• Επιβεβαίωσε ότι θέλει τη "λαϊκή εντολή" για να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του
  • - Πρόωρες εκλογές στις 22 Σεπτέμβρη, προκειμένου να προχωρήσει με άλματα, όπως ο ίδιος ομολόγησε, στην εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ανοίγοντας έτσι... - 1996-08-23 00:00:00.0"/>
  • Επιβεβαίωσε ότι θέλει τη "λαϊκή εντολή" για να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του
  • - Πρόωρες εκλογές στις 22 Σεπτέμβρη, προκειμένου να προχωρήσει με άλματα, όπως ο ίδιος ομολόγησε, στην εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ανοίγοντας έτσι... - 1996-08-23 00:00:00.0" /> Εκλογές - εφαλτήριο της αντιλαϊκής πολιτικής | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
    Εκλογές - εφαλτήριο της αντιλαϊκής πολιτικής
    • Με ωμό και απροσχημάτιστο τρόπο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι την επομένη των εκλογών θα προχωρήσει "με άλματα" στη λήψη σκληρών αντιλαϊκών μέτρων
    • Επιβεβαίωσε ότι θέλει τη "λαϊκή εντολή" για να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική του

    Πρόωρες εκλογές στις 22 Σεπτέμβρη, προκειμένου να προχωρήσει με "άλματα", όπως ο ίδιος ομολόγησε, στην εφαρμογή μιας αντιλαϊκής πολιτικής, εξήγγειλε χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ανοίγοντας έτσι και επίσημα την προεκλογική περίοδο τριάντα περίπου ημερών.

    Οπως φάνηκε καθαρά από τους λόγους που επικαλέστηκε ο Κ. Σημίτης για να δικαιολογήσει τις πρόωρες εκλογές, βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιήσει τις εκλογές και τη "λαϊκή εντολή" ως εφαλτήριο και άλλοθι για την "αποφασιστική" εφαρμογή μιας πολιτικής, η οποία χαρακτηρίζεται από τη λήψη άγριων νεοφιλελεύθερων και σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και την ταχύτατη υποταγή της χώρας στις επιδιώξεις και τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ.

    Με απροσχημάτιστο και κυνικό τρόπο ο Κ. Σημίτης, ανταποκρινόμενος στην αξίωση των εκπροσώπων της οικονομικής ολιγαρχίας να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας, ξεκαθάρισε ότι την επομένη των εκλογών θα ξεκινήσει αδίστακτα την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων.Βέβαια, απέφυγε να τα κατονομάσει και προτίμησε να δώσει το γενικό πλαίσιο και την πορεία πλεύσης, η οποία όμως δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

    Ο πρωθυπουργός δε δίστασε να αποκαλύψει τον πραγματικό λόγο που προσφεύγει στις πρόωρες εκλογές, λέγοντας: "Μόνο μια κυβέρνηση που θα έχει την έγκριση της λαϊκής ετυμηγορίας θα είναι εις θέσιν να λάβει το σύνολο των μέτρων και των πρωτοβουλιών που είναι αναγκαία".

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Σημίτης αναγόρευσε ως πρώτο λόγο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την "ισότιμη και δυναμική συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Δε δίστασε μάλιστα να γίνει περισσότερο σαφής, λέγοντας ότι "η χώρα μας πρέπει εγκαίρως και αποφασιστικά να λάβει όλα τα μέτρα και όλες τις αναγκαίες αποφάσεις, ώστε να μην αποκοπεί από τις εξελίξεις και να μην περιθωριοποιηθεί στη διαδικασία οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ". Με ελάχιστα συγκαλυμμένο τρόπο, ο πρωθυπουργός προδιέγραψε την πολιτική που θα εφαρμόσει και τα μέτρα που θα πάρει στο όνομα της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

    Ο Κ. Σημίτης τόνισε επιπλέον ότι προκειμένου να επιτευχθεί "ο ριζικός εκσυγχρονισμός της οικονομίας" χρειάζεται "να λάβουμε ταχύτατα όλα τα μέτρα και τις αποφάσεις που θα θέσουν τη χώρα στην τροχιά της αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης, χρειάζεται να αναμορφωθεί το κοινωνικό κράτος, ώστε να καταστεί δικαιότερο". Είναι προφανές ότι πίσω από τις κομψές αυτές φράσεις κρύβεται το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που έχει έτοιμο η κυβέρνηση για την επομένη των εκλογών. Το κακό για τον Κ. Σημίτη είναι ότι στους εφτά μήνες που κυβερνά έχει δώσει πλήθος αποδείξεων σχετικά με το τι εννοεί για το "δικαιότερο κοινωνικό κράτος": Βοηθήματα στους συνταξιούχους, διάλυση της παιδείας και της υγείας κ.ο.κ.

    Η πολιτική βούληση του Κ. Σημίτη για αποφασιστικότητα στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής φάνηκε και σε άλλο σημείο της δήλωσής του: "Το εθνικό συμφέρον, είπε, εννοώντας προφανώς το συμφέρον της οικονομικής ολιγαρχίας, απαιτεί πολιτικές με βάθος χρόνου. Τα μικρά βήματα δεν αρκούν, χρειάζονται άλματα".

    Ολοκληρώνοντας τους λόγους για τις πρόωρες εκλογές, ο Κ. Σημίτης ανέφερε το γνωστό όραμα της άρχουσας τάξης για "κατοχύρωση των ελληνικών συμφερόντων στα Βαλκάνια" και την ενδυνάμωση του εσωτερικού μετώπου για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής και "την προάσπιση των εθνικών δικαίων και δικαιωμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο".

    Απέφυγε να προσδιορίσει κάποιον από τους παραπάνω λόγους ως κεντρικό που δικαιολογεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και δήλωσε ότι "το σύνολο αυτών των λόγων, που αποτελούν το μέγιστο εθνικό θέμα, καθιστά επιτακτική την αποφυγή μιας μακρόσυρτης προεκλογικής περιόδου". Η μακρά προεκλογική περίοδος θα ήταν καταστροφική για τα ουσιώδη συμφέροντα της χώρας και του λαού μας, συμπλήρωσε, επιβεβαιώνοντας, έτσι, ότι θέλει να αποφύγει δεσμεύσεις απέναντι στο λαό και ουσιαστική αντιπαράθεση για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του.

    Το υπουργικό συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε τους λόγους που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και έτσι σήμερα το πρωί ο Κ. Σημίτης θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα εισηγηθεί την πρόωρη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ