ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πυθαγόρειο πολιτισμού

Με το "Ταξίδι του Διονύσου",τη φετινή παραγωγή του Κέντρου Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου,εγκαινιάστηκε, χτες, το Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου της Σάμου.Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο Δήμο Πυθαγορείου θα διαρκέσουν τέσσερις μέρες, παράλληλα με τις επιστημονικές εργασίες του συμποσίου με θέμα "Στα ίχνη του Οδυσσέα: Η περιπλάνηση και το Ταξίδι στη σκέψη και την τέχνη",όπου συμμετέχουν ακαδημαϊκοί από τα ΠανεπιστήμιαΜινεσότα, Φλωρεντίας, Μόσχας και Αθηνών. Στα πλαίσια του συμποσίου θα γίνει και η ένταξη του Δήμου Πυθαγορείου, στο Δίκτυο Αρχαίων Ελληνικών Λιμένων της Μεσογείου και του Εύξεινου.Το μεγάλο "Ταξίδι του Διονύσου",που ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη,μουσική Γιώργου Παπαδάκη και σκηνικά - κοστούμια Σάντρας Στεφανίδου,θα συνεχιστεί στο Αιγαίο, με το αρματαγωγό "Σάμος", για να καταλήξει στην Κύπρο, την 1η Σεπτέμβρη (Λεμεσός, Πάφος, Λευκωσία). Παίζουν: Κίμων Ρηγόπουλος, Νίκος Γαλιάτσος, Γιώργος Μωρόγιαννης, Σταυρούλα Σπυρίδωνος,κ. ά.

Σήμερα, θα παρουσιαστεί η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη,σε σκηνοθεσίαΚίττυς Αρσένη και μουσική Κώστα Χαριτάτου και παίζουν φοιτητές από όλα τα τμήματα του Παντείου, ενώ, αύριο, βραδιά με πανσέληνο, απαιτεί Φλαμέγκο. Η Νατάσα Ντέκα χορογραφεί και χορεύει μαζί με την Ελένη Γιαννοπούλου.ΟΖ. Εσκουντέρο τραγουδάει και παίζουν κιθάρα ο Μ. Ριβέρα και ο Σπύρος Καρβέλας.

Μουσικοθεατρική συνάντηση στο Βόλο

Εκπαιδευτικά σεμινάρια, συμπόσιο και οκτώ παραστάσεις, περιλαμβάνει η Διεθνής Συνάντηση Μουσικού Θεάτρου,που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο από 4 - 9 Σεπτέμβρη. Διοργανώνεται από το "Κέντρο Μουσικού θεάτρου", το οποίο ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1994, στα πλαίσια του "Εθνικού Πολιτιστικού Δικτύου Πόλεων". Η θεματολογία της ενδιαφέρουσας συνάντησης διαθέτει μεγάλη ποικιλία: μελόδραμα, χοροθέατρο, μιούζικαλ, σύγχρονο μουσικό θέατρο.

Οπως σημειώνουν οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Κέντρου Λυδία Κονιόρδου και Δημήτρης Μαραγκόπουλος: "η φετινή συνάντηση επιθυμεί να γίνει αφορμή για στοχασμό και ψυχαγωγία, για έμπνευση και δημιουργία, για επικοινωνία και προσέγγιση. Προσέγγιση των τεχνών μεταξύ τους, αλλά και των ανθρώπων με τις τέχνες".

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Συμπόσιο με τη συμμετοχή των: Θ. Αντωνίου, Λ. Λιάβα, Α. Καλουτά, Σ. Φασουλή, Κ. Νελ κ.ά. (αίθουσα Δ. Σαράτση, 4,5,6/9). Σεμινάρια με θέματα: "Η φωνή στον ποιητικό λόγο και στην αρχαία τραγωδία" (7,8,9/9), "Το μουσικό θέατρο σήμερα" (4,5,6/9). Το πρόγραμμα των παραστάσεων περιλαμβάνει: "Μήδεια": Δ. Παπαϊωάννου - Ομάδα Εδάφους (4/9). Γ. Α. Μπέντα: "Μήδεια" με την Λ. Κονιόρδου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου (5/9). Δ. Μαραγκόπουλου: "Το τραγούδι του αιώνα" (6/9). Μουσικό θέαμα πάνω σε κείμενα του Μπ. Μπρεχτ (8/9). Τελετουργικοί χοροί και τραγούδια του Πόντου και της Καππαδοκίας (9/9) κ.ά.

Πολιτιστικές ανταλλαγές

Την πρόθεση να εκτεθεί ο Θησαυρός του Πριάμου και στην Ελλάδα,αφού λυθούν τα νομικά προβλήματα, αλλά και να προχωρήσουν σύντομα σε πολιτιστικές ανταλλαγές,συζήτησαν την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος και η διευθύντρια του Μουσείου Πούσκιν Ιρίνα Αντόνοβα,παρουσία και της διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα θα φιλοξενηθεί στην Εθνική Πινακοθήκη η συλλογή Γάλλων ζωγράφων του Μουσείου Πούσκιν της Μόσχας, με τίτλο "Από τον Πουσέν στον Ματίς".Αντίστοιχα το Μουσείο Πούσκιν θα δεχτεί αρχαιολογική έκθεση.

Εξάλλου, η Ιρίνα Αντόνοβα εκδήλωσε την πρόθεσή της να τοποθετηθεί στο Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων (ΙΚΟΜΟΣ) σχετικά με το θέμα της Αγίας Σοφίας.

Ηλιου-πολιτισμός

Ο Ακης Πάνου,οι αδερφοί Κατσιμίχα,ο Νίκος Παπάζογλου,το συγκρότημα του μουσικού εργαστηρίου και η θεατρική ομάδα της Ηλιούπολης,ο Τοπικός Σύλλογος Κρητών και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ηλιούπολης.Ολα αυτά τα πρόσωπα με έναν κοινό παρονομαστή, τον Πολιτισμό, συνυπάρχουν στις φετινές εκδηλώσεις του Δήμου Ηλιούπολης "Τέχνη και Πολιτισμός '96".Πρόθεση του δήμου είναι η αρμονική σύμπλευση επαγγελματιών και ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής έκφρασης των τοπικών συλλόγων, που προσπαθούν να συντηρήσουν τις παραδόσεις.

Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι 1 του Σεπτέμβρη.Απόψε (9μμ) στο γήπεδο Ηλιούπολης φιλοξενούνται οι αδελφοί Κατσιμίχα, ενώ αύριο στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης παρουσιάζεται "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" με τον Δημήτρη Πιατά.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο Δήμος Ηλιούπολης, ο δήμαρχος Θ. Γεωργάκης επισήμανε ότι οι εκδηλώσεις είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, υπενθυμίζοντας ότι το καλοκαιρινό φεστιβάλ αποτελεί τον έναν από τους τρεις κύκλους πολιτισμού στην Ηλιούπολη και τόνισε ότι στο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης,προϋπολογισμού 300 εκατ. δραχμών.

  • Τιμητική βραδιά - αφιέρωμα στον βραβευμένο Ελληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο διοργανώνει στις 4 του Σεπτέμβρη (9μμ) ο Δήμος Χαϊδαρίου και ο Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος "Σινέ Κατερίνα".Στα πλαίσια της εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο "Σινέ Κατερίνα" (Δαβάκη 18, Χαϊδάρι), θα προβληθεί η ταινία "Το βλέμμα του Οδυσσέα".
"Ο καλός άνθρωπος" στο Λυκαβηττό

Με το κλασικό αριστούργημα του Μπρεχτ "Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν",γιορτάζει τα 15 του χρόνια το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου.Στα πλαίσια της περιοδείας του, το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου θα δώσει, σήμερα, μια παράσταση, στο θέατρο Λυκαβηττού, στις 9.00 το βράδυ. Το εκπληκτικό αυτό έργο του Μπρεχτ ανεβαίνει σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη.Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Ν. Φαρμασώνης.Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Μιχάλη Σδούγκου,η μουσική του Κώστα Θωμαϊδη και οι χορογραφίες του Βασίλη Μυριανθόπουλου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Αννα Φόνσου, Νίκος Γκεσούλης, Λόπη Δουφεξή, Μαριάννα Γκούτζιου, Χάρις Καρνέζης, Βλάσης Ζώτης, Γιώργος Μελισάρης, Μαριλένα Λιναράκη, Στέλλα Φάιτ, Αγαμέμνων Μπουγέλης κ. ά.

Εργο κλασικό και πάντα επίκαιρο, όπως άλλωστε όλα τα έργα του Μπρεχτ,ο "Καλός άνθρωπος του Σετσουάν" αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα. "Ο Μπρεχτ" - είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης της παράστασης, Κώστας Ν. Φαρμασώνης - "ανιχνεύει διαλεκτικά το θέμα της σύγκρουσης του "καλού" και του "κακού" σε μια κοινωνία, στην οποία ο "πολιτισμός" προδιαγράφει τους όρους του παιχνιδιού, τους συνδυασμούς, τα συστήματα".

Χορωδίες στην Καρδίτσα

Αφιερωμένο στον Δημήτρη Μητρόπουλο,για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, είναι το 14ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας,που ανοίγει επίσημα τις πύλες του, σήμερα, στο ανοιχτό θέατρο της Μητρόπολης Καρδίτσας, με τη νεοσύστατη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου.

Στο φετινό Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών διαγωνίζονται 28 χορωδίες από: Ελλάδα, Φιλιππίνες, Λιθουανία, Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Αργεντινή, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία κ. α. Το διαγωνισμό πλαισιώνουν παράλληλες εκδηλώσεις, όπως 2 βραδιές θρησκευτικής μουσικής, 2 βραδιές αφιερωμένες στον Δημήτρη Μητρόπουλο, 2 λειτουργίες στη Μητρόπολη με ξένους χορωδούς, καθώς και βραδιές συμφωνικής μουσικής.

Συγκεκριμένα: Ορχήστρα Εγχόρδων Βουδαπέστης (28/8, Λίμνη Πλαστήρα), Χορωδία Ουγγαρίας και Βυζαντινή Χορωδία (30/8, Ιερά Μονή Κορώνας), έκθεση "Η ζωή και το έργο του Δημήτρη Μητρόπουλου" (από 31/8, Λαογραφικό Μουσείο Καρδίτσας), ομιλία για τον Δ. Μητρόπουλο από τον καθηγητή Απ. Κώστιο (2/9, Λαογραφικό Μουσείο), Μπάντα Δήμου Τρικάλων (3/9), ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού με έργα Μητρόπουλου από την Εφη Αγραφιώτη και την Ιουλίου Τρούσα (4/9, Λαογραφικό Μουσείο), Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βελιγραδίου (6/9, Ανοιχτό Θέατρο Μητρόπολης), Χορωδία Αγοριών της Τσεχίας και Βυζαντινή Χορωδία Καρδίτσας (7/9, Ιερά Μονή Κορώνας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ