Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Προεκλογικοί θεατρινισμοί

Απροκάλυπτη υποκρισία των εκπροσώπων των δύο κομμάτων κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Βουλής, στη συζήτηση της πρότασης νόμου της ΝΔ για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας

Η πρώτη γεύση των προεκλογικών θεατρινισμών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δόθηκε χτες κατά την τελευταία συνεδρίαση της Βουλής όπου με την ευκαιρία της συζήτησης πρότασης νόμου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, οι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση των αγροτών και στην ουσία νεκροθάφτες της γεωργίας επιχείρησαν και να ασελγήσουν πάνω στο πτώμα της, εμπαίζοντας ταυτόχρονα την νοημοσύνη και μνήμη των γεωργών.

"Απ' ό,τι φαίνεται σήμερα είναι η τελευταία μέρα λειτουργίας της Βουλής, αλλά φαίνεται ότι είναι και μέρα μέγιστης υποκρισίας και από την πλευρά της ΝΔ που φέρνει την πρόταση νόμου, αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής,και πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης: "Δεν είναι απλό πράγμα να λέμε ότι κυβερνήσαμε τριάμισι χρόνια, αποφάσισε ο λαός και μας τιμώρησε και σήμερα φέρνουμε μία πρόταση νόμου - με τη σιγουριά ότι θα απορριφθεί - για να πάρουμε ορισμένα μέτρα τα οποία είναι ασπιρίνες. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα". Ακολούθως αφού υπενθύμισε ότι πολλά από τα προτεινόμενα μέτρα στο πρόσφατο παρελθόν τα είχε απορρίψει η ΝΔ, είπε ότι πρέπει να δώσει κάποια εξήγηση για τη στάση της, σημειώνοντας ότι: "Η μόνη πειστική εξήγηση είναι ότι το κάνετε για λόγους μόνο αντιπολιτευτικούς. Και οπωσδήποτε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η ίδια τακτική, γιατί στην ουσία την αντιαγροτική πολιτική σας τη στήριξε αυτά τα τρεισήμισι χρόνια και τη συνεχίζει σήμερα".

Οι αιτίες των προβλημάτων

Ο Γερ. Αραβανής επεσήμανε ότι οι αιτίες των προβλημάτων του Ελληνα αγρότη και της αγροτικής οικονομίας της χώρας πηγάζουν από την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που έγινε επί των ημερών της ΝΔ και τη νέα συμφωνία της ΓΚΑΤΤ που η διαπραγμάτευσή της ξεκίνησε πάλι επί κυβερνήσεων της ΝΔ και ολοκληρώθηκε επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις δύο αυτές συμφωνίες όχι μόνο οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, αλλά και στη μείωση του όγκου της αγροτικής παραγωγής.

Καταλήγοντας ο Γερ. Αραβανής τόνισε: " Η πρόταση νόμου δεν απαντά στα προβλήματα που έχει η αγροτική οικονομία σήμερα. Αλίμονο αν απαντούσε με μία πρόταση νόμου η ΝΔ, ή με την πολιτική της η κυβέρνηση. Η πολιτική είναι δεδομένη. Τα προβλήματα που θα προκύψουν είναι καθορισμένα, συγκεκριμένα και τα ξέρουμε. Πιστεύουμε ότι οι αγρότες τα έχουν συνειδητοποιήσει. Ξέρουν τι τους περιμένει. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι από τις χιλιάδες των ξεκληρισμένων αγροτών θα μεγαλώσει η στρατιά της ανεργίας στην οποία καμία προοπτική δε δίνετε. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μελέτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μιλάει για 18% ανεργία τα προσεχή χρόνια υλοποιώντας αυτή την πολιτική. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Με τις επιλογές της κυβέρνησης και με την πολιτική της ΝΔ, προοπτική για τον Ελληνα αγρότη σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει. Πού υπάρχει η προοπτική; Προοπτική υπάρχει στο να δυναμώσει ο πόλος της αντίστασης στην πολιτική αυτή και να διαμορφωθούν προϋποθέσεις ανατροπής της. Η μία προϋπόθεση είναι ένα ισχυρό αγροτικό και λαϊκό κίνημα και η δεύτερη προϋπόθεση είναι να δυναμώσουν οι δυνάμεις της αντίστασης στις προσεχείς εκλογές. Οχι να ψηφίσουμε για τον " εκσυγχρονισμό της χώρας και της οικονομίας ", αλλά να ψηφίσουν και οι αγρότες για το δικό τους συμφέρον. Και αυτό σημαίνει ψήφος στο ΚΚΕ και τίποτα περισσότερο ".

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έκαναν οι ομιλητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενόψει μάλιστα της προεκλογικής περιόδου, να αποδείξουν ότι αφ' ενός ενδιαφέρονται για το συμφέρον της αγροτιάς και αφ' ετέρου διαφέρουν οι πολιτικές τους, ουδείς είπε μία έστω κουβέντα κατά της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ, ενώ ο μεν εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Η. Βεζρεβάνης τόνισε: "Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση", και ο εισηγητής της κυβέρνησης Ε. Αργύρης πρότεινε: "Να υπάρξει εθνική συμφωνία για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα", στα πλαίσια πάντα που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Η Πολιτική Ανοιξη προτίμησε να μην πάρει καθόλου μέρος στη συζήτηση.

Και κατάθεση νομοσχεδίων!!!

Δεκαέξι "συναρμόδιοι" υπουργοί κατέθεσαν χτες δύο νομοσχέδια για τη ρύθμιση θεμάτων προσφύγων και την οργάνωση, στελέχωση και διοίκηση της περιφέρειας, με προφανή στόχο να τα αξιοποιήσουν κατά την προεκλογική περίοδο.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ