ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εκλογές - εφαλτήριο της αντιλαϊκής πολιτικής
  • Με ωμό και απροσχημάτιστο τρόπο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι την επομένη των εκλογών θα προχωρήσει "με άλματα" στη λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων
  • Επιβεβαίωσε ότι θέλει τη "λαϊκή εντολή" για να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του

Πρόωρες εκλογές στις 22 Σεπτέμβρη, προκειμένου να προχωρήσει με "άλματα", όπως ο ίδιος ομολόγησε, στην εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ανοίγοντας έτσι και επίσημα την προεκλογική περίοδο τριάντα περίπου ημερών.

Οπως φάνηκε καθαρά από τους λόγους που επικαλέστηκε ο Κ. Σημίτης για να δικαιολογήσει τις πρόωρες εκλογές, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τις εκλογές και τη "λαϊκή εντολή" ως εφαλτήριο και άλλοθι για την "αποφασιστική" εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία χαρακτηρίζεται από τη λήψη άγριων νεοφιλελεύθερων και σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και την ταχύτατη υποταγή της χώρας στις επιδιώξεις και τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Με απροσχημάτιστο και κυνικό τρόπο ο Κ. Σημίτης, ανταποκρινόμενος στην αξίωση των εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, ξεκαθάρισε ότι την επομένη των εκλογών θα ξεκινήσει αδίστακτα την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.Βέβαια, απέφυγε να τα κατονομάσει και προτίμησε να δώσει το γενικό πλαίσιο και την πορεία πλεύσης, η οποία όμως δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Ο πρωθυπουργός δε δίστασε να αποκαλύψει τον πραγματικό λόγο που προσφεύγει στις πρόωρες εκλογές, λέγοντας: "Μόνο μια κυβέρνηση που θα έχει την έγκριση της λαϊκής ετυμηγορίας θα είναι εις θέσιν να λάβει το σύνολο των μέτρων και των πρωτοβουλιών που είναι αναγκαία".

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Σημίτης αναγόρευσε ως πρώτο λόγο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την "ισότιμη και δυναμική συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Δε δίστασε μάλιστα να γίνει περισσότερο σαφής, λέγοντας ότι "η χώρα μας πρέπει εγκαίρως και αποφασιστικά να λάβει όλα τα μέτρα και όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να μην αποκοπεί από τις εξελίξεις και να μην περιθωριοποιηθεί στη διαδικασία οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ". Με ελάχιστα συγκαλυμμένο τρόπο, ο πρωθυπουργός προδιέγραψε την πολιτική που θα εφαρμόσει και τα μέτρα που θα πάρει στο όνομα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Ο Κ. Σημίτης τόνισε επιπλέον ότι προκειμένου να επιτευχθεί "ο ριζικός εκσυγχρονισμός της οικονομίας" χρειάζεται "να λάβουμε ταχύτατα όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που θα θέσουν τη χώρα στην τροχιά της αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης, χρειάζεται να αναμορφωθεί το κοινωνικό κράτος, ώστε να καταστεί δικαιότερο". Είναι προφανές ότι πίσω από τις κομψές αυτές φράσεις κρύβεται το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που έχει έτοιμο η κυβέρνηση για την επομένη των εκλογών. Το κακό για τον Κ. Σημίτη είναι ότι στους εφτά μήνες που κυβερνά έχει δώσει πλήθος αποδείξεων σχετικά με το τι εννοεί για το "δικαιότερο κοινωνικό κράτος": Βοηθήματα στους συνταξιούχους, διάλυση της παιδείας και της υγείας κ.ο.κ.

Η πολιτική βούληση του Κ. Σημίτη για αποφασιστικότητα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής φάνηκε και σε άλλο σημείο της δήλωσής του: "Το εθνικό συμφέρον, είπε, εννοώντας προφανώς το συμφέρον της οικονομικής ολιγαρχίας, απαιτεί πολιτικές με βάθος χρόνου. Τα μικρά βήματα δεν αρκούν, χρειάζονται άλματα".

Ολοκληρώνοντας τους λόγους για τις πρόωρες εκλογές, ο Κ. Σημίτης ανέφερε το γνωστό όραμα της άρχουσας τάξης για "κατοχύρωση των ελληνικών συμφερόντων στα Βαλκάνια" και την ενδυνάμωση του εσωτερικού μετώπου για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής και "την προάσπιση των εθνικών δικαίων και δικαιωμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο".

Απέφυγε να προσδιορίσει κάποιον από τους παραπάνω λόγους ως κεντρικό που δικαιολογεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και δήλωσε ότι "το σύνολο αυτών των λόγων, που αποτελούν το μέγιστο εθνικό θέμα, καθιστά επιτακτική την αποφυγή μιας μακρόσυρτης προεκλογικής περιόδου". Η μακρά προεκλογική περίοδος θα ήταν καταστροφική για τα ουσιώδη συμφέροντα της χώρας και του λαού μας, συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας, έτσι, ότι θέλει να αποφύγει δεσμεύσεις απέναντι στο λαό και ουσιαστική αντιπαράθεση για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του.

Το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε τους λόγους που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και έτσι σήμερα το πρωί ο Κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εισηγηθεί την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αν επανεκλεγεί το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τη λιτότητα!

Δηλώσεις - πρόκληση για τους ψηφοφόρους, που πληρώνουν χωρίς αντίκρισμα τις θυσίες της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Κ. Σημίτη

Αν μας ψηφίσετε και μας ξαναβγάλετε κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να συνεχίσει με ευλαβική συνέπεια την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας μέχρι το 2000, γιατί αυτό επιτάσσει το πρόγραμμα "σύγκλισης". Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην ελληνικό λαό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,με δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπαντωνίου, που είναι και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε ολιγόωρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,και

σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν το ΠΑΣΟΚ σύρεται σε πρόωρες εκλογές λόγω αποτυχίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, υποστήριξε: "Το δυνατό χαρτί του ΠΑΣΟΚ είναι η οικονομία, διότι κανένα κόμμα δεν οδηγήθηκε σε εκλογές με τέτοιους θετικούς δείκτες". Προφανώς, ο υπουργός κλείνει σκόπιμα τα μάτια του μπροστά στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, που εκφράζεται με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία δείχνουν δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και άλλων πλατιών λαϊκών στρωμάτων από την πολύχρονη μείωση των μισθών και συντάξεων, την αυξανόμενη ανεργία, το μαράζωμα της αγοράς από την πτώση του τζίρου και τα "λουκέτα" σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, την εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων του ισοζυγίου κλπ. Ο Γ. Παπαντωνίου κρίνει θετική την πορεία της οικονομίας, με βάση την προκλητική αύξηση των κερδών και των υπερκερδών της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Σε άλλη ερώτηση, αν μετά τις εκλογές θα υπάρξει ακόμα πιο σκληρή λιτότητα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ επανεκλεγεί στην κυβέρνηση, θα συνεχίσει την ίδια και χειρότερη αντιλαϊκή πολιτική. "Η κυβέρνηση - είπε χαρακτηριστικά - θα ακολουθήσει σταθερή και συνετή πολιτική με πιστή εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης" και παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, λέγοντας αόριστα ότι "στόχος είναι η παροχή καλύτερων κοινωνικών υπηρεσιών με ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών και η μισθολογική τους βελτίωση στο μέλλον". Ολιγόωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χτες και ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,ο οποίος - βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου - έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών - που είχε εισηγηθεί την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές γιατί η κακή πορεία των κρατικών ελλειμμάτων προϋπέθετε έκτακτα αντιλαϊκά μέτρα για το 1996 και σκλήρυνση της λιτότητας με τον προϋπολογισμό του 1997 - υποστήριξε πως τα δημοσιονομικά μεγέθη κινούνται εντός των στόχων (!). Δήλωσε ακόμη ότι το υπουργείο "θα συνεχίσει τη σκληρή δουλιά και στην προεκλογική περίοδο, στην κατεύθυνση της περιστολής των δημοσίων δαπανών και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής".

Οι δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, για τη δήθεν καλή πορεία της οικονομίας, έδωσαν αφορμή για προεκλογικού τύπου σχόλια από τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη. Με ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει ότι "με τις αντιλήψεις του κ. Παπαντωνίου περί των οικονομικών προβλημάτων της χώρας δεν είναι απορίας άξιο πως η οικονομία έχει φτάσει στο σημερινό κατάντημα". Επίσης, η Πολιτική Ανοιξη σημειώνει πως οι δηλώσεις Παπαντωνίου για την οικονομία σημαίνουν είτε ότι ο υπουργός "δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα είτε ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εμφανής η αμηχανία και η ηττοπάθεια

Αμήχανη και εμφανώς ηττοπαθής ήταν η αντίδραση του Μ. Εβερτ, αμέσως μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των πρόωρων εκλογών. Ο αρχηγός της ΝΔ σε σχετικές δηλώσεις του χαρακτήρισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ως "απαράδεκτη φυγή" και έφτασε στο σημείο να πει ότι οι πρόωρες εκλογές είναι επικίνδυνες για τον τόπο. Μόνο στο τέλος της δήλωσής του, ο Μ. Εβερτ κάτι ψέλλισε για "νίκη" της ΝΔ, αλλά με τον τρόπο που το είπε φάνηκε ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο ούτε ο ίδιος το πίστευε. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη Ρηγίλλης είναι και το γεγονός ότι η προγραμματισμένη για χτες το πρωί συνεδρίαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής αναβλήθηκε λόγω του ότι "δεν είχαν επίσημα προκηρυχτεί οι εκλογές"!

Κατά τα άλλα, ο Μ. Εβερτ στη δήλωσή του κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν εξήγησε ουσιαστικά γιατί προχωράει σε πρόωρες εκλογές και είπε ότι έλεγε ψέματα τόσο καιρό που ισχυριζόταν ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Ανέφερε ότι ο πραγματικός λόγος της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι τα οικονομικά αδιέξοδα της κυβέρνησης και είπε ότι στην πραγματικότητα η κυβέρνηση με τη συντομότατη προεκλογική περίοδο δε θέλει να ενημερωθεί ο λαός ούτε να "προετοιμαστούν τα μικρά κόμματα για τις εκλογές".

Χωρίς να μπορεί να αντιπαραθέσει κάτι που να αντιπαρέρχεται επί της ουσίας την κυβερνητική πολιτική, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι τα συμφέροντα που καλύπτουν τον Κ. Σημίτη θα επιχειρήσουν να κάνουν το "μαύρο - άσπρο" και ζήτησε "πολιτισμένες" εκλογές που θα περιέχουν και τρεις αναμετρήσεις Εβερτ - Σημίτη στην τηλεόραση.

Πάντως, ενδεικτικό των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η ΝΔ είναι και το γεγονός ότι στο κόμμα συζητούν το εάν η Ν. Μπακογιάννη θα πολιτευτεί στην Ευρυτανία ή την Α Αθήνας, πράξη που ευθέως παραπέμπει στις μετεκλογικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν μία ενδεχόμενη ήττα της ΝΔ στις εκλογές.

Προεκλογικές εξαγγελίες για τις συγκοινωνίες

Επρεπε να προκηρυχτούν οι εκλογές για να εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι προωθεί την ανανέωση του στόλου των τριών συγκοινωνιακών φορέων (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ) και ότι για το λόγο αυτό θα διαθέσει από τον κρατικό προϋπολογισμό 80 δισ. δρχ. μέχρι το 2000.

Την προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελία για την ανανέωση του στόλου στις αστικές συγκοινωνίες, έκαναν χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου και ο υφυπουργός Μεταφορών Γ. Δασκαλάκης,με την υπόσχεση, μάλιστα, ότι θα δημιουργήσουν "το σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα αστικών συγκοινωνιών της επόμενης δεκαετίας"!

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του "εκσυγχρονιστή" υπουργού και του "προεδρικού" υφυπουργού, στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, προβλέπεται η προμήθεια μέσα στην επόμενη τετραετία: 750 λεωφορείων, 114 τρόλεϊ και 80 βαγονιών για τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, προϋπολογισμού 80 δισ. δρχ. Για το πρόγραμμα αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας αναλαμβάνει την υποχρέωση να εγγράφει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χρηματοδοτήσεις μέχρι 20 δισ. δρχ. κάθε χρόνο, σύμφωνα με το πρόγραμμα προμηθειών και πληρωμών κάθε συγκοινωνιακού φορέα.

Περίσσευαν χθες τα χαμόγελα. Θα συνεχίσουν όμως να χαμογελούν και μετά

Περίσσευαν χτες τα χαμόγελα. Θα συνεχίσουν όμως να χαμογελούν και μετά τη λαϊκή ετυμηγορία;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ