Πέμπτη 22 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Παναγροτικό μέτωπο
  • Συλλαλητήρια με αποκλεισμούς βασικών οδικών αρτηριών αποφάσισαν για τις 5 Σεπτέμβρη οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας
  • Παρά το αποπροσανατολιστικό εκλογικό κλίμα, οι αγρότες δίνουν τη μάχη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης και για να προστατέψουν το εισόδημά τους που συνεχώς μειώνεται

Η βουή των "τρακτέρ της οργής" θα ξαναντηχήσει, στις 5 Σεπτέμβρη, στους δρόμους της Θεσσαλίας. Με αποφάσεις των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας,πραγματοποιούνται παναγροτικά συλλαλητήρια με αποκλεισμούς βασικών οδικών αρτηριών.Για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της πάλης δημιουργούνται Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα και πραγματοποιούνται περιοδείες στα χωριά της περιοχής, όπου καλούνται οι αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις νομαρχιακές κινητοποιήσεις.

Κι αυτή τη φορά - όπως στο μεγαλειώδη αγροτικό ξεσηκωμό του Μάρτη του '95 και στις μετέπειτα κινητοποιήσεις - οι Θεσσαλοί αγρότες στρέφονται κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ανεπηρέαστοι από το αποπροσανατολιστικό εκλογικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση, οι ξωμάχοι της θεσσαλικής γης δίνουν τη μάχη για να προστατέψουν το εισόδημά τους που συνεχώς μειώνεται και για να εξασφαλίσουν το δικαίωμά τους να μείνουν και να καλλιεργούν τη γη τους.

Η φετινή χρονιά είναι από τις χειρότερες για την αγροτιά της Θεσσαλίας. Η σφοδρή χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες στα Τρίκαλα και τη Λάρισα. Οι πληγέντες ζητούν άμεση κι αντικειμενική εκτίμηση των ζημιών και άμεση καταβολή αποζημίωσης, ώστε να μπορέσουν να κρατηθούν στο επάγγελμα.

Μαζί με τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησε η θεομηνία, συνεχίζονται και οι καταστροφές που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι βαμβακοπαραγωγοί που, λόγω εφαρμογής του νέου κανονισμού της ΕΕ, πούλησαν το περσινό βαμβάκι μέχρι και 50 δραχμές φθηνότερα από την προηγούμενη χρονιά, θα πουλήσουν τη φετινή σοδειά ακόμα φθηνότερα - από 200 μέχρι 230 δραχμές το κιλό - με αποτέλεσμα το εισόδημά τους να υποστεί και νέο καίριο πλήγμα.

Σ' εξευτελιστικές τιμές πούλησαν το προϊόν τους οι σιτοπαραγωγοί,ενώ τεράστιες ποσότητες καρπουζιών έμειναν απούλητες και σάπισαν στα χωράφια.Οι παραγωγοί καλαμποκιού δε γνωρίζουν πόσο θα πουλήσουν κι αν βγάλουν τα έξοδα. Οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας εκλιπαρούν τους βιομήχανους ν' αγοράσουν το προϊόν τους, δεχόμενοι εκβιασμούς και πρόσθετες παράνομες μειώσεις της τιμής.

Προβλήματα αναμένεται ν' αντιμετωπίσουν και οι τευτλοπαραγωγοί,καθώς το εργοστάσιο ζάχαρης στη Λάρισα έχει δυσκολίες στην απορρόφηση ολόκληρης της παραγωγής. Οι καπνοπαραγωγοί βρίσκονται σε τροχιά ξεκληρίσματος εδώ και χρόνια.

Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού το αιγοπρόβειο γάλα πουλιέται μέχρι και 100 δραχμές το κιλό φθηνότερα και για το αγελαδινό υποχρεώνονται να πληρώσουν τσουχτερό πρόστιμο στην ΕΕ, λόγω υπέρβασης της ποσόστωσης.

Κι ενώ όλες σχεδόν οι καλλιέργειες κατάντησαν προβληματικές και ασύμφορες, η κυβέρνηση "αγρόν ηγόραζε" κι εξακολουθεί να εφαρμόζει πιστά και δουλικά την καταστροφική πολιτική της ΕΕ. Αυτήν ακριβώς την πολιτική θέλουν ν' ανατρέψουν οι αγρότες της Θεσσαλίας με τις νέες κινητοποιήσεις που ξεκινούν στις 5 Σεπτέμβρη. Ενωμένοι κι αποφασισμένοι και προσμένοντας τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των εργαζομένων και των επαγγελματοβιοτεχνών που πλήττονται από την ίδια πολιτική, θα δώσουν τη μάχη μέχρι τη δικαίωσή τους.

Ο αποπροσανατολισμός μέσω των εκλογών που επιχειρεί η κυβέρνηση δε θα τους σταματήσει. Διότι γνωρίζουν ότι κι αυτές οι εκλογές δεν πρόκειται να λύσουν κανένα από τα προβλήματά τους. Αντίθετα, με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, επιχειρείται ν' αναβαθμιστεί στη νέα λαϊκή εντολή η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, ώστε να ληφθούν νέα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας σε βάρος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ