από ακατάσχετη αιμορραγία.

Οι συγγενείς της 70χρονης καταγγέλλουν το ΕΚΑΒ για ολιγωρία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ΕΚΑΒ αναφέρεται ότι παρότι το ΓΕΝ διέθεσε ελικόπτερο για τη μεταφορά της ασθενούς, η πτήση δεν έγινε λόγω του κακού φωτισμού του ελικοδρομίου της Κύθνου. Σημειώνεται πως η κλήση δόθηκε στο ΕΚΑΒ στις 12.05 μετά τα μεσάνυχτα και την ίδια ώρα το ΕΚΑΒ ζήτησε ελικόπτερο από το ΓΕΝ. Αυτό με τη σειρά του διέθεσε ελικόπτερο 35 λεπτά αργότερα. Μάλιστα, συνεχίζει η ανακοίνωση, για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, το ΕΚΑΒ εξασφάλισε πλωτό μέσο για τη μεταφορά της ασθενούς. Στη συνέχεια, η κλήση για το πλωτό ακυρώθηκε διότι το ΓΕΝ έδωσε θετική απάντηση για το ελικόπτερο του οποίου η απογείωση προγραμματίστηκε στις 5.42 π.μ.

Η άλλη πλευρά της τραγωδίας είναι ότι σήμερα το υπουργείο Υγείας θα ανακοινώσει μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των νησιών του Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ