Παρασκευή 23 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΚΥΛΛΑΚΟΣ
Οι ιμπεριαλιστές οπλίζουν το χέρι του "Αττίλα"

Ο Αντ. Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, μιλάει για την επίσκεψή του στην Κύπρο, με αφορμή την κηδεία του Σ. Σολωμού, για τις προοπτικές του Κυπριακού και τους κινδύνους που υπάρχουν

Ο Αντώνης Σκυλλάκος,βουλευτής του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του, ο οποίος ταξίδευσε προ ημερών στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στην κηδεία του Σολομώντα Σολωμού,του δεύτερου θύματος των κατοχικών δυνάμεων κατά τις πρόσφατες αντικατοχικές εκδηλώσεις, μιλάει στο "Ρ" για τις τελευταίες εξελίξεις στο νησί, τις προοπτικές και τους κινδύνους που υπάρχουν για το Κυπριακό. Για το ρόλο και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και την προσπάθεια που αυτή κάνει να βάλει το Κυπριακό στον "τζόγο" των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων με τη δρομολόγηση πρόωρων εκλογών. Σοβαρές ευθύνες

- Προ ημερών επισκεφθήκατε την Κύπρο και παρευρεθήκατε στην κηδεία του δεύτερου θύματος. Επειδή πολλά λέγονται για τη στάση των μοτοσικλετιστών για τις αντιδράσεις των Τούρκων και για τα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης, εσείς τι έχετε να μας πείτε;

- Αντ. Σκυλλάκος: "Η πορεία των μοτοσικλετιστών ετοιμαζόταν επί μήνες. Προπαγανδιζόταν κύρια από το τηλεοπτικό κανάλι της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία βασικά χρηματοδότησε την εκδήλωση. Παίρνοντας υπόψη τις επικίνδυνα εθνικιστικές απόψεις του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, είναι φανερό ότι η πορεία μπορούσε να ξεφύγει από τα προγραμματισμένα πλαίσια. Πρέπει να σημειώσω ότι ο Χρυσόστομος κατά την ομιλία του στην κηδεία είπε ότι με την πορεία των μοτοσικλετιστών και το θάνατο των δύο νέων ο στόχος επιτεύχθηκε(!). Μπορεί αυτό να το είπε στη "ρύμη του λόγου του", δείχνει όμως το πνεύμα που ήθελε να δόσει στην αντικατοχική εκδήλωση.

Αντίθετα, η άποψη του ΑΚΕΛ αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων και παραγόντων είναι ότι χρειάζονται αντικατοχικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά όχι μέχρι του σημείου που να δίνουν τη δυνατότητα στην άλλη πλευρά να κάνει προκλήσεις και να το εκμεταλλεύεται.

Η αντίδραση των Τούρκων είχε συνειδητά εγκληματικό χαρακτήρα.Μπορούσαν, αν ήθελαν, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην μπουν οι δικοί τους αντιδιαδηλωτές στην "πράσινη γραμμή" και να σκοτώσουν τον Ισαάκ. Μπορούσαν επίσης να προστατεύσουν τη σημαία τους, χωρίς να σκοτώσουν τον Σολωμό. Στόχος τους όμως ήταν η επίδειξη πυγμής, ο εκφοβισμός των Ελληνοκυπρίων και κύρια να εμπεδωθεί και σε διεθνές επίπεδο και μέσα στην Κύπρο η άποψη ότι δεν μπορούν να ζήσουν μαζί οι δύο κοινότητες, για αυτό η διχοτόμηση πρέπει να νομιμοποιηθεί.

Από την πλευρά της κυβέρνησης Κληρίδη υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες. Και γιατί τα όποια μέτρα πήρε, τα πήρε την τελευταία στιγμή και γιατί αυτά δεν ήταν αποτελεσματικά. Μπορούσε η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι οι μοτοσικλετιστές και αργότερα οι κάτοικοι του Παραλιμνίου δε θα έμπαιναν στη νεκρή ζώνη αλλά δεν το έπραξε. Ακόμη και την κηδεία του Ισαάκ μπορούσε να την ορίσει στη Λευκωσία, ώστε να μην υπάρξουν παραπέρα επεισόδια και δεύτερο θύμα".

Ηθικοί αυτουργοί οι ιμπεριαλιστές

- Ποια είναι τα πολιτικά συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς από τις τελευταίες εξελίξεις;

- "Για τις προθέσεις της Αγκυρας και του Ντενκτάς είπαμε. Πρέπει όμως κατηγορηματικά να πούμε ότι πίσω από αυτές βρίσκονται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.Οι "σύμμαχοί μας" είναι αυτοί που ευθύνονται για το δράμα της Κύπρου επί 22 χρόνια. Επειδή για δικούς τους λόγους,θεωρούν πιο "χρήσιμο" σύμμαχο την Τουρκία,δεν ασκούν καμία ουσιαστική πίεση για εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αντίθετα στην πράξη ενθαρρύνουν την Αγκυρα να προχωράει σε προκλήσεις είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο.

Με δύο λόγια: οι ιμπεριαλιστές όπλισαν ουσιαστικά το χέρι των δολοφόνων των δύο νέων.Η πολιτική τους διευκολύνεται και ενισχύεται με τις εθνικιστικές θέσεις και ενέργειες που γίνονται στην Κύπρο από συγκεκριμένες δυνάμεις, από συγκεκριμένη πίεση τέτοιων κύκλων στην Τουρκία και στην Ελλάδα.

Ηδη τα τελευταία γεγονότα δημιούργησαν μια φοβία στον ελληνοκυπριακό πληθυσμό, ότι μπορεί να επεκταθεί ο Αττίλας και να καταλάβει και όλο το νησί.

Ολα αυτά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περισσότερες υποχωρήσεις της ελληνικής πλευράς από τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δημιουργούν τη δυνατότητα για ενεργότερη συμμετοχή των ΗΠΑ, για αντικατάσταση των κυανόκρανων από δυνάμεις του ΝΑΤΟ, για λύση στο Κυπριακό τύπου "Ντέιτον".Δηλαδή για επίσημη νομιμοποίηση, έτσι ή αλλιώς της διχοτόμησης. Σε αυτό συμβάλλουν και τα συνθήματα που γράφτηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο "Ελλάδα - Κύπρος - Ενωση" και οι ανάλογες προκηρύξεις που μοιράστηκαν. Σε αυτό συμβάλει η γραμμή του Χρυσοστόμου και άλλων που μιλάνε για Ελληνες και όχι γιαΕλληνοκύπριους.

Αλλά και το "Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα" της κυβέρνησης που τοποθετεί μια ανεξάρτητη χώρα - την Κύπρο - κάτω από την ελληνική αμυντική ομπρέλα, αντικειμενικά δίνει το επιχείρημα στην άλλη πλευρά, ότι η Ελλάδα θέλει την Κύπρο ελληνική, άρα είναι δικαιολογημένος ο Αττίλας, η κατοχή και η διχοτόμηση.

Ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην υπόθεση του Κυπριακού θα είναι η εφαρμογή στην πράξη της σκέψης που υπάρχει, να αντιμετωπίζεται το Κυπριακό από την πλευρά της Ελλάδας ως τμήμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και όχι σαν ένα διεθνές θέμα, που αφορά ένα ανεξάρτητο κράτος".

Μέτωπο πάλης των λαών

- Τι θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να γίνει; Ποια πολιτική είναι αποτελεσματική;

- "Από την προηγούμενη εκτίμηση και ανάλυση βγαίνουν καθαρά οι αίτιοι της όλης κατάστασης. Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προσκρούει στα ιμπεριαλιστικά, και τα τουρκικά, συμφέροντα στην περιοχή, που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Προς αυτές τις κατευθύνσεις πρέπει να υπάρξει μέτωπο πάλης.Οχι μόνο κατά της Αγκυρας και του Ντενκτάς. Χρειάζεται να ειπωθούν καθαρά οι ευθύνες και οι στόχοι των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και πέρα από τη διπλωματική καμπάνια, να υπάρξουν ουσιαστικές πιέσεις προς τους συμμάχους.

Το ΚΚΕ έχει κάνει ανάλογες προτάσεις με την ευκαιρία της ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο. Δηλαδή να πούμε στους συμμάχους ότι π.χ. κλείνουμε τη βάση του Ακτιου ή αρνούμαστε συμμετοχή στις δυνάμεις ταχείας επέμβασης ή ακόμα περισσότερο φεύγουμε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.Μόνο με ανάλογες πιέσεις σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Και μάλιστα είναι μέτρα που θα μπορούσε να πάρει και η σημερινή κυβέρνηση, και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν χωρίς να αμφισβητούν συνολικά τη "νέα τάξη πραγμάτων", χωρίς να υιοθετούν τη συνολική συνεπή αντιιμπεριαλιστική πολιτική του ΚΚΕ.

Ταυτόχρονα πρέπει να παρθούν μέτρα στην Κύπρο και στην Ελλάδα κατά του εθνικισμού, του σοβινισμού και των ακραίων συμπεριφορών.Αλλιώς η έξαρση αυτών των φαινομένων ουσιαστικά λειτουργεί "προβοκατόρικα" σε βάρος της δίκαιης λύσης του Κυπριακού.

Πρέπει, τέλος, να ενταθεί η προσπάθεια για ανάπτυξη σχέσεων φιλίας ανάμεσα στους λαούς των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.Σ' αυτές τις προσπάθειες πρέπει να συμβάλει αποφασιστικά και το επίσημο ελληνικό και κυπριακό κράτος (αντίστοιχα) και όχι να τις υποβαθμίζουν ή και να βάζουν εμπόδια".

Το Κυπριακό στην υπηρεσία σκοπιμοτήτων

- Βλέπετε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια τέτοια πολιτική;-"Δυστυχώς όχι. Η κυβέρνηση περιορίζεται μόνο σε φραστική συμπαράσταση και σε μια, ίσως ενεργότερη διπλωματική εξόρμηση. Το κύριο όμως δεν είναι να επισκεφθεί ο πρωθυπουργός μια σειρά πρωτεύουσες για να "ενημερώσει" τους ισχυρούς "συμμάχους" και τους "φίλους". Αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Αλλά επιμένουν στην πολιτική "διαίρει και βασίλευε" για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Μάλιστα, ο κ. Σημίτης και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκμεταλλεύεται το Κυπριακό για να δικαιολογήσει τις πρόωρες εκλογές. Ενα τέτοιο θέμα, το βάζουν στον "τζόγο" των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Εμείς πιστεύουμε ότι ο κ. Σημίτης και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, θέλουν πρόωρες εκλογές με την ελπίδα να τις κερδίσουν όχι για να εφαρμόσουν μια πολιτική υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Θέλουν τη "λαϊκή αναβάπτιση" όχι να ορθώσουν το ανάστημά τους στους ιμπεριαλιστές, αλλά για να έχουν τη δυνατότητα, χωρίς να υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, να κλείσουν τα λεγόμενα εθνικά θέματα μέσα από την πολιτική της υποταγής στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση".

Κ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ