ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι "κρίσιμες" προθεσμίες για το εκλέγειν και εκλέγεσθαι

Οι προθεσμίες που ορίζονται σύμφωνα με τους νόμους πριν τη διεξαγωγή των εκλογών είναι οι εξής:

  • Χτες 23 Αυγούστου ήταν η έναρξη της προεκλογικής περιόδου και μέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος και διάλυσης της Βουλής.
  • Την Κυριακή 25 Αυγούστου λήγει η προθεσμία των δηλώσεων δημόσιων υπαλλήλων και στρατιωτικών στους προϊστάμενους και διοικητές τους σχετικά με την πρόθεσή τους, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στους εκλογικούς καταλόγους στους οποίους είναι γραμμένοι. Επειδή ο χρόνος είναι μικρός όλα τα υπουργεία θα φροντίσουν το Σάββατο και την Κυριακή να υπάρχουν υπεύθυνοι για να παραλαμβάνουν τις δηλώσεις.
  • Την Τετάρτη 28 Αυγούστου, λήγει η προθεσμία για την αποστολή των καταστάσεων πολιτικών, δημόσιων υπαλλήλων και στρατιωτικών στον πρόεδρο Πρωτοδικών της περιφέρειάς τους.
  • Στις 31 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την έκδοση και δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΠΔ με το οποίο ορίζεται ο αριθμός των βουλευτικών εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας και καθορίζονται οι ώρες έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας. Επίσης την ίδια μέρα λήγει η προθεσμία των τριών ημερών για την άσκηση ένστασης κατά της εγγραφής στις καταστάσεις των πολιτικών, δημόσιων υπαλλήλων και στρατιωτικών.
  • Στις 2 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη δήλωση ονόματος και εμβλήματος κομμάτων στον πρόεδρο της Βουλής και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επίσης λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον πρόεδρο της Βουλής και στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου δήλωσης Συνασπισμού περισσότερων συνεργαζόμενων κομμάτων και η πρόταση υποψηφίων. Τέλος λήγει η προθεσμία υποβολής παραιτήσεων των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων κλπ. από την υπηρεσία και τις θέσεις, που αποτελούν κώλυμα εκλογιμότητας σύμφωνα με το άρθρο 56 παρ. 1 του Συντάγματος.
  • Στις 3 Σεπτεμβρίου ανακηρύσσονται οι υποψήφιοι από τα αρμόδια δικαστήρια των πρωτοδικών.
  • Στις 6 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την επίδοση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου των δηλώσεων για την κατάρτιση των συνδυασμών.
  • Στις 7 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ελεγκτικό Συνέδριο, τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και τους νομάρχες, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών, των ονομαστικών καταλόγων των δικαστικών λειτουργών, υπαλλήλων κλπ., καθώς και των καταλόγων των δικηγόρων και των ασκούμενων δικηγόρων.

Επίσης λήγει η προθεσμία για τον καθορισμό, από τους νομάρχες, των εκλογικών τμημάτων και καταστημάτων ψηφοφορίας. Λήγει επίσης η προθεσμία για την αποστολή από το υπουργείο Εσωτερικών στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου πινάκων των εκλογικών τμημάτων που συστήθηκαν σε όλη την επικράτεια.Στις 7 Σεπτεμβρίου ανακηρύσσονται οι συνδυασμοί των κομμάτων από το Α τμήμα του Αρείου Πάγου.

  • Στις 11 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την τροποποίηση από τον υπουργό Εσωτερικών των αποφάσεων των νομαρχών, με τις οποίες καθορίζονται τα εκλογικά τμήματα και καταστήματα ψηφοφορίας.
  • Στις 12 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την κλήρωση ή τον διορισμό από τα αρμόδια δικαστήρια των Πρωτοδικών, των λαϊκών μελών των εφορευτικών επιτροπών και των αναπληρωματικών αυτών.
  • Στις 13 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία μέχρι την οποία τα κόμματα, οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν στον οικείο νομάρχη, επαρκή αριθμό ψηφοδελτίων για τις ανάγκες των εκλογικών τμημάτων της περιφέρειας.

Επίσης λήγει η προθεσμία για την πρόταση υποψηφίων προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου υποψηφίου.

  • Στις 14 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την ανακήρυξη από το αρμόδιο δικαστήριο (Πρωτοδικείο) του υποψηφίου που προτάθηκε για συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου του υποψηφίου.
  • Στις 16 Σεπτέμβρη λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου της πρότασης υποψηφίων προς συμπλήρωση συνδυασμού σε περίπτωση θανάτου του υποψηφίου. Επίσης, λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση με προκήρυξη του νομάρχη στους δήμους και τις κοινότητες του νομού των αποφάσεων καθορισμού των εκλογικών τμημάτων.
  • Στις 17 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη γνωστοποίηση με προκήρυξη του οικείου νομάρχη των ανακηρυχθέντων υποψηφίων και συνδυασμών.
  • Στις 18 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη δημοσίευση προγράμματος ψηφοφορίας από τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές.
  • Στις 19 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την ειδοποίηση των διορισθέντων μελών των εφορευτικών επιτροπών με φροντίδα του Εισαγγελέα του οικείου Πρωτοδικείου.
  • Στις 20 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την άφιξη των εφόρων και των τακτικών ή αναπληρωτών αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής στον τόπο διορισμού τους.
  • Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου είναι δυνατή με απόφαση του οικείου νομάρχη, η αλλαγή καταστήματος ψηφοφορίας, εφόσον η χρησιμοποίηση αυτού που αρχικά ορίστηκε δε γίνεται δυνατή εξαιτίας ανώτερης βίας.
"Οικολόγοι των Ευρω - συγκλίσεων ενωθείτε"

Γράμμα ενός άτεγκτου, οικολογικά, πολίτη προς τον υφυπουργό Παιδείας, Γ. Πασχαλίδη

Μπράβο, κυρ - Πασχαλίδη μου! Χαρά στο στοματάκι σου!

Οι εκλογές αυτές θα είναι, όπως το είπατε, πρωτίστως οικολογικές!

Τη σήμερον ημέρα, κυρ - Πασχαλίδη μου, για να μην είναι οικολόγος πρέπει να ρυπαίνει. Αλλά για να ρυπαίνει πρέπει να μπορεί και να το κάνει. Να παράγει, δηλαδή, σκουπίδια.

Και η κυβέρνησή σας, είχε την προνοητικότητα, να αποτρέψει τους συνήθεις ρυπαντές, εφαρμόζοντας πολιτική συγκλιτικής οικολογίας - δηλαδή οικολογία του προγράμματος σύγκλισης.

Πρώτα - πρώτα κατάφερε ν' αποτρέψει τον κίνδυνο μιας ανεξέλεγκτης χωματερής απ' τα δύο εκατομμύρια συνταξιούχους. Ξέρεις τι σκουπιδαριό κάνουν οι συνταξιούχοι αν πάρουν μεγάλες συντάξεις. Με τις 25.000 δραχμές του ΟΓΑ ή με τα διαβόητα ΕΚΑΣ, πόσα σκουπίδια θα κάνουν;

***

Σκεφτήκατε, λοιπόν, πολύ σοφά: Τους δώσατε μισό ή δύο ΕΚΑΣ. Αν τα καταναλώσει για καφέδες δεν του μένει για τσιγάρα. Και να τα φουμάρει όλα πόσες γόπες θα πετάξει; Τα 2,5 χιλιάρικα του μισού ΕΚΑΣ είναι πέντε κουτιά τσιγάρα το μήνα. Τρία - τέσσερα τσιγάρα τη μέρα, δηλαδή.

Βέβαια οι περιούσιοι με τα δύο ΕΚΑΣ μπορεί να πετάξουν 14 γόπες την ημέρα. Και προμηνύεται μεγάλη οικολογική καταστροφή, αν σ' αυτή τη βρωμιά των αποτσίγαρων, προστεθούν και τ' αποφάγια απ' τα συσσίτια για την τρίτη ηλικία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός εκεί στο Περιστέρι.

Επειτα, προλάβατε και την άλλη μεγάλη οικολογική καταστροφή. Ακούς εκεί οι νοικοκυρές να ετοιμάζονται να γεμίσουν τα πεζοδρόμια με τα καλάθια τους; Τι πάει να πει ότι είναι άχρηστα τα καλάθια γιατί τα φέρνουν άδεια απ' τις λαϊκές; Τι θα πει κυρά μου ότι ο τιμάριθμος άδειασε τα καλάθια; Δεν τα γεμίζεις με τους οικολογικούς δείκτες τις σύγκλισης - που κρατά γερά ο σύντροφος Παπαδόπουλος - και να πας να πλύνεις κανένα σώβρακο στο χέρι, να μην ξοδεύεις και ρεύμα και ανεβαίνει ο τιμάριθμος! (Γι' αυτό η Βασούλα, ως Ευρω - νοικοκυρά, δε μείωσε το ρεύμα για τα νοικοκυριά).

***

Βέβαια, κυρ - Πασχαλίδη μου, η μεγάλη οικολογική τομή είναι οι 400.000 άνεργοι.

Μου κόβεται η ανάσα στη σκέψη και μόνο ότι ολόκληρη η Ελλάδα θα μπορούσε να μυρίζει την ιδρωτίλα απ' την εργασία ακόμα 400.000 ανθρώπων.

Αμ οι μισθωτοί και οι υπάλληλοι! Αυτοί κι αν είναι οικολογικά επικίνδυνοι. Με τέτοιες αυξήσεις για το 1996 και τις αναμενόμενες συγκλίσεις για το 1997, θα κάνουν το χρήμα σκουπίδια.

Ασε αυτή τη σπουδάζουσα νεολαία. Τι παλάτια είναι αυτές οι εστίες που μένουν και δεν το εκτιμούν. Για αυτό και κάνατε άγια, ως υφυπουργός Παιδείας, που αποφασίσατε να δώσετε πτυχία και σε υπερήλικες.

Δεν έχουμε παράπονο απ' την οικολογική σας ευαισθησία. Αντίθετα, πρέπει να σας αναγνωρίσουμε την οικολογική σας διορατικότητα.

Αν δεν είχατε αυτή τη διορατικότητα, πώς θα προβλέπατε ότι ο Βαρδινογιάννης θα βρωμίσει με πετρέλαιο όλο το Δυτικό Σαρωνικό για να του χαρίσετε πολύ πιο πριν δισεκατομμύρια;

Ούτε μπορεί να σας καταλογιστεί αβλεψία απέναντι στον κίνδυνο της υπερκατανάλωσης φαρμάκων. Τι τις περάσαμε τις ασπιρίνες, τρίποντα; Ετσι απ' τις εκατό δραχμές τις ανεβάζεις στις χίλιες και αν σε πονάει το κεφάλι, το κόβεις αντί να δηλητηριάζεσαι με φάρμακα.

Είναι θεόστραβοι, κυρ - Πασχαλίδη μου, όσοι δεν μπορούν να διακρίνουν την οικολογική σας προνοητικότητα με το χάρισμα των χρεών προς το ΙΚΑ. Δεν καταλαβαίνουν, δηλαδή, ότι αν οι οφειλέτες πλήρωναν τα χρέη τους το Ιδρυμα θα έδινε μεγαλύτερες συντάξεις - κι είπαμε τι σκουπιδαριό κάνουν οι συνταξιούχοι. Θα είχε και καλύτερες παροχές για τους ασφαλισμένους - κι άντε να πετάς τις γάζες απ' τα νοσοκομεία του Ιδρύματος. Ασε που μπορεί το Ιδρυμα να έστελνε περισσότερους εργαζόμενους σε κατασκηνώσεις, και εκεί να δεις οικολογική καταστροφή.

***

Και μην ξεχάσετε τους μεγάλους οικολόγους των κοινοτικών προγραμμάτων. Τα τρωκτικά, που έλεγε ο σύντροφος Μπέης.

Αυτοί αποτελούν την αφρόκρεμα της οικολογίας. Ο, τι κάνουν, το κάνουν υπογείως. Ποτέ δεν αφήνουν σκουπίδια στην επιφάνεια.

Γι' αυτό, κυρ - Πασχαλίδη μου, θα ήθελα να ενισχύσω το επιχείρημα του αρχηγού σας, που είπε ότι πρέπει να γίνουν εκλογές για "να αναμορφωθεί το κοινωνικό κράτος ώστε να καταστεί δικαιότερο" και προσθέτω: Να γίνει και οικολογικότερο.

Και ενόψει της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη του ΠΑΣΟΚ, προτείνω για σύνθημα: "Οικολόγοι όλων των Ευρω - συγκλίσεων ενωθείτε".

Ενας άτεγκτος, οικολογικά, πολίτης

Και για την αντιγραφή

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Υπόσχεση για συνέχιση της λιτότητας

Ο Μ. Εβερτ σε συνέντευξη Τύπου διαβεβαίωσε ότι, εάν κερδίσει το κόμμα του τις εκλογές, θα μείνει πιστός στην αντιλαϊκή πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας

Διαβεβαίωση ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα συνεχίσει την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, έδωσε χτες ο Μ. Εβερτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε, προκειμένου να απαντήσει στην ομιλία του Κ. Σημίτη στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για την οικονομική πολιτική, που προτίθεται να ακολουθήσει, είπε ότι δεν πρόκειται να υποσχεθεί χορήγηση Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και παροχές, θα προχωρήσει σε περιστολές δαπανών και θα "μειώσει το κράτος", προφανώς μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι θα χτυπήσει "αλύπητα τους κηφήνες που επιβιώνουν σε βάρος του ελληνικού λαού", εννοώντας φυσικά ότι θα πάρει σκληρά μέτρα σε βάρος των υπαλλήλων και των εργαζομένων.

Επιχειρώντας να αρθρώσει κάποιες διαφωνίες για την κυβερνητική πολιτική έκανε λόγο γενικώς για "αναποφασιστικότητα" του Κ. Σημίτη και επιβεβαιώνοντας την πλήρη του συμφωνία με την πρόσδεση στα διεθνή κέντρα που πιστά ακολουθεί και το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι δεν μπορεί κανείς "να αντισταθεί" στις επιλογές της ΕΕ. Αναφερόμενος δε στην ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική, που είναι πιστή στις επιταγές των Αμερικανών και εκφράζεται με ποικιλότροπες "ευχαριστίες", απλώς είπε ότι "δεν υπάρχουν στρατηγικοί χειρισμοί".

Ο Μ. Εβερτ επιβεβαίωσε την προτίμηση που δείχνουν τη δεδομένη στιγμή τα διεθνή κέντρα (ΕΕ, ΗΠΑ) στην κυβέρνηση Σημίτη, που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους, λέγοντας ότι έχει δείγματα ότι προτιμούν τον Κ. Σημίτη επειδή έχουν να κάνουν με μία "υποχωρητική κυβέρνηση", ενώ ανέφερε ότι τα "οικονομικά συμφέροντα" έχουν "βάλει πλώρη για Σημίτη".

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα αξιοποιηθεί σε θέση που αρμόζει στο αξίωμά του και ανακοίνωσε ότι ο ίδιος θα είναι υποψήφιος στη Θεσσαλονίκη (όπου εκλέγεται ο "αντιφρονών" Σ. Κούβελας) και στον Εβρο, ενώ δε διευκρίνισε πού θα πολιτευτεί η Ντ. Μπακογιάννη. Σήμερα συνεδριάζει το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος με τη συμμετοχή του Κ. Μητσοτάκη.

Γ. ΦΩΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ