Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με το κεφάλι ψηλά

Μπαίνουμε στην εκλογική μάχη με καθαρή συνείδηση, γιατί εμείς θεωρούμε πρωταγωνιστή τον ελληνικό λαό και το κίνημά του

"Το ΚΚΕ μπαίνει στην εκλογική μάχη με αισιοδοξία, με καθαρή συνείδηση και ψηλά το κεφάλι. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια καταψηφίσαμε με συνέπεια στη Βουλή όλα τα αντιλαϊκά και αντεργατικά νομοσχέδια. Γιατί αποκαλύψαμε την υποτέλεια, γιατί δε συμβιβαστήκαμε, γιατί δεν περιοριστήκαμε να μιλάμε για τα προβλήματα του ελληνικού λαού, αλλά δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της αντίστασης και της πάλης του λαού ". Αυτά τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δήλωσή της αμέσως μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Και συνέχισε:

"Μπαίνουμε στην εκλογική μάχη επίσης με καθαρή συνείδηση γιατί εμείς θεωρούμε πρωταγωνιστή τον ελληνικό λαό και το κίνημά του.

Ο κ. Σημίτης επικαλέστηκε λόγους εθνικούς, σοβαρότατους λόγους για να κάνει εκλογές. Θέλει δήθεν αναβάθμιση της λαϊκής παρέμβασης και της λαϊκής ψήφου. Στην πραγματικότητα τις εκλογές τις υπαγόρευσαν οι Αμερικανοί και βιομήχανοι στην Ελλάδα, αλλά και οι βασικοί κύκλοι της ΕΕ. Είναι αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν το λαό με την ψήφο του σε συνένοχο σε μια πολιτική που γεννά τη λιτότητα, τη φτώχεια, τον αφελληνισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας. Θέλουν τον λαό συνένοχο στο κλείσιμο του Κυπριακού, στο ξεπούλημα κυριολεκτικά της εθνικής ανεξαρτησίας και των συμφερόντων της χώρας.

Εάν ο κ. Σημίτης, το ΠΑΣΟΚ γενικότερα, ενδιαφέρονταν να έχουν τη λαϊκή κρίση και την εντολή θα έπρεπε έγκαιρα να δεχθούν την πρόταση του ΚΚΕ που ζητούσε δημοψήφισμα πριν υπογραφεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα να είχαν δεχθεί προτάσεις μαζικών οργανώσεων που ζητούσαν με δημοψήφισμα να τοποθετηθεί ο λαός για την εκχώρηση σε ιδιώτες βασικών επιχειρήσεων της χώρας μας όπως είναι ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Γι' αυτό λέμε ότι έχουν ξεπουλήσει τα συμφέροντα της χώρας και του λαού και εκ των υστέρων ζητάνε συνενόχους.

Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή τη φορά σύντροφος σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων δε θα είναι η ρουσφετολογία, η αυταπάτη και οι ελπίδες σε μάταιες υποσχέσεις που δίνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, αλλά σύντροφος στην ψήφο θα είναι η πολιτική ωριμότητα και κρίση, η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί στον τόπο μας πάνω από είκοσι χρόνια.

Η ομιλία του κ. Σημίτη με έφερε αρκετά χρόνια πίσω, το 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ έλεγε στο λαό "ψηφίστε με να βγω κυβέρνηση, να έρθω στη Βουλή και να επανεξετάσουμε τη συμφωνία Ρότζερς και να θέσω σε δημοψήφισμα τη σύνδεση και ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ". Ξέρουμε παρά πολύ καλά τι έκανε τη λαϊκή ψήφο το ΠΑΣΟΚ τότε. Μια από τα ίδια και χειρότερα σήμερα".

Υπουλα σενάρια σε βάρος του λαού

"Το τελευταίο που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι, ότι πίσω από αυτή την εκλογική μάχη εξυφαίνονται ύπουλα σενάρια σε βάρος του λαού. Το ένα σενάριο προβλέπει επαναβεβαίωση του δικομματισμού. Το άλλο σενάριο που "ψήνεται", προβλέπει κυβερνήσεις συνεργασίας ανάμεσα σε κόμματα που φαινομενικά είναι αυτόνομα μεταξύ τους, αλλά πολύ συγγενικά σε βασικές επιλογές.

Εμείς θα ζητήσουμε με το κεφάλι ψηλά την ψήφο του ελληνικού λαού. Μια ψήφο προς το ΚΚΕ που θα έχει πολλαπλή επενέργεια και πολλαπλά αποτελέσματα στην πορεία. Θα είναι ψήφος καταδίκης και του δικομματισμού, αλλά και των αντιλαϊκών σεναρίων με τη μορφή κεντροδεξιάς ή κεντροαριστεράς συνεργασίας.

Ενισχυμένο αποφασιστικά το ΚΚΕ, θα μπορέσει να ωθήσει σε θετικές διεργασίες και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο και κυρίως να βοηθήσει στον απεγκλωβισμό τίμιων λαϊκών δυνάμεων που βρίσκονται στα άλλα κόμματα, δυνάμεων που θέλουν ένα φως για να εκδηλώσουν τη διάθεση αντίστασης, πάλης με προοπτική βαθιές αλλαγές στον τόπο μας.

Εμείς δεν τις φοβόμαστε τις εκλογές. Και ο λαός δεν πρέπει να βλέπει με τρόμο τις εκλογές ή με απάθεια. Μπορεί να αξιοποιήσει αυτές τις εκλογές ανάλογα με την κρίση του και τη θέλησή του. Και πραγματικά από αυτές τις εκλογές να βγει κάποιο φως, κάποια προοπτική. Και το επίκεντρο αν θέλετε αυτής της προοπτικής, είναι η πολιτική πρόταση και κυρίως η πολιτική πρακτική και η συνέπεια του ΚΚΕ ".

Τα "καλά αποτελέσματα"

Σε ερώτηση για τα "καλά αποτελέσματα" που επικαλείται η κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας και ότι οι πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να αλλάξουν τίποτα σ' αυτή την πολιτική, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε:

"Αυτή είναι μια ομολογία, ότι θέλουν την ψήφο για να συνεχίσουν την ίδια πολιτική. Εάν η κυβέρνηση ήθελε να αλλάξει την πολιτική της και να την κάνει φιλολαϊκή και φιλεργατική και περήφανη πραγματικά απέναντι στις πιέσεις των Αμερικανών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δε χρειαζόταν εκλογές. Θα άλλαζε την πολιτική της και θα τη στήριζε ολόκληρος ο ελληνικός λαός. Ακριβώς θέλει την ψήφο, για να κάνει συνενόχους. Για να πει αύριο στον ελληνικό λαό "εσύ μου έδωσες το πράσινο φως". Κανείς συνένοχος. Και να το πω πιο καθαρά. Οι αριστεροί, οι προοδευτικοί, οι λαϊκοί άνθρωποι δεν μπορούν να γίνουν συνένοχοι αυτής της πολιτικής. Με όλη την εμπειρία που υπάρχει σήμερα, δεν πρέπει να παγιδευτούν σε ανύπαρκτους φόβους.Ο πρώτος κίνδυνος υπάρχει σήμερα, μέσα στην Ελλάδα. Είναι η πολιτική της υποτέλειας, της λιτότητας και της συναίνεσης. Αυτός είναι που τροφοδοτεί και δίνει πράσινο φως και στις επιδιώξεις της τούρκικης ηγεσίας και στα σχέδια των Αμερικανών να μοιράσουν, να διχοτομήσουν το Αιγαίο και την Κύπρο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ