ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μα τι άλλο να πει;

Απλό ερώτημα: Τι άλλο πρέπει να πει αυτός ο Σημίτης για να καταψηφιστεί; "Παροχές μηδέν" είπε, περικοπές είπε κι οι αγγλικές εφημερίδες γράφουν ότι θα επέλθει πρωτοφανής λιτότητα στην Ελλάδα.

***

Είπαμε ότι αντιτίθεται στην προηγούμενη λογική Παπανδρέου, αλλά να κάνει το "Ακόμα καλύτερες μέρες"... "Ακόμα χειρότερες μέρες" είναι πλέον εμμονή.***

Πιο απλές και πιο εύληπτες εξηγήσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει, μπορούν να αναζητηθούν πλέον μόνο στο πεδίο της βωμολοχίας.

***

Οταν μιλάει πού απευθύνεται; Στις μάζες ή στους... μαζοχιστές;

***

Εκτός πια αν υπάρχουν ψηφοφόροι, που ενώ ο Σημίτης τους τα λέει κατάμουτρα... δεν τον πιστεύουν! "Είναι δυνατόν να κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα;" σκέφτονται. Είναι και παραείναι!

***

Αλλωστε το 'χει αποδείξει και ως υπουργός Βιομηχανίας. Οταν ανέλαβε δημόσιες επιχειρήσεις "στο χείλος του γκρεμού", έλυσε αμέσως το πρόβλημα. Με μια σπρωξιά...

***

Ωραίος ο Πεπονής! Κάθε νησί του Αιγαίου θα έχει και ελικόπτερο - υπόσχεται - για τη μεταφορά αρρώστων κι εκτάκτων περιστατικών. (Βέβαια στην προεκλογική περίοδο μπορούν κάλλιστα να μεταφέρουν ημέτερους ψηφοφόρους).

***

Λογικό. Για να θέλουν να ψηφίσουν αυτή την κυβέρνηση... άρρωστοι θα 'ναι.

***

Ποια "οργανωτική ετοιμότητα" μας λέει ο Σκανδαλίδης για τον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ ενόψει εκλογών; Κοιμούνται εκεί στον Πειραιά; Ακόμα δεν έχουν οργανώσει συγκέντρωση - δέηση για να ενταχθεί ο Ανδρουλάκης στα ψηφοδέλτια;***

Τις τελευταίες μέρες πανθομολογούμενα η ΝΔ έχει κερδίσει τις προεκλογικές εντυπώσεις. Ο Εβερτ έχει κάνει πάμπολλες εμφανίσεις στα κανάλια, χωρίς να πει την... καθιερωμένη πλέον κοτσάνα. (Εννοούμε εμφανής με το πρώτο άκουσμα, γιατί άμα το σκαλίσεις...).

***

Και στα μπαλκόνια όταν θα βγει, καλύτερα να μη μιλάει, ας... αγναντίζει απλώς τους οπαδούς του.

Δε χρειάζεται άγχος

Αγχος διακατέχει - σύμφωνα με σχόλιο των "Νέων" - νεοσύλλεκτους στην πολιτική υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ για το ότι δεν έχουν το χρόνο να γίνουν γνωστοί έως τις εκλογές... Ε, κάτι θα γίνει και γι' αυτούς. Ηδη, με πρώτο το ΜΕΓΚΑ, άρχισε η συστηματική προβολή νέων υποψηφίων του εντελώς στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, όπως της συζύγου του προσωπικού του συμβούλου κλπ. Εξάλλου, άγνωστοι δεν είναι. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς έχουν αφήσει "όνομα" από το πέρασμά τους σε μαζικές οργανώσεις. Τόσο, που να θεωρηθούν ως οι πλέον κατάλληλοι για τη συνέχιση του αντεργατικού τους έργου από τα ύπατα κομματικά αξιώματα και τώρα από τη θέση του βουλευτή...

Οι δουλέμποροι

Δεν καταλαβαίνουν από εκλογές, από ό,τι φαίνεται, οι δουλέμποροι του Αιγαίου. Χτες στο Φαρμακονήσι αποβίβασαν άλλους δώδεκα Ιρακινούς λαθρομετανάστες, που κυριολεκτικά... μετά χαράς συνελήφθησαν από τις αρχές, με την ελπίδα να παραμείνουν στη χώρα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Αυτή τη φορά οι δουλέμποροι εντοπίστηκαν, αν και δε συνελήφθησαν. Ομως όσο κι αν ενισχυθεί η συνοριακή φύλαξη, το πρόβλημα δε φαίνεται να λύνεται. Αυτό γιατί η αιτία του δε βρίσκεται στα σύνορα, αλλά στο εσωτερικό της χώρας, όπου πάντα υπάρχουν ανεξέλεγκτοι από το κράτος εργοδότες, έτοιμοι να προσλάβουν (ή καλύτερα να εκμεταλλευτούν) τέτοιο εργατικό δυναμικό, για ένα κομμάτι ψωμί...

Φυσικά τούτοι οι προβληματισμοί παραμένουν μακριά από τις προεκλογικές αψιμαχίες και τις "συγκρούσεις" του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν είναι φαίνεται συμβατές με το... "νέο ήθος".

Ξεφούσκωσαν

Ποιος δε θυμάται τις φιέστες που στήνονταν κάθε φορά που ο μετροπόντικας έφτανε σε κάποιον σταθμό; Μπουφέδες, κάμερες, δηλώσεις υπουργών, στελεχών, παρατρεχάμενων...

Ομως, τα μεγάλα λόγια "ξεφούσκωσαν" γρήγορα. Οι δύο μετροπόντικες έχουν κολλήσει σε κάποια τούνελ του μετρό, οι εργασίες έχουν σταματήσει και 86 εργαζόμενοι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, μετά από απόφαση της "Αττικό Μετρό". Αλήθεια, πού είναι τώρα όλοι εκείνοι που έτρεχαν στις φιέστες; Γιατί δε βγαίνουν να εξηγήσουν ποιος ευθύνεται για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση του έργου και ποιος θα πληρώσει τα επιπλέον δισεκατομμύρια που θα κοστίσει;

Μπαγαπόντηδες του "εκσυγχρονισμού"

Είναι μπαγαπόντηδες. Για τους "εκσυγχρονιστές" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τους ομογάλακτούς τους της ΝΔ ο λόγος, οι οποίοι, παρά τις διακηρύξεις τους για "νέο ύφος και ήθος" και "ειρηνική επανάσταση", ακολουθούν την ίδια τακτική προεκλογικών εξαγγελιών και υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα.

Να, όπως ο Λαλιώτης, που εξαγγέλλει για χιλιοστή φορά δημοπράτηση έργων του Αχελώου και αντιπλημμυρικά. Οπως η Παπανδρέου, που ανακοινώνει μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τους ΕΒΕ και υπόσχεται επαναπρόσληψη απολυμένων της "Π - Π". Οπως ο Γιωργάκης, που εξαγγέλλει αύξηση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ίδρυση ανοιχτών πανεπιστημίων. Οπως ο Πεπονής, που παρουσιάζει πρόγραμμα υγειονομικής θωράκισης των νησιών του Αιγαίου. Οπως ο Μπένος, που ανακοινώνει σύσταση αρχαιολογικής υπηρεσίας σε κάθε νομό και προσλήψεις.

Αλλά και όπως ο Εβερτ, από την άλλη πλευρά, που υπόσχεται κατάργηση των "αντικειμενικών" κριτηρίων για τους ΕΒΕ αν γίνει πρωθυπουργός. Κι από κοντά η "μικρή αδελφή" της κυβέρνησης, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που δε φείδεται εξαγγελιών και υποσχέσεων, προκειμένου να βοηθήσει εκλογικά το κυβερνών κόμμα. Οπως ο νομάρχης Λάρισας Γ. Φλώρος, που εξήγγειλε δημοπράτηση έργων, συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. δραχμών στο νομό.

Μπαγαπόντηδες και ξεφτίλες όλοι τους προσπαθούν να υποκλέψουν την ψήφο του λαού, ξεχνώντας ότι τώρα πολλοί τούς "πήραν χαμπάρι" και δεν "τσιμπάνε" πια.

Ξαναχτύπησαν!

Ξαναθυμήθηκε τους αγρότες η ηγεσία της νεοδημοκρατικής ΣΥΔΑΣΕ, με αφορμή τις εκλογές. Ομως, αντί, όπως όφειλε, να στηρίξει τον αγώνα των αγροτών - και το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο της 5ης Σεπτέμβρη - ενάντια στην καταστροφική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το ΔΣ της ΣΥΔΑΣΕ καλεί τους αγρότες "να στηρίξουν τις δυνάμεις εκείνες που αποδέχονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που μας δίνει η ΕΕ"! Λειτουργώντας σαν κομματικό υποκατάστατο της ΝΔ, το ΔΣ της ΣΥΔΑΣΕ υποκρίνεται πως ενδιαφέρεται για τα αγροτικά προβλήματα και καλεί τους αγρότες να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που εφαρμόζει την καταστροφική πολιτική της ΕΕ, για να τους ζητήσει να ψηφίσουν ..."τα κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού", δηλαδή τη ΝΔ που υποτάσσεται στην ίδια ακριβώς καταστροφική πολιτική! Μ' αυτόν τον τρόπο, όμως, δεν αποκαλύπτουν απλώς το ρόλο του Δούρειου Ιππου που παίζουν στο αγροτικό κίνημα - όπως άλλωστε και οι άλλες συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ - αλλά και πως ο ρόλος τους είναι να καλύπτουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Κήρυκες της υποταγής

Εκχωρούν τα "μεγάλα έργα" σε ξένους. Αναθέτουν τα σχέδια για διάφορους τομείς της πολιτικής τους και το κάθε ξεπούλημα επιχειρήσεων σε πολυεθνικές εταιρίες. Για την απορρόφηση του διαβόητου "Δεύτερου Πακέτου" θα προσληφθούν και πάλι ξένοι σύμβουλοι. Ρούπι δεν κάνουν, αν πρώτα δε συμβουλευτούν τους Ευρωπαίους "εταίρους". Και για να μην παραπονεθούν οι υπερατλαντικοί "σύμμαχοι", αποφάσισαν να αναθέσουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στα ...Αμερικανάκια του "IRS".

Βέβαια, αυτοί που παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις δε διακατέχονται μόνο από το σύνδρομο της "ψωροκώσταινας" και αντί να διαμορφώσουν τις συνθήκες να μπορεί η χώρα αυτοδύναμα να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα, καλούν τους ξένους ειδικούς. Δεν επιζητούν μέσα από τη "συνεργασία" τους με τους αλλοδαπούς "ειδήμονες", "επαϊοντες", "τεχνοκράτες", "κορυφές" κ.ο.κ. να αποκτήσουν μόνο υπόσταση και ερείσματα στο εξωτερικό. Κάθε τέτοια κίνηση και επιλογή είναι ενταγμένη σε μια ολόκληρη φιλοσοφία, που θέλει να διευρύνεται συνεχώς η εξάρτηση της χώρας, από τους οικονομικά ισχυρούς. Το τραγικό είναι πως έχουν αποδεχτεί τη λογική της υποταγής, που θέλει τη χώρα παρατηρητή στις άθλιες μοιρασιές και τους υπολογισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Το χειρότερο απ' όλα είναι πως βρίσκονται στην εξουσία της χώρας και οι συνθήκες τους έχουν οπλίσει με τέτοιο θράσος, που καλούν και τους υπόλοιπους να υιοθετήσουν τις εγκληματικές τους, για τον τόπο και τους εργαζόμενους, επιλογές.

Κυριακή κοντή γιορτή και ο νοών νοείτω...

Τι ξεχνάει ο Μ. Εβερτ

Οι χαμηλοί τόνοι - χαρακτηριστικό γνώρισμα πλέον της εποχής της συναίνεσης - και τα ωραία αλλά κούφια από ουσία λόγια του Μ. Εβερτ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δεν μπορούν να αποκρύψουν την εφ' όλης της ύλης συμφωνία του με την πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σημίτη.

Η όποια κριτική άσκησε στην κυβερνητική πολιτική αφορούσε επιμέρους ζητήματα, "αδυναμίες" και "λάθη" της κυβέρνησης, σε μια ορθή όμως πολιτική κατεύθυνση.

Το βασικό όμως είναι ότι αυτή την εποικοδομητική κριτική και την τακτική της πολιτικής συναίνεσης στην κυβερνητική πολιτική, την εφάρμοσε στην πράξη τα τρία προηγούμενα χρόνια. Και η πράξη είναι αυτή που μετράει.

Πότε ο Μ. Εβερτ είπε όχι σε αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης; Πότε ως αξιωματική αντιπολίτευση προστάτευσε τα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των αγροτών κλπ.; Η κλασική του αντίδραση ήταν να ζητά συζήτηση στη Βουλή και να στέλνει επιστολές στον πρόεδρό της.

Πότε είπε όχι σε επιλογές της κυβέρνησης για θέματα εξωτερικής πολιτικής; Αντίθετα, πάντα συνέπλεε στο όνομα του "ενιαίου εθνικού μετώπου". Μήπως είπε όχι στην άρση του "βέτο" για την τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας - ΕΕ; Μήπως διαφώνησε στο θέμα της Διακυβερνητικής; Μήπως διαφώνησε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ;

Ο κατάλογος είναι ατελείωτος.

Ας σταματήσει λοιπόν την πατριωτική πλειοδοσία και να παριστάνει τον φιλολαϊκό ηγέτη.

Η... ρύπανση

Αυτές οι... οικολογικές ανησυχίες των επιτελείων της κυβέρνησης, σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις συγκεντρώσεις και τις πλαστικές σημαίες, έχουν καταντήσει εκνευριστικές.

Επειδή τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον τις γνωρίσαμε στο Κερατσίνι με τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, στο Πέραμα με τις αποθήκες πετρελαίου και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, ας μας εξηγήσουν τι εννοούν "ρύπανση". Μήπως το κέντρισμα για προβληματισμό πάνω στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου που "ρυπαίνει" το όλο συναινετικό σκηνικό; Ε, τότε, ας τους ρυπάνουμε...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ