ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ
Πρόκειται για διεθνές κύκλωμα

Συγκλονιστικά στοιχεία βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Αιχμές για την οικονομική και πολιτική υποστήριξη της σπείρας παιδεραστών με κύριο κατηγορούμενο τον Μαρκ Ντιτρού και των διασυνδέσεων της περίπτωσης αυτής με ένα ευρύτερο δίκτυο σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, άφησε χτες η Μαρί Φρανς Μποτ, ειδική στην αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων και εκπρόσωπος της βελγικής οργάνωσης "Οπερέσιον"!

"Η περίπτωση των παιδεραστών με "πρωταγωνιστή" τον Μαρκ Ντιτρού δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας κλασικής περίπτωσης παιδεραστίας, αλλά σε ευρύτερο δίκτυο διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Για να λειτουργήσει ένα δίκτυο διακίνησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων χρειάζεται να υπάρχουν τρεις παράμετροι: προστασία των δραστών, πολιτική και οικονομική υποστήριξη".... τόνισε η Μαρί Φρανς Μποτ σε συνέντευξή της στο βελγικό ραδιοδίκτυο RTBF, προσθέτοντας: "Δε θα με εξέπληττε εάν τους επόμενους μήνες ανακαλύψουμε από τις μαρτυρίες των παιδιών που βρέθηκαν ζωντανά ότι πολύ "σημαντικοί" άνθρωποι στο Βέλγιο και στην Ευρώπη έχουν εμπλακεί στο δίκτυο".

Το ίδιο 24ωρο, άλλο ένα άτομο, το έκτο κατά σειρά, συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για τις απαγωγές παιδιών που πραγματοποίησε στο Βέλγιο ο Μαρκ Ντιτρού. Δικαστικές πηγές στις Βρυξέλλες είπαν στους δημοσιογράφους ότι πρόκειται για τον Κλοντ Τιρό, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της συνεργασίας με τη σπείρα παιδεραστίας του Μαρκ Ντιτρού. Ο Τιρό έχει ήδη τεθεί υπό κράτηση, όπως και ο ελληνικής καταγωγής κατηγορούμενος, Μιχάλης Διακοσταυριανού, που συνελήφθη για δεύτερη φορά. Η σύλληψη του τελευταίου κρίθηκε απαραίτητη μετά την εύρεση νέων επιβαρυντικών στοιχείων.

Αποκαλύψεις των ΜΜΕ για τα κυκλώματα πορνείας ανηλίκων

Απανωτά είναι τις τελευταίες ημέρες τα δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων σχετικά με τις ανατριχιαστικές περιπέτειες ανηλίκων στα κυκλώματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της πορνείας.

Χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ σχετικά με την ιστορία της 19χρονης Ιρίνας από την Πολωνία, η οποία βρέθηκε πριν τρία χρόνια να δουλεύει άθελά της σε σεξ-κλαμπ του Ρότερνταμ απαντώντας σε μία αγγελία... για την πρόσληψη μπέιμπι-σίτερ! Η ιστορία της Ιρίνα είναι μόνον μία από τις χιλιάδες άλλων που πέφτουν ακούσια θύματα στα δίχτυα της πορνείας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ευρώπη. Ωστόσο, ελάχιστες από αυτές τις χιλιάδες θυμάτων καταφέρνουν να ξεφύγουν ή να επιβιώσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Κέντρο κατά της Πορνείας και Εμπορίου Γυναικών της Ολλανδίας είχαν γίνει μέχρι το 1995, μόνον 166 καταγγελίες γυναικών που είχαν πέσει θύματα του δικτύου πορνείας και οι οποίες ζητούσαν απεγνωσμένα καταφύγιο από τους θύτες.

Στη Στοκχόλμη η διάσκεψη για την καταπολέμηση της πορνείας ανηλίκων

Τα πλοκάμια της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων έχουν στηθεί για τα καλά σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εκατομμύρια παιδιά εκπορνεύονται κάθε χρόνο με διάφορους τρόπους και διακινούνται σε Ασία, Αμερική ή Ευρώπη για να "τροφοδοτήσουν" αυτή την οικτρή βιομηχανία των τεραστίων κερδών! Τρόπους για την αντιμετώπιση αυτού του κοινωνικού καρκινώματος θα κληθεί να δώσει η διάσκεψη της Στοκχόλμης για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών της υφηλίου, που αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη και ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν οργανώσεις από 100 χώρες που παίρνουν μέρος στη διεθνή εκστρατεία για τον Τερματισμό της Παιδικής Πορνείας στον Ασιατικό Τουρισμό, τη "Γιούνισεφ" και τη σουηδική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, "στόχος της διάσκεψης είναι να ξεσκεπαστούν οι οργανώσεις που ρίχνουν στην πορνεία περίπου 1.000.000 παιδιά κάθε χρόνο και να καταβληθούν προσπάθειες για την εκρίζωση αυτού του φαινομένου σε παγκόσμιο επίπεδο"...Το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών πρωτοξεκίνησε από τις χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, τις οποίες επισκέπτονται κατά κανόνα άτομα σχεδόν κάθε κοινωνικής τάξης από χώρες του "ανεπτυγμένου" Βορρά και Δύσης, (όπως συνήθως από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ). Εκατομμύρια παιδιά από την Ταϊλάνδη, τη Σρι Λάνκα ή τη Βραζιλία απήχθησαν ή πουλήθηκαν από φτωχές οικογένειες για ένα κομμάτι ψωμί. Εκατοντάδες χιλιάδες από αυτά τα αθώα θύματα μεταπωλούνται ή περνούν τα σύνορα με ψεύτικα χαρτιά από δήθεν υιοθεσίες ή γάμους.

Μέσα σε ελάχιστα χρόνια τα πλοκάμια της παιδικής πορνείας επεκτάθηκαν και στις χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής. Πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάνει λόγο για διακίνηση παιδιών από το Μεξικό στις ΗΠΑ, από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τη Μοζαμβίκη στη Νότια Αφρική, από το Μπαγκλαντές στην Ινδία.

ΙΧΝΗ ΕΚΡΗΚΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΠΟΪΝΓΚ ΤΗΣ TWA
Επιστροφή στο "τρομοκρατικό" σενάριο...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Ιχνη χημικής ουσίας η οποία πιθανότατα προέρχεται από εκρηκτικό μηχανισμό ανακάλυψαν οι ειδικοί ερευνητές των αιτίων της πτώσης του "Μπόινγκ 747" της TWA, η οποία κόστισε τη ζωή σε 230 ανθρώπους, σύμφωνα με ανώνυμες αμερικανικές πηγές. Τα ίχνη καταδεικνύουν ότι η μοιραία έκρηξη στην άτρακτο και ακολούθως στον κινητήρα του αεροσκάφους προήλθε "από βόμβα ή πύραυλο που εκτοξεύτηκε εναντίον του", σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Αλλά αυτή η εκδοχή όσον αφορά την πτήση 800 μένει να επιβεβαιωθεί, καθώς οι ειδικοί "δεν είναι σίγουροι", ενώ άλλες πηγές μιλώντας χτες στο ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" έλεγαν ότι δε θα πρέπει να αποκλειστεί η μηχανική βλάβη από τα σενάρια τα οποία μελετώνται.

Το θέμα έφερε στην επιφάνεια η εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", με χτεσινό δημοσίευμά της, στο οποίο τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι του FBI (Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ) υποστηρίζουν ότι τα ίχνη της εκρηκτικής ύλης βρέθηκαν σε ένα κομμάτι του αεροσκάφους που ανήκει στην καμπίνα των επιβατών. Και, όπως υποστηρίζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, τα στοιχεία αυτά ενισχύουν την εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας.

Και πτώσεις μαχητικών

Συνεχιζόταν ως χτες αργά το βράδυ η έρευνα για τον πιλότο του ενός από τα δύο μαχητικά τα οποία κατέπεσαν προχθές, με "μυστηριώδη" αίτια, και διαφορά λίγων ωρών το πρώτο από το δεύτερο.

Οι έρευνες για το δεύτερο πιλότο της Αμερικανικής Εθνοφυλακής έπαυσαν, καθώς οι καιρικές συνθήκες και η μορφολογία του εδάφους δυσχεραίνουν κάθε έρευνα. Οι δύο πτώσεις, οι οποίες δε συσχετίζονται, σημειώθηκαν σε κανονικές καιρικές συνθήκες.

Συμφωνία Τουρκίας - Κροατίας

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Κροατίας επικύρωσαν χτες στο Ζάγκρεμπ τη "Συμφωνία Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Συνεργασίας", το δεύτερο βήμα της εφαρμογής μιας διμερούς συμφωνίας την οποία οι δύο χώρες συνήψαν τον Ιούνη. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, Κροάτες στρατιωτικοί θα εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές σχολές στην Τουρκία.

"Εμπυρος" κατά του καπνού ο Μπιλ Κλίντον!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Ιδού πεδίο - προεκλογικής - δόξης, λαμπρόν: ο Μπιλ Κλίντον, Πρόεδρος των ΗΠΑ, εξουσιοδότησε χτες την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα απαγόρευσης της πώλησης καπνού σε ανηλίκους και περιορισμού της διαφήμισης των προϊόντων καπνού.

Ο Κλίντον ενέκρινε το χαρακτηρισμό από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των προϊόντων καπνού ως ναρκωτικών ουσιών, που δημιουργούν εξάρτηση, και τη λήψη σειράς μέτρων.

Κοινωνικές "ευαισθησίες" Κλίντον, λοιπόν, ενόψει προεδρικών εκλογών - αλλά προκύπτουν δύο προβλήματα: Πρώτον, πώς θα αντιδράσουν οι αμερικανικές πολυεθνικές, που κάνουν τεράστιους τζίρους με βάση ακριβώς τα παράγωγα του καπνού. Και δεύτερον, το πώς θα εκληφθεί αυτή η απαγόρευση από τους ανηλίκους και τους καπνιστές - το παράδειγμα της ποτοαπαγόρευσης και του τι εκείνο το μέτρο προκάλεσε, δεν είναι δα και τόσο παλιό...

Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αποφυλακίζονται εκατοντάδες κατόπιν "λογιστικού" λάθους...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ενα λάθος στον υπολογισμό των ποινών, για εγκλήματα που διαπράχτηκαν εδώ και 30 χρόνια, ανάγκασε τους φύλακες της Αγγλίας και της Ουαλίας να αρχίσουν τη μαζική απελευθέρωση κρατουμένων. Ετσι, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποφυλακιστούν εκατοντάδες κρατούμενοι, ενώ αναμένεται η μείωση των ποινών σε περίπου 4.000 άτομα, καθώς ο χρόνος προφυλάκισής τους δεν είχε υπολογιστεί σωστά.

Οι αποφυλακίσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν ανθρώπους καταδικασμένους για σεξουαλικά εγκλήματα, έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ που επιχειρεί να εμφανιστεί σκληρή στην πάταξη της εγκληματικότητας. Πέραν τούτου, ο άλλος "πονοκέφαλος" για τη βρετανική κυβέρνηση είναι η καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων που πρέπει να δοθούν σε δεκάδες κρατούμενους με πέρασαν περισσότερο χρόνο στις φυλακές χωρίς... να χρειάζεται. Ενδεικτικότατη η περίπτωση ενός Βρετανού που κρατούνταν σε φυλακές της Κάμπρια (βορειοδυτική Αγγλία) επτά μήνες παραπάνω, και δικαιούται αποζημίωση ως και 20.000 στερλίνες (κάπου 7,5 εκατ. δρχ)!

Ωστόσο, η είδηση της εσπευσμένης αποφυλάκισης εκατοντάδων κρατουμένων προκάλεσε τις αντιδράσεις δεκάδων οργανώσεων, που έσπευσαν να επισημάνουν τους κινδύνους αυτών των εσπευσμένων αποφυλακίσεων, που γίνονται χωρίς να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας των κρατουμένων σχετικά με τις προοπτικές εργασίας και στέγης.

Ακαρπες παραμένουν οι προς όλες τις κατευθύνσεις έρευνες της αστυνομία

Ακαρπες παραμένουν οι προς όλες τις κατευθύνσεις έρευνες της αστυνομίας, για την τύχη των δύο μικρών κοριτσιών

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Απέλαση Ιρακινού διπλωμάτη

ΑΜΜΑΝ.-

Στην απέλαση ενός Ιρακινού διπλωμάτη προέβη χτες η κυβέρνηση της Ιορδανίας, προβάλλοντας ως δικαιολογία την κατηγορία της "κατασκοπευτικής δραστηριότητας", σύμφωνα με πηγές, οι οποίες πρόσκεινται στην ιρακινή πρεσβεία στο Αμμάν.

Η απόφαση για την απέλαση του διπλωμάτη - είναι ο ακόλουθος Τύπου της πρεσβείας - λαμβάνεται ελάχιστες ώρες μετά τις δηλώσεις ανώτατου Ιορδανού αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώθηκε "επίσημη ιρακινή ανάμειξη" στις ταραχές του περασμένου Σαββατοκύριακου, με αφορμή τις δραματικές αυξήσεις βασικών διατροφικών αγαθών.

  • Την έντονη διαμαρτυρία του προς την κυβέρνηση της Ιορδανίας για τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων των εργαζομένων στο Κάρακ και τις μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις, εξέφρασε με επιστολή της προς την πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ