ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πήραν άριστα από τους ιμπεριαλιστές

Οι διαδικασίες που ακολουθούνται σ' αυτές τις εκλογές, το εκλογικό σύστημα, οι παράγοντες που "σπρώξανε" προς τις εκλογές, δεν μπορούσαν να μείνουν έξω από τη χτεσινή ενδιαφέρουσα συζήτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους:

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ (ΑΠΕ): Κυρία Παπαρήγα, αναλύσατε το σκεπτικό σας για την ενίσχυση του Κομμουνιστικού Κόμματος, καταγγείλατε το δικομματισμό, τα σενάρια κεντροδεξιά, κεντροαριστερά. Γνωρίζουμε όμως ότι για την Αριστερά ανέκαθεν, πηγή του κακού για τη διαιώνιση του δικομματισμού ήταν ο εκλογικός νόμος. Βλέπω ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον εκλογικό νόμο. Ενα ερώτημα αυτό.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Σε όλα μας τα κείμενα και τα ντοκουμέντα και τις παρεμβάσεις μας, θίγαμε το θέμα του εκλογικού νόμου. Τώρα, σήμερα, που γίνονται ήδη οι εκλογές, δεν έχει πρακτική αξία. Δηλαδή να κάνεις κάποια κίνηση όταν δεν μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος.

Κοιτάξτε όμως να δείτε. Ο εκλογικός νόμος είναι ένα από τα μέσα που έχουν σήμερα οι φιλελεύθερες επί της ουσίας πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, η συντήρηση. Η κυρίαρχη τάξη στη χώρα μας είναι ένα από τα όπλα που έχει σήμερα στα χέρια της, ακριβώς για να ρυθμίζει τη μορφή του πολιτικού συστήματος.

Εμείς το αντιπαλεύουμε αυτό το όπλο. Αλλά σήμερα τι πρακτικό να θέσω. Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής.

Οι εκλογές και οι αμερικάνοι

Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ ("ΕΘΝΟΣ"): Από την πρώτη στιγμή υποστηρίξατε ότι τις πρόωρες εκλογές τις υπαγόρευσαν πρώτα και κύρια οι Αμερικανοί. Δηλαδή, πιστεύετε ότι έφτασε η ώρα οι Αμερικανοί να ξεπληρώσουν το ευχαριστώ του πρωθυπουργού, που τους απηύθυνε στην κρίση στα Ιμια και με ποιον τρόπο;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Νομίζω ότι στη φάση που είμαστε μάλλον ο κ. Σημίτης ξεπληρώνει και θα ξεπληρώσει πολύ άγρια μετεκλογικά - εάν είναι πρωθυπουργός και εάν έχει τέτοια δύναμη - θα ξεπληρώσει τη στήριξη που του παρέχει και ο κ. Κλίντον οι κυρίαρχοι κύκλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, το Πεντάγωνο.

Αλλά να πούμε και την αλήθεια, χρωστάει πολλά και στη Γερμανία και στους Ευρωπαίους εταίρους. Εχει στήριξη. Γιατί όμως την έχει αυτή τη στήριξη; Οχι γιατί η ΝΔ δεν έχει επίσης δώσει αποδείξεις ότι υπηρετεί πολύ πιστά το πολυεθνικό κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εχει δώσει εξετάσεις και έχει πάρει άριστα γι' αυτούς.

Αλλά γιατί τα συμπεράσματα που βγάζουν αυτοί είναι ότι η σοσιαλδημοκρατία, και σε συναίνεση με δυνάμεις που προβάλλονται ως αριστερές, ή αισθάνονται αριστερές, μπορούν να περάσουν πιο σκληρά μέτρα.

Αυτή είναι η τακτική που χρησιμοποιείται. Και ξαναλέω, ποιες κυβερνήσεις πέρασαν αντιλαϊκά μέτρα τα τελευταία χρόνια αναίμακτα; Ποιοι πολιτικοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να περάσει σε ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης η συνείδηση της μοιρολατρίας και της υποτέλειας.

Οι πρώην αριστεροί, οι πρώην κομμουνιστές, οι πρώην σοσιαλιστές. Εννοώ σοσιαλιστές που κατά κάποιο τρόπο διακήρυσσαν έστω με ένα ουτοπικό τρόπο το σοσιαλισμό.

Καταλαβαίνετε, αυτό είναι το θέμα. Είναι δηλαδή στην υπηρεσία αυτή τη στιγμή άμεσα ή έμμεσα, συνειδητά ή ασυνείδητα, στην πολιτική του πολυεθνικού κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, των Αμερικανών. Δε θα βαρεθούμε να τα λέμε αυτά.

Ο κ. Σημίτης χρωστάει. Και ο κ. Εβερτ. Και ας σκεφτεί ο κόσμος και ο κ. Εβερτ, τι έχει να ακολουθήσει την άλλη μέρα, εάν μέσα από την ψήφο δεν έχει καταδικαστεί πρακτικά η πολιτική τους, τι έχει να ακολουθήσει. Ο "νέου τύπου" προεκλογικός αγώνας

κ. ΦΟΥΡΛΗΣ (ΑΝΤ-1): Μια ερώτηση επί της διαδικασίας ήθελα να σας υποβάλω. Ακούμε τις τελευταίες ημέρες πάρα πολύ και στις εφημερίδες γράφεται για μια εκλογική διαδικασία, έναν προεκλογικό αγώνα νέου τύπου, έτσι λέγεται. Να μη λερώσουμε τις πόλεις, να μην έχουν τα κόμματα πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις ενδεχομένως. Εσείς είπατε νωρίτερα ότι δε θα έχετε διαφημιστική εταιρία και δε θέλετε να πουλήσετε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Θέλουμε να μας πείτε, οι άλλοι νομίζετε ότι αυτό κάνουν; Και ποια διαδικασία θα ακολουθήσει το ΚΚΕ; Και τη γνώμη σας για την τηλεόραση, γιατί ο κ. Σημίτης στην τηλεόραση πήρε μια συγκεκριμένη θέση.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Κατ' αρχήν κάνουν; Δεν το νομίζουμε εμείς ότι το κάνουν. Τώρα στο συγκεκριμένο, εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις πρόσφορες μορφές, με μια ισορροπία, επικοινωνίας με το λαό. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που βρωμίζουμε, που κάνουμε ηχορύπανση, δεν έχουμε χρησιμοποιήσει πλαστικά σημαιάκια και το ξέρετε, δεν κάνουμε μεταφορές ψηφοφόρων, δε δημιουργούμε βαβούρα.

Εμείς είμαστε υπέρ της επιχειρηματολογημένες συζήτησης και του διαλόγου. Επόμενα, και οι συγκεντρώσεις που θα κάνουμε, θα είναι συγκεντρώσεις - είμαι βέβαιη - που θα ομορφαίνουν την Αθήνα και τις άλλες πόλεις και δε θα τις χαλάνε. Ποια εμφάνιση τώρα να χαλάσουν; Αυτό είναι άλλο πράγμα.

Να σας πω γιατί γίνεται αυτή η συζήτηση με τις συγκεντρώσεις. Θέλουν να καταργήσουν οτιδήποτε διαμορφώνει κλίμα συλλογικό και απευθείας επικοινωνία. Οι συγκεντρώσεις έχουν και άλλο μήνυμα, όχι κοινωνικό χαρακτήρα. Θέλουν να καταργήσουν οτιδήποτε μας φέρνει όλους μαζί. Με τις παντόφλες στο σπίτι, με το ζάπινγκ και ακούμε στην τηλεόραση.

Θα πάμε και στην τηλεόραση, θα διεκδικήσουμε και στην τηλεόραση. Εχει όμως και ένα παθητικό στοιχείο η τηλεόραση. Πρώτον, ο θεατής δεν μπορεί να κάνει απευθείας ερώτηση. Και ξέρετε τι είναι να είναι ένας υποψήφιος βουλευτής και να μην μπορεί ο άνθρωπος στις περιφέρειες να του πει: "Βρε, με πούλησες". Να μην μπορεί να του το πει ανοιχτά από την τηλεόραση.

Και δεύτερον, να γίνουν οι συζητήσεις αλλά όχι να γίνουν κοκορομαχίες με στημένες ερωτήσεις. Να γίνουν, δεν έχουμε αντίρρηση, οι συζητήσεις και πολιτικών αρχηγών. Αλλά να δούμε τους όρους. Να μην πάμε σε κοκορομαχίες ή σ' αυτό το στιλ το αμερικάνικο, το οποίο δε βγάζει τίποτε, να δοκιμάσουμε - λίγο αργά τα θυμηθήκανε βέβαια αυτά, αλλά εν πάση περιπτώσει - να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα. Με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στους άλλους ανθρώπους οπωσδήποτε, αλλά όλα τα μέσα.

Αυτός είναι ο καπιταλισμός

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ("9.41"): Εχετε καταγγείλει πολλές φορές την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους. Ωστόσο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στο συνδικαλιστικό επίπεδο οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ να είναι κυρίαρχες. Πώς εξηγείτε αυτή την εμφανιζόμενη αντίφαση, να παίρνει σκληρά μέτρα το ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους, αλλά να επιβραβεύεται στα συνδικάτα με την ψήφο των εργαζομένων;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Νομίζω ότι ζούμε όλοι σε μια κοινωνία, που ξέρουμε μέσα από ποιους όρους διαμορφώνεται η επιλογή ψήφου. Αυτή είναι η κοινωνία. Να σας πω καθαρά, αυτός είναι ο καπιταλισμός. Παρεμποδίζει συστηματικά με αόρατες αλυσίδες σήμερα την ελεύθερη επιλογή.Μια πλευρά. Το ζήτημα της εκτεταμένης ρουσφετολογίας. Κοιτάξτε να δείτε, η ρουσφετολογία σε συνθήκες κρίσης, ανεργίας και φτώχειας πιάνει τόπο. Και η ρουσφετολογία δε γίνεται μόνο για το δημόσιο, για τις θέσεις στα υπουργεία ή στον κρατικό μηχανισμό. Σήμερα υπάρχουν, δε θέλω να το γενικεύσω αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν συνδικαλιστικοί μηχανισμοί όπως και νομαρχιακοί μηχανισμοί, όπως και μηχανισμοί δήμων που τώρα παίρνουν μεγάλο μερίδιο στη ρουσφετολογία. Υποκαθιστούν πολλές φορές και την κρατική ρουσφετολογία. Την αντικαθιστούν. Ξέρετε τι μου έλεγαν; Οτι στις νομαρχιακές εκλογές σε μια περιοχή εμείς δεν είχαμε την άνοδο που είχαμε παντού. Και λέμε, μα γιατί; Δεν ακολουθήθηκε η γενική τάση. Ξέρετε οι υποψήφιοι των άλλων συνδυασμών ήταν οι γιατροί εκείνοι που είναι στις επιτροπές που εγκρίνουν τις συντάξεις, τις αναπηρικές κλπ. Μην μου πείτε τώρα, ότι δε θα επιδράσει. Μικρός ο χώρος, δεν είναι Αθήνα που χάνονται τα πράγματα. Για ψάξτε να δείτε τι γίνεται παντού.

Για ψάξτε να δείτε, και μέσα στους χώρους ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ. Σου λέει, να στηριχτεί ο συνδικαλιστής για να μη γίνει μετάθεση κλπ. Ενώ ο κομμουνιστής αυτό που δίνει και αυτό που υπόσχεται, το "ρουσφέτι" που κάνει ο κομμουνιστής ξέρετε είναι ένα, συνέπεια, οργάνωση του αγώνα, προοπτική, αντίσταση. Δε μοιράζει ρουσφέτια ο κομμουνιστής.

Ομως πιστεύουμε ότι ο λαός αφυπνίζεται. Τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία. Εχει περηφάνια ο λαός μας. Δυστυχώς, προσπάθησαν να τη δολοφονήσουν την περηφάνια του, αλλά επανέρχεται αυτό το αίσθημα περηφάνιας και αξιοπρέπειας. Εμείς το βλέπουμε.


Υπάρχουν έτοιμες δυνάμεις να δρασκελίσουν το κατώφλι

Η ύπαρξη νέων κομμάτων στην εκλογική μάχη, αλλά και η αναφορά της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην πιθανότητα μελλοντικής δημιουργίας νέων σχημάτων και απεγκλωβισμού δυνάμεων από τα υπάρχοντα, ήταν φυσικό να έχουν το δικό τους μερίδιο στη συζήτηση:

Γ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Ο στόχος να μην υπάρχει αυτοδυναμία την επομένη των εκλογών, αν επιτευχθεί, σημαίνει ότι στις 23 Σεπτέμβρη θα έχουμε ουσιαστικά και τυπικά πρόβλημα διακυβέρνησης της χώρας. Η πρόταση του ΚΚΕ ποια συγκεκριμένα είναι για την επίλυση αυτού του προβλήματος;

Και το δεύτερο ερώτημα: μιλήσατε όχι μόνο σήμερα αλλά και στο παρελθόν για τις τάσεις που υπάρχουν δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών. Θα ήθελα, αν ήταν εύκολο, να μας λέγατε σε ποιους συγκεκριμένα χώρους σήμερα διαβλέπετε αυτές τις τάσεις;

Ούτε κενό ούτε ακυβερνησία

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Πρώτον, δεν ξέρω, είναι η τρίτη - τέταρτη εκλογική μάχη που εμφανίζεται το πρόβλημα της δικομματικής αυτοδυναμίας και της απώλειας της αυτοδυναμίας σαν ένας κίνδυνος. Ακυβερνησία και κενό.

Σας υπογράφω, δε θα έχουμε ούτε κενό ούτε ακυβερνησία.Αφού ψήνονται τα σενάρια. Γι' αυτό ο λαός πρέπει την άλλη μέρα από τις εκλογές να έχει δύναμη και δύναμή του είναι το ΚΚΕ, για να μπορέσει από καλύτερες θέσεις να αντιπαλέψει και αυτά τα σενάρια. Θα γίνει κυβέρνηση, μην ανησυχείτε.

Δεν έδιναν πράσινο φως στον κ. Σημίτη να γίνουν εκλογές αν δεν είχαν εξασφαλίσει και τις εναλλακτικές λύσεις. Αυτό το λέμε όχι για να γίνει μοιρολάτρης ο λαός, κάποιοι στις κορφές γράφουν τα σενάρια, αλλά ακριβώς ο λαός, ξέροντας από πριν τα σενάρια, να μπορεί να αντεπιτεθεί.

Ας μην ανησυχούμε και ας μην σκοτωνόμαστε. Τα σενάρια είναι γραμμένα. Για δείτε πόση φαγωμάρα τώρα γίνεται για να πάει ο Ανδρουλάκης στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι και απώλειες βουλευτών και στελεχών το ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Ψήνεται να ανοίξει ο δρόμος.

Υπάρχουν τώρα και σε άλλες δυνάμεις. Μήπως στο Συνασπισμό δεν υπάρχουν έτοιμες δυνάμεις για τη σύμπραξη; Δεν είναι τυχαίο. Η υπόθεση με τον Ανδρουλάκη, όλη αυτή η φασαρία παραμονές εκλογών, που δε συμφέρει ένα κόμμα, είναι ακριβώς γιατί θέλει να προδιαγράψει. "Ελάτε θα σας δώσουμε έδρες, θα σας δώσουμε θέσεις στη διαχείριση της εξουσίας". Αλλά οι καρέκλες δεν είναι για μας καλές, όταν έχουν σχέση με τη διαχείριση.

Ενα ζήτημα αυτό. Μην ανησυχείτε. Αυτό που μετράει είναι να κινηθεί ο τόπος προς τα εμπρός. Να αρχίσουν οι διεργασίες, το φως, η προοπτική.Θα ήταν λάθος από την πλευρά μας να κάνουμε τους μάντεις και τους προφήτες. Εμείς ξεκινάμε από την εξής βάση, που έχει επιβεβαιωθεί 100 χρόνια τώρα. Ποια βάση;Υπάρχουν τα εργατικά λαϊκά στρώματα, υπάρχουν οι μικρομεσαίοι, που ένα μεγάλο τους μέρος κυριολεκτικά ασφυκτιά κάτω από την πίεση των πολυεθνικών, των πολυκαταστημάτων κλπ. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγροτιάς, το οποίο πάνε να το εξοντώσουν - όχι βιολογικά, κι εκεί θα πάει, η φτώχεια σε εξοντώνει - αλλά να πάψουν να είναι αγρότες.

Αυτός όλος ο κόσμος δεν είναι κομμουνιστές, ούτε θα γίνουν άμεσα κομμουνιστές. Προοπτικά θα γίνουν, αλλά δε θα γίνουν άμεσα. Αυτοί θα βρουν μορφές έκφρασης. Τώρα θα είναι τυπικά πολιτικά σχήματα, παραδοσιακά, θα είναι νέες μορφές και συσπειρώσεις; Δε θα τα ιδρύσουμε εμείς αυτά τα σχήματα, δε θα τα φτιάξουμε στα γραφεία του ΚΚΕ. Θα τα γεννήσει η πάλη.Και ξέρετε, η ιστορία όλων των χωρών έχει δείξει πολλές μορφές πολιτικής και κοινωνικής έκφρασης της δύναμης αυτής της αντίστασης, της δύναμης για βαθιές αλλαγές και ανατροπές.

Και μ' αυτή την έννοια, αυτά τα είπαμε και στο Συνέδριό μας, είναι γραμμένα, το ΚΚΕ θα επιδιώξει κοινή δράση και σύμπραξη σε ένα ζήτημα, σε δύο, σε περισσότερα, ανάλογα. Ενα κόμμα πρέπει να βοηθάει την τάση. Δεν μπορεί να κλείνει σε συνταγές τις εξελίξεις και να τις προκαθορίζει. Τις τάσεις πρέπει να βοηθάει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάνατε αυτό το λόγο για δυνατότητα σχηματισμού νέων πολιτικών σχηματισμών. Πώς το εννοείτε αυτό; Εννοείτε ότι αυτή η εκλογική μάχη θα δώσει δυνατότητα διάσπασης στις πολιτικές δυνάμεις;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οχι, μιλάμε για τις τάσεις και τις εξελίξεις, που πολλές φορές μετά από μεγάλες μάχες, είτε επιταχύνονται θετικά, είτε και επιβραδύνονται. Επόμενα, όσο πιο ψηλό είναι το ποσοστό του ΚΚΕ, πιστεύουμε, θα επιταχυνθούν οι θετικές εξελίξεις.Τώρα, να κάνουμε πλήρη χρονικό προσδιορισμό, ο λαός πρέπει να δει την τάση. Διότι κοιτάξτε, το ΚΚΕ αφαιρεί ψήφους από το δικομματισμό, αλλά και αδυνατίζει την εμβέλεια και την επιθετικότητα της αντιδραστικής, της αντιλαϊκής πολιτικής.

Δεν αφαιρεί μόνο ψήφους από τα δύο κόμματα, δεν τους μειώνει μόνο τους βουλευτές, τους μειώνει και τη δυνατότητα και την ευχέρεια να αντεπιτίθενται. Κάνει πιο αποτελεσματική τη λαϊκή παρέμβαση.

ΔΗΚΚΙ: μας πάει πίσω

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ (MEGA): Σε αυτές τις εκλογές κατεβαίνει για πρώτη φορά ένα κόμμα του οποίου πολλές θέσεις ταυτίζονται ή βρίσκονται πολύ κοντά στις θέσεις του κόμματός σας. Μιλάω για το Δημοκρατικό Κίνημα του κ. Τσοβόλα.

Φοβάστε ότι αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στο εκλογικό ποσοστό του κόμματός σας;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς καθόλου δε φοβόμαστε. Αντίθετα θέλουμε να υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις με παραπλήσιες και συγγενικές θέσεις. Αμα φοβόμαστε τέτοιες πολιτικές δυνάμεις, τότε τι κάνουμε δηλαδή; Αφού λέμε για μέτωπα, για συσπειρώσεις, για προοπτική βαθιών ανατροπών; Εμείς στενοχωριόμαστε που δεν υπάρχουν ως τα σήμερα τέτοιες δυνάμεις. Οχι να τις φοβόμαστε.

Αλλά ας πάρουμε τώρα το συγκεκριμένο κόμμα. Βεβαίως είναι ένα καινούριο κόμμα θα μου πείτε, όμως έχουμε το εξής δεδομένο: Πρώτο, βγαίνει ο αρχηγός του ο κ. Τσοβόλας και λέει, εγώ είμαι με το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 1990.

Κοιτάξτε να δείτε, το ΠΑΣΟΚ, ξέρει πάρα πολύ καλά ο ελληνικός λαός ότι το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με φόρα, με θετικά συνθήματα και τα ξεπούλησε όλα. Καθαρά πράγματα. Και το ΠΑΣΟΚ έχει τεράστια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση στην Ελλάδα. Για τη μοιρολατρία, για την απάθεια, για την υπόσκαψη του μαζικού λαϊκού κινήματος, που είχε συμβάλει να αναπτυχθεί μέχρι το 1981.

Αυτό λέει ο κ. Τσοβόλας. Θα ξαναδοκιμάσουμε δηλαδή την πορεία του ΠΑΣΟΚ; Δηλαδή τα ραντεβού με την ιστορία, τα μεγάλα λόγια, "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο", το οποίο σαν σύνθημα ήταν σωστό, αλλά ήταν μεγάλα λόγια στο στόμα του ΠΑΣΟΚ. Θέλει να μας πάει ο κ. Τσοβόλας να ξαναγυρίσουμε πίσω; Να ξαναδοκιμάσουμε τη συνταγή της 8ετίας στο ΠΑΣΟΚ; Ε, όχι. Πάμε πίσω έτσι.

Δεύτερο. Ο κ. Τσοβόλας, το ΔΗΚΚΙ, λέει και τα εξής αντιφατικά πράγματα. Ενώ από τη μια μεριά μιλάει με σκληρά λόγια, που σε μερικές περιπτώσεις θυμίζουν και εμάς, για το μεγάλο κεφάλαιο, για την πλουτοκρατία κλπ., την ίδια ώρα λέει: κοινωνική ειρήνη και συνεργασία των παραγωγικών τάξεων.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Συνεργασία του ΣΕΒ με την εργατική τάξη. Συνεργασία των ιδιοκτητών μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, μεγαλεμπόρων και μεγαλοεισαγωγέων με τους μικρομεσαίους.

Συνεργασία δηλαδή του ΚΟΝΤΙΝΕΝΤ και του ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ με τον έμπορο και το βιοτέχνη. Αυτά τα λέει και γραπτά ο κ. Τσοβόλας. Ε, αυτό από χέρι σημαίνει πλήρη αφοπλισμό των λαϊκών στρωμάτων. Δηλαδή, να συνεργαστείς με αυτούς που σε ξεζουμίζουν. Δε γίνεται αυτό το πράγμα.

Να δρασκελίσουν το κατώφλι

Μ. ΜΑΝΗ (ΦΛΑΣ): Ας πούμε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης των προηγούμενων συναδέλφων. Στο χτεσινό σας άρθρο στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, μεταξύ άλλων λέτε, ότι το ΚΚΕ εάν ισχυροποιηθεί, μπορεί να συμβάλει σε θετικές μετεκλογικές διεργασίες και καταλήγετε "για να λυτρωθούν ενδεχομένως δυνάμεις από τη μέγκενη του δικομματισμού και της συναίνεσης".

Υποθέτω, μιλάτε για υπαρκτές, για σημερινές δυνάμεις εφόσον λέτε, ότι ίσως λυτρωθούν. Επειδή το "δυνάμεις" είναι γενικό, έχετε ξεκαθαρίσει ότι κόμματα δεν υπάρχουν σήμερα. Με το "δυνάμεις" τι εννοείτε;

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Επειδή είμαστε τώρα σε εκλογές και πρέπει να σκεφτόμαστε και λίγο με όρους εκλογικούς, πόσοι ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ το 1993; Πόσοι ψήφισαν τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα; Είναι δυνατόν εμείς να σκεφθούμε - ας πάρω τα δυο μεγάλα κόμματα - ότι όλοι αυτοί που ψηφίζουν τα κόμματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είναι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου και της συναίνεσης και της ιμπεριαλιστικής πράξης πραγμάτων; Ελεος, δεν το πιστεύουμε κάτι τέτοιο.

Μέσα σ' αυτά τα κόμματα, υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες κατά τη γνώμη μας ανήκουν, αλλά είναι έτοιμες δυνάμεις να δρασκελίσουν το κατώφλι. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί, έχουν δώσει μάχες. Συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις και στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Δεν πάλεψαν; Τις κινητοποιήσεις τις έκαναν μόνο οι κομμουνιστές; Τις εμπνεύσαμε, τις βοηθήσαμε, είμαστε μπροστά, αλλά δεν είμαστε μόνοι μας.

Κατ' αρχήν, μιλάμε γι' αυτές τις δυνάμεις. Και είναι πολλές. Και είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν δράσει και σαν πρωτεργάτες στους διάφορους χώρους. Ξέρω πού το πάτε. Ολο περιστρέφεται το θέμα, συνεργασία του ΚΚΕ με τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις. Οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις έχουν συγκεκριμένη πολιτική πρακτική, αφήστε τι λένε στα προγράμματα.

Μπορούμε δηλαδή να συνεργαστούμε εμείς με τα κόμματα εκείνα που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Που συμφωνούν, ναι, η Ελλάδα να συμμετέχει στη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ; Η οποία καταργεί σύνορα, η οποία προβλέπει ανοιχτές επεμβάσεις στο εσωτερικό των χωρών, προβλέπει αλλαγή συνόρων, προβλέπει συγκρότηση δολοφονικών πολυεθνικών δυνάμεων. Και θα οδηγήσουν εκεί και Ελληνες φαντάρους να πάνε. Μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτά τα κόμματα;

Θα μου πείτε, μα έχουν βγει υπέρ; Κοιτάξτε, γενικά έχουν πει ναι, συμμετοχή. Δεύτερον, έχουν κρύψει από τον ελληνικό λαό τέτοια πράγματα, ακριβώς για να μην κριθούν και τα ίδια τα κόμματα ότι συμφωνούν. Ε, δεν μπορούμε να πάμε με αυτά τα κόμματα. Δεν πάνε να σηκώνουν παντιέρα επανάστασης, δεν πάνε να σηκώνουν παντιέρα σοσιαλισμού, δεν πάνε να σηκώνουν παντιέρα της Αριστεράς. Τα λόγια μετράνε ή οι πράξεις; Αυτό, είναι καθαρό. Τώρα, εάν στο μέλλον εμφανιστούν αυτές οι δυνατότητες, γιατί θα πούμε όχι; Αλλά γιατί συζητάμε τώρα, τι θα γίνει μετά από τρία χρόνια και δυο χρόνια; Εμείς αυτό θέλουμε να συζητήσουμε με τον ελληνικό λαό, έχεις μια συγκεκριμένη μάχη, 22 Σεπτέμβρη. Αυτή τη μάχη πρέπει να τη δώσεις όσο γίνεται καλύτερα. Στις 23 Σεπτέμβρη, βεβαίως και μετά, θα συνεχίσεις τους αγώνες σου από καλύτερες θέσεις.

Εμείς δεν κρύβουμε τις θέσεις μας, τις λέμε. Ρωτήστε τα άλλα κόμματα τι θα κάνουν μετά από τις εκλογές. Τι θα κάνουν στα συγκεκριμένα; Στην αγροτική πολιτική, σε μια σειρά ζητήματα, τι θα κάνουν; Οχι τις γενικούρες, "εκσυγχρονισμός", "ανανέωση", "νέες ιδέες", "νέα πολιτική", "νέα εποχή", "προκλήσεις" και κάτι τέτοια. Συγκεκριμένα. Θα συμβιβαστούμε με αυτό ή θα το αντιπαλέψουμε; Θα ζητήσουμε την κατάργησή τους ή όχι;

Θα κάνουμε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για να ανοίξουμε δρόμους ουσιαστικής αντίστασης; Θα πάρουμε μέρος στις πολυεθνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ; Θα αφήσουμε να διχοτομηθεί η Κύπρος; Θα δεχτούμε την αμφισβήτηση των συνόρων; Θα πάμε στη Χάγη για να βάλουμε για συζήτηση τα σύνορα της Ελλάδας; Ας τοποθετηθούν σε αυτά. Οχι θεωρίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ