Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Αν επανεκλεγεί το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τη λιτότητα!

Δηλώσεις - πρόκληση για τους ψηφοφόρους, που πληρώνουν χωρίς αντίκρισμα τις θυσίες της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, του υπουργού Εθνικής Οικονομίας μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον Κ. Σημίτη

Αν μας ψηφίσετε και μας ξαναβγάλετε κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται να συνεχίσει με ευλαβική συνέπεια την αντιλαϊκή οικονομική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας μέχρι το 2000, γιατί αυτό επιτάσσει το πρόγραμμα "σύγκλισης". Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε στην ελληνικό λαό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,με δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπαντωνίου, που είναι και ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εξερχόμενος από το μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε ολιγόωρη συνεργασία με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη,και

σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν το ΠΑΣΟΚ σύρεται σε πρόωρες εκλογές λόγω αποτυχίας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, υποστήριξε: "Το δυνατό χαρτί του ΠΑΣΟΚ είναι η οικονομία, διότι κανένα κόμμα δεν οδηγήθηκε σε εκλογές με τέτοιους θετικούς δείκτες". Προφανώς, ο υπουργός κλείνει σκόπιμα τα μάτια του μπροστά στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, που εκφράζεται με τα επίσημα στοιχεία, τα οποία δείχνουν δραματική επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και άλλων πλατιών λαϊκών στρωμάτων από την πολύχρονη μείωση των μισθών και συντάξεων, την αυξανόμενη ανεργία, το μαράζωμα της αγοράς από την πτώση του τζίρου και τα "λουκέτα" σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, την εκρηκτική αύξηση του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων του ισοζυγίου κλπ. Ο Γ. Παπαντωνίου κρίνει θετική την πορεία της οικονομίας, με βάση την προκλητική αύξηση των κερδών και των υπερκερδών της μεγάλης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Σε άλλη ερώτηση, αν μετά τις εκλογές θα υπάρξει ακόμα πιο σκληρή λιτότητα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ επανεκλεγεί στην κυβέρνηση, θα συνεχίσει την ίδια και χειρότερη αντιλαϊκή πολιτική. "Η κυβέρνηση - είπε χαρακτηριστικά - θα ακολουθήσει σταθερή και συνετή πολιτική με πιστή εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης" και παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, λέγοντας αόριστα ότι "στόχος είναι η παροχή καλύτερων κοινωνικών υπηρεσιών με ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών και η μισθολογική τους βελτίωση στο μέλλον". Ολιγόωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χτες και ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,ο οποίος - βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου - έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών - που είχε εισηγηθεί την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές γιατί η κακή πορεία των κρατικών ελλειμμάτων προϋπέθετε έκτακτα αντιλαϊκά μέτρα για το 1996 και σκλήρυνση της λιτότητας με τον προϋπολογισμό του 1997 - υποστήριξε πως τα δημοσιονομικά μεγέθη κινούνται εντός των στόχων (!). Δήλωσε ακόμη ότι το υπουργείο "θα συνεχίσει τη σκληρή δουλιά και στην προεκλογική περίοδο, στην κατεύθυνση της περιστολής των δημοσίων δαπανών και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής".

Οι δηλώσεις του Γ. Παπαντωνίου, για τη δήθεν καλή πορεία της οικονομίας, έδωσαν αφορμή για προεκλογικού τύπου σχόλια από τη ΝΔ και την Πολιτική Ανοιξη. Με ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει ότι "με τις αντιλήψεις του κ. Παπαντωνίου περί των οικονομικών προβλημάτων της χώρας δεν είναι απορίας άξιο πως η οικονομία έχει φτάσει στο σημερινό κατάντημα". Επίσης, η Πολιτική Ανοιξη σημειώνει πως οι δηλώσεις Παπαντωνίου για την οικονομία σημαίνουν είτε ότι ο υπουργός "δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα είτε ότι κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ