ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 1996
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Στην υπηρεσία των μεγάλων συμφερόντων

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών σήμερα στην ΕΠΟ για τη διαιτησία. Ανένδοτος ο Βασάρας

Το δεύτερο μέρος της φαρσοκωμωδίας "έλεγχος στη διαιτησία" θα παιχτεί σήμερα στη λεωφόρο Συγγρού, εκεί δηλαδή που εδρεύει η ΕΠΟ. Οι εκπρόσωποι κάθε είδους συμφερόντων, με μοναδικό και μόνιμο απόντα αυτόν του ποδοσφαίρου, θα επιδοθούν σε "ομηρικές" μάχες στο όνομα της προόδου του αθλήματος.

Από τη μια πλευρά η ΕΠΑΕ, που αντιδρά στους πίνακες διαιτητών οι οποίοι έχουν καταρτιστεί και απαιτεί καρατόμηση του προέδρου της Επιτροπής Διαιτησίας (ΕΔ) Α. Βασάρα. Από την άλλη ο "αρχιδιαιτητής", που έχει κατηγορηθεί κατ' επανάληψη για επιλογές κατά παραγγελία, και η ηγεσία της ΕΠΟ.

Χτες η ΕΔ συνεδρίασε και τα πέντε μέλη που προέρχονται από την ΟΔΠΕ ζήτησαν μερική αλλαγή των πινάκων. Ο Α. Βασάρας αρνήθηκε κατηγορηματικά, με αποτέλεσμα οι πέντε να αποχωρήσουν. Ετσι δεν άλλαξε τίποτα ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ομοσπονδίας.

Εύλογα ερωτηματικά προκαλεί η ξαφνική διαπίστωση των παραγόντων που συνειδητοποίησαν (;) πως κάτι δεν πάει καλά ύστερα από 18 χρόνια. Πιστεύουν (;) λοιπόν, πως η αλλαγή προσώπων θα φέρει θετικά αποτελέσματα. Ολως τυχαίως όμως δεν αναφέρονται καθόλου στους θεσμούς...

Τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα, που παρατηρούνται συμμαχίες οι οποίες δημιουργούν τουλάχιστον απορίες. Ανθρωποι "στιγματισμένοι" από συλλογικές προτιμήσεις τις απαρνούνται, στελέχη των φορέων του δικομματισμού συμμαχούν με τον "εχθρό" κλπ.

Δυστυχώς όμως για αυτούς, η φίλαθλη κοινή γνώμη έχει αντιληφθεί το ρόλο και τις προθέσεις τους με αποτέλεσμα να τους αγνοεί. Ισως γι' αυτό "διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους" δηλώνοντας άγνοια για το... έγκλημα. Ούτε η απεγνωσμένη προσπάθειά τους, να μην ακουστεί η φωνή των προοδευτικών παραγόντων και η άλλη άποψη, θα έχει αποτέλεσμα. Το ψέμα, ως γνωστόν, έχει κοντά πόδια.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Στο "μικροσκόπιο" ο Ολυμπιακός...

Ο Αντερσον εξετάζει την πρόταση των ερυθρολεύκων

Στην τελική ευθεία έχει μπει η συμφωνία του Ολυμπιακού με τον Γουίλι Αντερσον. Το μόνο που απομένει για να έρθει στο λιμάνι ο παλιός παίκτης των Σαν Αντόνιο Σπερς είναι να πειστεί από ανθρώπους του περιβάλλοντός του ότι στη χώρα μας θα βρει καλά χρήματα και ιδανικές συνθήκες για την οικογένειά του. Ο Αντερσον ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα. Πάντως στον Ολυμπιακό επικρατεί σιγουριά ότι τελικά ο Αντερσον θα είναι ο δεύτερος ξένος της ομάδας. Συνολικά υπολογίζεται ότι η συμφωνία με τον παίκτη θα φτάσει το 1,8 εκατομμύρια δολάρια (400 εκατομμύρια δραχμές). Το... πράσινο φως για την απόκτησή του έχει δώσει ο Ντούσαν Ιβκοβιτς.

  • Ο Μπενόιτ Μπέντζαμιν ή ο Ζέλικο Ρέμπρατσα είναι τα δύο... φαβορί για να καλύψουν τη θέση του Στόγιαν Βράνκοβιτς που "ορφάνεψε" κάτω από τα καλάθια του Παναθηναϊκού. Ο Αμερικανός άσος των Σάρλοτ Χόρνετς είναι πρώτος στη λίστα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, όμως οι πράσινοι θα δώσουν σκληρή μάχη με τους Νιου Τζέρσεϊ Νετς που έχουν μπει δυναμικά στην απόκτηση του "Μπιγκ -Μπεν".
  • Οριστικοποιήθηκε χτες το πρόγραμμα των δύο τουρνουά στα οποία θα συμμετάσχει ο Πανιώνιος στο Ισραήλ. Στις 3 Σεπτέμβρη στο τουρνουά Μακαμπί Μακαμπί - Αρης, Πανιώνιος - Λεβερκούζεν και την επομένη μικρός και μεγάλος τελικός. Στις 6 του ίδιου μήνα στο τουρνουά της Τιβεριάδας Πανιώνιος - Αρης, Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν - Μακαμπί και την επομένη μέρα μικρός και μεγάλος τελικός.
Ανετη νίκη του Ολυμπιακού

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του Ολυμπιακού στο χθεσινό αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα στα πλαίσια τους διεθνούς τουρνουά που γίνεται στο Βελιγράδι. Η ομάδα του Ντούσαν Ιβκοβιτς με άμυνα "μπετόν" κέρδισε εύκολα τους Γιουγκοσλάβους με 71-57. Οι ερυθρόλευκοι από την αρχή του ματς επέβαλαν το ρυθμό τους και στο ημίχρονο ήταν μπροστά με 40-34. Ο Ντέιβιντ Ρίβερς και ο Ντράγκαν Τάρλατς ήταν οι κορυφαίοι πάικτες και σκόρερ του Ολυμπιακού. Ο "Τάκης" πέτυχε 17 ενώ ο Αμερικανός 16. Να σημειωεθί ότι οι Πειραιώτες δεν είχαν στη συνθεσή τους τον τραυματία Γιώργο Σιγάλα.

Σήμερα ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Ντιναμό Μόσχας.

ΔΑΝΙΑ
Οικογενειακή επίθεση

Ο τεχνικός της Δανίας, Μπο Γιόχανσον, που είχε εργαστεί στον Πανιώνιο, προτίθεται στον κυριακάτικο αγώνα της ομάδας του με τη Σλοβενία (για τα προκριματικά του Μουντιάλ '98) να παρουσιάσει μια καινοτομία. Παρτενέρ του Μπρίαν Λάουντρουπ στην επίθεση θα χρησιμοποιήσει τον αδελφό του Μίκαελ.

"Δεν είναι κακή ιδέα, αφού και οι δυο μας έχουμε πετύχει συνολικά περισσότερα από 50 γκολ με την Εθνική", δήλωσε ο 32χρονος Μίκαελ που αγωνιζόταν στη μεσαία γραμμή. Συναρπαστική χαρακτήρισε την ιδέα ο έτερος Λάουντρουπ, δηλαδή ο Μπρίαν.

Για τον συγκεκριμένο αγώνα ο Γιόχανσον κάλεσε ακόμα τους: Σμάιχελ, Κρογκ (τερματοφύλακες), Χόεγκ, Ρίπερ, Φρίις - Χάνσεν, Λάουρσεν (αμυντικοί), Χάλβεγκ, Μπίουρ, Γκόλντμαεκ, Αλαν Νίλσεν, Μπρίαν Στιν - Νίλσεν, Σιόνμπεργκ, Τόμσεν (μέσοι), Αντερσεν (επιθετικός).

Ψηλότερα η Ελλάδα

Πέντε θέσεις ψηλότερα από τον περασμένο μήνα βρίσκεται η Ελλάδα στον σχετικό πίνακα της ΦΙΦΑ. Οπως ανακοίνωσε η παγκόσμια συνομοσπονδία του ποδοσφαίρου, η χώρα μας είναι στην 30ή θέση. Την πρώτη κατέχει πάντα η Βραζιλία, ενώ την κορυφαία τριάδα συμπληρώνουν κατά σειρά Γερμανία, Γαλλία. Η Δανία, αντίπαλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στα προκριματικά του Μουντιάλ '98, παρέμεινε στην 10η θέση, ενώ η Κροατία στην 23η.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
"Αγκαλιά" με την πρόκριση

"Αγκαλιά" με την πρόκριση στην επόμενη φάση βρίσκεται από χτες η εθνική ομάδα χάντμπολ. Στο κλειστό γυμναστήριο του Βύρωνα κέρδισε την Κύπρο με 28-17 στον πρώτο αγώνα της προ-προκριματικής φάσης του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ετσι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα ταξιδέψει για τον επαναληπτικό στη γενέτειρα της Αφροδίτης την 1/9, χωρίς άγχος, αφού η διαφορά των 11 πόντων είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί.

  • Το παράδειγμα των ποδοσφαιρικών ομάδων της Θεσσαλονίκης ακολουθούν και οι ομάδες του βόλεϊ. Μετά από απόφαση της ΕΠΕΣΘ θα διεξαχθεί για πρώτη φορά τουρνουά μεταξύ των ομάδων της συμπρωτεύουσας που παίζουν στην Α1, του Αρη, του ΠΑΟΚ, του Ηρακλή και του Εσπέρου. Το "1ο τουρνουά βόλεϊ ΕΠΕΣΘ" θα διεξαχθεί από τις 6 έως τις 8 του Σεπτέμβρη στο γήπεδο της Σταυρούπολης με γενική είσοδο 1.000 δρχ. Τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν για το παιδικό χωριό ΣΟΣ.
Ο Ντέιβιντ Ρίβερς ήταν χθες ο ηγέτης του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς ήταν χθες ο ηγέτης του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον Ερ. Αστέρα στο Βελιγράδι

ΜΑΡΚΟ - ΠΑΟ 1 - 6
"Κέρδος" ο Κόλα

Ο Μπλένταρ Κόλα ήταν όλα τα... λεφτά στο χτεσινό φιλικό του Παναθηναϊκού στο Μαρκό. Ο Αλβανός μέσος ήταν ο ηγέτης των πρασίνων στο 6 - 1 στο Μαρκόπουλο και σίγουρα θα έκανε το Ρότσα να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Ο νεοαποκτηθείς παίκτης πέτυχε δύο γκολ, ενώ είχε συμμετοχή και στα άλλα τέσσερα που πέτυχαν οι: Χριστοδούλου, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Λαγωνικάκης, και Μπορέλι. Οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει με τον Γιάκαλο. Μετά όμως οι πρωταθλητές... θύμωσαν. Ο ΠΑΟ αγωνίστηκε με εφεδρείες. Η 11άδα: Νικοπολίδης, Λαγωνικάκης, Νικολαϊδης, Μπασινάς, Γ. Σ. Γεωργιάδης, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Χριστοδούλου, Μπορέλι, Κόλα, Γ. Χ. Γεωργιάδης, Μαραγκός, Θωμαϊδης. Αγωνίστηκαν στην επανάληψη και οι: Αποστόλου, Παπαστάμου, Καπουράνης, Παππάς.

Σε άλλα φιλικά ματς Δόξα Δράμας - ΠΑΟΚ 1 - 0 (Κιοσές 25') και Πανηλειακός - Καλαμάτα 1 - 2 (Οφελίκουε 44', Στυλιανόπουλος 45' - Μπάρνιακ 75')

ΠΟΛΟ
Μεταγραφικός πυρετός

Κοντά στον Ολυμπιακό ο Τάσος Παπαναστασίου

Ανοίγει τα χαρτιά του στο πόλο ο Ολυμπιακός. Μέχρι το τέλος της βδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μεταγραφικές κινήσεις που έχουν γίνει τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και στο θέμα του ξένου παίκτη. Οσον αφορά την ελληνική αγορά, ο Τάσος Παπαναστασίου είναι πρώτος στη λίστα του Μίλε Νάκιτς καθώς και ο Γιάννης Θωμάκος από τον Πανιώνιο.

Οσον αφορά τον "πιλότο" αναμένεται σήμερα να δώσει απάντηση στη Γλυφάδα αν θα συνεχίσει την καριέρα του σε αυτή, αφού οι προτάσεις που δέχεται είναι πολλές, με καλύτερη αυτή του πρωταθλητή Ολυμπιακού. Στο μεταξύ ο Ιάκωβος Κουμής σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι ο νέος τεχνικός του ΑΝΟΓ μετά τη φυγή του Νίκολα Στάμενιτς για τη Γιουγκοσλαβία για προσωπικούς λόγους.

  • Ενας Ρουμάνος στη Νέα Σμύρνη. Οι πληροφορίες θέλουν τον Πανιώνιο να έχει κλείσει το διεθνή Ρουμάνο "φουνταριστό" Μολτοβάι που μάλιστα είχε καλή απόδοση στην πρόσφατη Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Ο 24χρονος παίκτης της Στεάουα Βουκουρεστίου, αν τελικά συμφωνήσει οριστικά με τους "κυανέρυθρους", θα είναι ο δεύτερος Ρουμάνος που θα παίξει στο πρωτάθλημα μετά τον Χάτζιου, επίσης διεθνή, που απέκτησε η Χίο.
  • Τέλος εποχής για τρεις παίκτες στη Βουλιαγμένη. Η διοίκηση του ΝΟΒ έλυσε τα συμβόλαια των Κώστα Δήμου, Κώστα Πρωτόπαπα και Ακη Τσαταλιού. Οι "μπέμπηδες" ήδη έχουν αρχίσει την αναζήτηση νέων μεταγραφικών στόχων για να αναπληρώσουν τα κενά.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ
Στον τελικό ο Χειμωνέτος

Ο πρωταθλητής μας της ποδηλασίας Γιώργος Χειμωνέτος προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο του αγωνίσματος "Κέριν" στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίστας, που διεξάγεται στο Μάντσεστερ. Ο Ελληνας πρωταθλητής πρώτευσε στη σειρά του αφού κάλυψε τους 6 γύρους της πίστας σε 11 δευτερόλεπτα και 339 χιλιοστά, ενώ δεύτερος ήταν ο Γερμανός πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής και ολυμπιονίκης Μίκαελ Χούμπνερ, που πέρασε και αυτός στην πρώτη 12άδα του αγωνίσματος. Ο τελικός θα γινόταν αργά το βράδυ χτες στην πόλη της Αγγλίας.

Αντίθετα ο πρωταθλητής Νίκος Αγγελίδης τερμάτισε 5ος στην πρώτη σειρά των προκριματικών και θα διεκδικούσε επίσης αργά το βράδυ χτες την πρόκρισή του σε επαναληπτικό αγώνα ρεπεσάζ. Την πρώτη θέση στη σειρά του Αγγελίδη πήρε ο Γάλλος Φρεντερίκ Μανιέ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Μισή... ντουζίνα απόντες

Μετ' εμποδίων συνεχίστηκε χθες η προετοιμασία του Ολυμπιακού ενόψει του πρωταθλήματος αλλά και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στην απογευματινή προπόνηση δεν είχε στη διάθεσή του 6 παίκτες. Πρόκειται για τους Αλεξανδρή, Νταμπίζα, Νινιάδη, Καραταϊδη (με την Εθνική στην Καλαμάτα), Ελευθερόπουλο (με την ελπίδων στον Πύργο) και τον Βαρεσάνοβιτς που επίσης είναι στην Καλαμάτα, αφού είναι βασικός παίκτης στην Εθνική Βοσνίας.

Στο μεταξύ ο Ολυμπιακός θα ζητήσει από την ΕΠΑΕ όπως ο αγώνας της πρεμιέρας με την Καστοριά να γίνει Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη, αφού δύο μέρες μετά η αποστολή πρέπει να αναχωρήσει για τη Βουδαπέστη όπου στις 10 θα δώσει τον πρώτο αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ κόντρα στη Φερεντσβάρος. Το αίτημα των Πειραιωτών αναμένεται να γίνει αποδεκτό.

ΛΟΤΤΟ: Κατά τη χτεσινή κλήρωση του ΛΟΤΤΟ, οι τυχεροί αριθμοί που κληρώθηκαν είναι οι εξής: 23, 25, 3, 32, 38, 39. Στο ΠΡΟΤΟ, ο τυχερός αριθμός που κληρώθηκε είναι ο 7718616. Στο ΛΟΤΟ σημειώθηκε ΤΖΑΚ-ΠΟΤ, αλλά μην απελπίζεστε υπάρχει και το Σάββατο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ