Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καραγκιοζιλίκια "ευγενών"

Τώρα πια ο "εκσυγχρονισμός" είναι πλήρης. Επρεπε να εισέλθουμε σε προεκλογική περίοδο για να καταδείξουν με σαφήνεια ότι το ανώτερο στάδιο του "εκσυγχρονισμού" είναι η νεκρανάσταση της εποχής της ρωμαϊκής παρακμής. Τότε, δηλαδή, που οι πατρίκιοι εξασφάλιζαν μια θέση στα δημόσια αξιώματα με βάση το πόσους περισσότερους φτωχούς και εξαθλιωμένους υπηκόους είχαν στις "εκλογικές τους περιφέρειες". Μάλιστα, οι ευγενείς είχαν και το θράσος να περιφέρονται στα βιλαέτια τους, απαιτώντας από τους πληβείους να συναισθανθούν ως δικό τους πρόβλημα το αν θα εισέλθει ο τοπικός προύχοντας στα δημόσια σαλόνια.

Το παραπάνω καραγκιοζιλίκι - γιατί αν τότε ήταν άθλιο καθεστώς, σήμερα είναι καραγκιοζιλίκι - το υφιστάμεθα εν έτη 1996. Σήμερα, που όλοι οι υπέρμαχοι του "νέου" ύφους και ήθους έχουν αναγάγει σε πρωταρχικό ζήτημα των πρόωρων εκλογών το αν ο τάδε πολιτικός του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ θα πολιτευτεί σε εκείνη ή την άλλη εκλογική περιφέρεια. Αν θα μπει στην τάδε ή τη δείνα λίστα. Να το ζητούμενο των εκλογών! Θα είναι η Ντόρα Μπακογιάννη στο Καρπενήσι; Θα πολιτευτεί ο Γ. Παπανδρέου στην Πάτρα; Θα μπει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ο Γιαννόπουλος ή ο Παπακωνσταντίνου; Και ω του θαύματος! Οι υπέρμαχοι της δημοκρατίας και του ουσιαστικού πολιτικού λόγου, οι "έμποροι" που έχουν μετατρέψει την πολιτική ενημέρωση του πολίτη σε πεδίο εκδήλωσης των αποχαυνωτικών τους μεθόδων και της επιχειρηματικής τους ιδιοτέλειας, συγχρονίστηκαν πλήρως. Ποια προγράμματα και ποιες πολιτικές θέσεις των κομμάτων; Οι εφημερίδες τους, οι τηλεοράσεις τους και τα ραδιόφωνά τους έχουν μετατραπεί - εσκεμμένα - σε δελτία καταγραφής του "πού πολιτεύεται, ποιος". Λες και θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου αν ο Μαντέλης τοποθετηθεί στη λίστα του Επικρατείας ή στη Β' Αθήνας. Οχι όμως. Αυτοί επιμένουν. Τέτοια πρέπει να είναι η πολιτική ενημέρωση και ένα το βάσανο του λαού πηγαίνοντας προς την κάλπη: Θα συμπεριληφθεί ο Λαλιώτης στη μια ή την άλλη λίστα...

Δίπλα σε αυτό το "αναβαθμισμένο" πολιτικό σκηνικό δε θα μπορούσε να λείψει η γνώριμη γελοιότητα των παροχών της εξαπάτησης. Γεφύρια και θάλασσες μπορεί να μην έταξαν ότι θα φτιάξουν, αλλά πρόλαβαν να τάξουν "μείωση" της τιμής του ρεύματος, "αποκατάσταση" των ανέργων της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", "φθηνότερα" στεγαστικά δάνεια, "αξιοποίηση" των κοινοτικών κονδυλίων, κατάργηση των αντικειμενικών κριτηρίων κλπ. κλπ. Ετσι, για να μην μείνει κανείς ανυποψίαστος για τον αναχρονισμό και τη "φτήνια" που αναπαράγουν μέσα από την απατεωνιά του "εκσυγχρονισμένου" προσωπείου τους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ