ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πάρτε θέση για τα προβλήματα των ΕΒΕ

Κατάλογο με τα οξύτατα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι και τα οποία απαιτούν άμεσα υπεύθυνες λύσεις, έδωσε χτες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ

Τα μεγάλα προβλήματα, που έχει προκαλέσει η αντιλαϊκή οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών στους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους, με συνέπεια να μαραζώσει η αγορά, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης που είχαν χτες ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ με τους προέδρους της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Δ. Κορφιάτη και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Δ. Καψάλη και άλλα μέλη των προεδρείων των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ.

Σε δηλώσεις που έγιναν πριν τη συνάντηση, οι πρόεδροι των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων των ΕΒΕ, σημείωσαν πως η κατάσταση στην αγορά είναι "χάλια" και ότι "έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο". Ενδεικτικά επικαλέστηκαν τα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν την πτώση του τζίρου, τις χιλιάδες επιχειρήσεις που κλείνουν, τον εκτοπισμό των ελληνικών προϊόντων από τα εισαγόμενα κλπ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Κορφιάτης, έδωσε μάλιστα στον πρόεδρο της ΝΔ και αναλυτικό υπόμνημα με τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, επισημαίνοντάς του πως: "Τα προβλήματα αυτά σας τα έχουμε εκθέσει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι γνωστά. Εγώ θα ήθελα να επαναλάβω ότι τα προβλήματα αυτά λύνονται με υπεύθυνες πολιτικές. Δε λύνονται με πρόωρες εκλογές "φαστ - φουντ". Τα προβλήματα αυτά τα γνώριζε και τα γνωρίζει και η κυβέρνηση. Οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και έμποροι θα την κρίνουν όχι με αυτές τις προεκλογικές εξαγγελίες που κάνει τώρα με το ρεύμα κλπ., αλλά με βάση το πώς αντιμετώπισε τα 3 τελευταία χρόνια τα προβλήματά μας".

Ο Μ. Εβερτ δήλωσε πως "η ΝΔ έχει δεσμευτεί να καταργήσει τα άδικα κριτήρια φορολόγησης" και στη θέση τους να καθιερώσει "κριτήρια που έχουν σχέση με τη δαπάνη διαβίωσης, ενώ έκανε και... αυτοκριτική για λογαριασμό της ΝΔ, που σαν κυβέρνηση επέβαλε τον φορομπηχτικό συντελεστή φορολογίας 35% στα κέρδη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Υπόμνημα της ΓΣΕΒΕΕ

Στο υπόμνημα, που παρέδωσε στον πρόεδρο της ΝΔ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, προβάλλεται η επιτακτική ανάγκη να δοθούν άμεσες και υπεύθυνες πολιτικές λύσεις στα εξής προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων:

  • Διατύπωση ενός εθνικού προγράμματος ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των ΜΜΕ, που θα λαβαίνει υπόψη του τις συνθήκες διεθνοποίησης και ανταγωνισμού και θα αναπτύσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, προστατεύοντάς τους από τον άνισο ανταγωνισμό.
  • Κατάργηση των "αντικειμενικών κριτηρίων" και του 35% - εφαρμογή των αρχών της φορολογικής δικαιοσύνης.
  • Διατύπωση νέου χρηματοδοτικού πλαισίου στήριξης των ΜΜΕ, με εγγύηση του δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου.
  • Υπαγωγή των επενδύσεων των ΜΜΕ από 10 έως 60 εκατ. δρχ. στα αναπτυξιακά κίνητρα με ειδικές διαδικασίες έγκρισης, καθώς και ενίσχυση της συνένωσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων - συνεταιρισμών και κοινοπραξιών με παράλληλη άρση των αντικινήτρων.
  • Αμεση αναστολή των διατάξεων λήξης μίσθωσης του νόμου για την επαγγελματική στέγη μέχρι το 2000 και διάλογος από μηδενική βάση.
  • Δραστικός περιορισμός της εγκατάστασης και λειτουργίας των πολυκαταστημάτων, τα οποία δρουν καταστροφικά για τις τοπικές οικονομίες, και χτύπημα των εναρμονισμένων πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού με διεύρυνση του αντιμονοπωλιακού ελέγχου.
  • Καθιέρωση ανθρώπινου ωραρίου λειτουργίας της αγοράς, που θα εξυπηρετεί τους καταναλωτές και θα προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό, χωρίς να επιβαρύνει το εμπόριο και τον καταναλωτή με περιττό και εξοντωτικό χρόνο λειτουργίας.
  • Αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για τις ΜΜΕ πραγματικά γι' αυτές και όχι κατασπατάλησή τους σε άλλες δραστηριότητες και τομείς.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του συνδικαλιστικού κινήματος, των επιμελητηρίων, του ΕΟΜΜΕΧ κλπ. στη χάραξη της πολιτικής για τις ΜΜΕ.
  • Καθιέρωση πόρου για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η προσφυγή στις πρόωρες κάλπες - σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ - εξυπηρετεί σχέδια της κυβέρνησης για την εφαρμογή νέας μακροχρόνιας σκληρής πολιτικής λιτότητας, χωρίς καμιά παραχώρηση, όπως αφήνουν να εννοηθεί τα οικονομικά τους επιτελεία. Και το υπόμνημα καταλήγει πως "για τη συνομοσπονδία δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά περίοδος αναστολής των αγώνων για λύση των προβλημάτων των ΕΒΕ, αφού η επίλυσή τους δεν μπορεί πια να αναμένει ούτε στιγμή".

μικραΜΕΓΑΛΑ

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: Αιτήσεις πληρωμών συνολικού ύψους 358 δισ. δρχ. υπέβαλε μέχρι τώρα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Χρ. Πάχτας. Το ποσό αυτό αφορά τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στην υλοποίηση των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται και από την ΕΕ. Για το 1996 η χώρα μας έχει στόχο να εισπράξει από το ΕΤΠΑ περίπου 590 δισ. δρχ. Το ποσό των 358 δισ. δρχ. που αναμένεται να εισπραχθεί από την ΕΕ αποτελεί το 61% του συνολικού στόχου εισπράξεων από το ΕΤΠΑ για το 1996.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Κλειστό θα παραμείνει την ερχόμενη Δευτέρα 26 Αυγούστου,μετά τις 10 το πρωί, το κεντρικό κατάστημα της Κτηματικής Τράπεζας στην οδό Πανεπιστημίου 40. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κτηματικής, οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετούνται από το κατάστημα της οδού Ακαδημίας 65. Ο λόγος είναι η διεξαγωγή έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, στην οποία ο απελθώνδιοικητής Τ. Τζαβέλας αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του.

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ: Τρία νέα προγράμματα ολοκληρωμένης προστασίας με χαμηλά ασφάλιστρα βάζει στην αγορά η ασφαλιστική εταιρία "Αστήρ". Συγκεκριμένα, από το Σεπτέμβρη ξεκινά το πρόγραμμα MAGNA ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, το οποίο, εκτός από την αστική ευθύνη, θα περιλαμβάνει προαιρετικά και τις καλύψεις πυρός, κλοπής, μερικής κλοπής, τρομοκρατικών ενεργειών, ζημιές από σεισμούς - πλημμύρες, θραύση κρυστάλλων, ίδιες ζημιές, κάλυψη προσωπικού ατυχήματος του οδηγού κτλ. Από 1η Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει και ο κλάδος νομικής προστασίας, ενώ όσον αφορά τον κλάδο οδικής βοήθειας, η "Αστήρ" θα προσφέρει το πρόγραμμα μόλις ξεκαθαρίσει το νομικό καθεστώς του συγκεκριμένου κλάδου.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας "Ιατρικό Αθηνών - Κλινική Παλαιού Φαλήρου ΑΕ", προκειμένου να εισαχθεί στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου, ενέκρινε το ΔΣ του ΧΑΑ στην καθιερωμένη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η εταιρία θα εκδώσει 317.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, σε τιμή διάθεσης που θα καθοριστεί πριν από την έναρξη της δημόσιας εγγραφής. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, η εταιρία θα διαθέσει τα αντληθέντα κεφάλαια σε πάγιο εξοπλισμό.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα δεν πείθουν
  • Η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει τον επιχειρούμενο εμπαιγμό των ΕΒΕ από την κυβέρνηση, που για ψηφοθηρικούς λόγους ανακοίνωσε προχτές τη μείωση κατά 7% των τιμολογίων της ΔΕΗ
  • Ανακοίνωση - καταγγελία και από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά

Για εμπαιγμό σε βάρος των επαγγελματιών - βιοτεχνών και εμπόρων καταγγέλλει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) την κυβέρνηση, με αφορμή τις προχτεσινές εξαγγελίες της υπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,για μείωση κατά 7% του τιμολογίου της ΔΕΗ που πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι η μείωση αυτή, η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει μόνο για ένα τετράμηνο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά πενιχρό προεκλογικό πυροτέχνημα, το οποίο σε καμία περίπτωση δε μεταβάλλει την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει τις ΜΜΕ οι ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές. Στο ίδιο μήκος κύματος, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, κινούνται και οι δηλώσεις περί έναρξης της υλοποίησης των μέτρων στήριξης για τις ΜΜΕ, ύψους 101 δισ. δρχ. από το Β ΚΠΣ, μετά από δύο χρόνια κωλυσιεργία και με πολλές αμφιβολίες για το εάν τελικά αυτά τα κονδύλια θα πάνε πράγματι στις ΜΜΕ.

"Η κυβέρνηση, υπογραμμίζεται, γνωρίζει τα τεράστια προβλήματα που πλήττουν τις ΜΜΕ, όπως είναι τα "αντικειμενικά" κριτήρια, η επαγγελματική στέγη, ο αφανισμός που δέχονται από τα πολυκαταστήματα, το στέρεμα της χρηματοδότησης, αλλά σιωπά ένοχα, υπολογίζοντας να περάσει τις εκλογές στα ζητήματα αυτά "χωρίς να βραχεί" και χωρίς καμία δέσμευση".

Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να παρασυρθεί από τέτοια πυροτεχνήματα και είναι αποφασισμένη να φέρει άμεσα όλα τα βασικά προβλήματα των ΜΜΕ στο κέντρο του πολιτικού αγώνα και της εκλογικής μάχης που διεξάγουν τα κόμματα.

  • Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ολοκληρωμένη πολιτική και όχι αποσπασματικά μέτρα, τονίζει με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, συμπληρώνοντας ότι η πεποίθηση του επαγγελματικού κόσμου ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε θέση του εχθρικά δεν πρόκειται να αλλάξει με ελεημοσύνες. Ο κόσμος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, υπογραμμίζεται, δε θα εξαπατηθεί για μια ακόμη φορά, γιατί γνωρίζει ότι οι προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης είναι να πάρει ακόμα σκληρότερα μέτρα σε βάρος του.
  • Χτες ανακοινώθηκε και από τη ΔΕΗ η μείωση από την 1η Σεπτέμβρη του τιμολογίου για τις ΜΜΕ, σχολεία και κοινόχρηστα πολυκατοικιών. Το τιμολόγιο αυτής της κατηγορίας (Γ21) αφορά 1.035.000 καταναλωτές συνολικά και μετά τη μείωση η τιμή της κιλοβατώρας θα είναι 30,95 δρχ. από 33,28, ενώ του πάγιου 1.351 από 1.453 δρχ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ